mensen in keuken

Voorbereid op de fiets naar school: 6 belangrijke tips

Laatste update: 27-07-2022. De zomervakantie zit er weer (bijna) op. Als de scholen weer beginnen, stappen veel kinderen weer op de fiets. Gaat jouw kind weer voor het eerst naar school? Best spannend! Om je te helpen met de voorbereiding hebben we de belangrijkste tips én leuke fietsweetjes op een rij gezet.

6 tips om veilig naar school te fietsen

Vader en zoon op de fiets

1. Check samen de route

Oefen de nieuwe route minimaal één keer samen. Bespreek de gevaarlijke punten en wijs onderweg de ingewikkelde situaties aan. Zo weet jouw kind precies waar en wanneer hij of zij extra goed moet opletten. Dit is vooral een belangrijke tip als je kind voor het eerst naar de middelbare school gaat!

Meisje met smartphone in hand

2. Snappen en appen op de fiets? MONO!

Leg je kind uit dat als je op je telefoon kijkt, je reactietijd veel langer wordt. En het is juist belangrijk om je aandacht erbij te houden. Daarnaast is het verboden om op je telefoon te zitten tijdens het fietsen. En die boete is niet misselijk: 95 euro (2021)! Muziek luisteren mag wel, maar het liefst maar met één oortje. Zo hoort je kind het verkeer om zich heen ook nog goed.

Bril om letters in verte te lezen

3. Zorg voor goed zicht

Houdt je kind zijn of haar boek of mobiel wel erg dicht voor het gezicht? Of knijpt hij of zij met de ogen om iets beter te kunnen zien? Dit zijn allemaal signalen van slecht zicht. En voor jou een teken dat een bezoekje aan de opticien of oogarts een goed idee is. Zo zorg je ervoor dat jouw kind alles in het verkeer én in de klas goed ziet.

2 kinderen op de fiets

4. Zware schooltas mee op de fiets

Zorg voor een goede tas. Zeker als jouw kind naar de middelbare school gaat en zware boeken moet meesjouwen. Met de schooltas op de rug heeft je kind het meeste balans. Is de tas te groot of te zwaar om op de rug dragen? Met een tassendrager zet je de schooltas stevig vast achterop de fiets. Dat fietst een stuk fijner én veiliger!

Platte fietsband

5. Zorg voor een veilige fiets

Controleer of de fiets in orde en veilig is. Werken de remmen goed? Zijn de banden niet lek? Doet de verlichting het? Een bezoekje aan de fietsenmaker is een goed idee. Zo weet je zeker dat alles in orde is! 

Binnen in een vrachtauto

6. Gevaar zit in een ‘klein’ hoekje

Onderweg naar school kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Vooral als je kind naast een vrachtauto, bus of tractor fietst. Gevaar zit in klein hoekje, en soms in de dode hoek. Leer je kind het volgende aan:

  1. Blijf altijd rechts en ruim achter een groot voertuig.
  2. Houd altijd minimaal 3 meter afstand tot een groot voertuig.
meisje fiets op smal pad

De 5 leukste fietsweetjes

Met deze fietsweetjes springt je kind waarschijnlijk direct op de fiets! Want naast dat fietsen gezond is, heeft het nog veel meer voordelen. Wist je bijvoorbeeld dat: 

  1. 20 minuten fietsen per dag zorgt voor een beter leervermogen, meer creativiteit en een betere concentratie?
  2. Eén grote Magnum wordt verbrand aan calorieën met 30 minuten fietsen per dag (of 2 keer een kwartier)?
  3. Tot 3 uur na het fietsen hersenen beter functioneren dan daarvoor?
  4. Buitenlucht en beweging zorgen voor minder ziek zijn? Dit komt doordat je bloedcirculatie toeneemt en gifstoffen sneller worden afgevoerd.
  5. Elke dag minimaal 20 minuten fietsen, helpt om ‘s avonds sneller in slaap te vallen?

Hulp bij een ongeluk

Wordt je kind op weg naar school onverwachts aangereden door een auto? Of door een andere weggebruiker? Dan is het eerste waar je aan denkt uiteraard de gezondheid van jouw zoon of dochter. En terecht! Maar het is ook goed om te weten dat je bij Promovendum gratis juridische hulp krijgt om eventuele letselschade én materiele schade te verhalen. Dit kan ook als je kind verantwoordelijk was of het ongeval al een tijdje terug heeft plaatsgevonden.

 

Via het online schadeformulier kun je de letselschade eenvoudig doorgeven. Of bel naar 078 648 13 58. Wij brengen je in contact met Letselschadehulp.

Verzekerd op reis

Meer informatie?

Bel dan 078 648 13 00. We helpen je graag!

 

Of stel jouw vraag online

Contact

Chat Bel Mail