mensen met kleurrijke kleding

Welke verzekeringen zijn verplicht in Nederland?

Sommige verzekeringen kun je vrijwillig afsluiten, zoals een reisverzekering of inboedelverzekering. Maar er zijn ook enkele verplichte verzekeringen in Nederland. Maar welke zijn dit en waarom zijn ze eigenlijk verplicht?

 

Waarom moet je verplicht verzekeringen afsluiten?

Stel dat je je gloednieuwe smartphone laat vallen of dat je fiets gestolen wordt. Dat is vervelend, maar de kosten zijn vaak nog te overzien. Ook als je daarvoor niet verzekerd bent. Maar bij andere gebeurtenissen kunnen de kosten zo hoog zijn, dat je deze niet meer kunt betalen. Bijvoorbeeld als je ernstig ziek wordt en vele ziekenhuisbehandelingen moet ondergaan. De ziektekosten kunnen oplopen tot tienduizenden euro’s. Daarom heeft de overheid een aantal verzekeringen verplicht gesteld: om jezelf en anderen tegen risico’s met grote financiële gevolgen te beschermen.

 

De verplichte verzekeringen in Nederland

 

1. Basisverzekering zorg

Alle inwoners van Nederland, behalve militairen en mensen met gemoedsbezwaren, moeten een basisverzekering zorg hebben. Met de basisverzekering ben je onder andere verzekerd voor geneeskundige zorg, ziekenhuisopname, geneesmiddelen en kraamzorg. Je kunt ervoor kiezen om naast je basisverzekering ook een aanvullende verzekering af te sluiten. Kinderen tot 18 jaar zijn meeverzekerd via de zorgverzekering van hun ouders. Daarna moeten zij zelf een zorgverzekering afsluiten.

 

2. WA verzekering auto

Elke autobezitter in Nederland moet verplicht een WA verzekering afsluiten. Een WA verzekering dekt de schade die je veroorzaakt aan andere voertuigen of andere personen. Wil je ook verzekerd zijn voor schade aan je eigen auto? Dan kun je kiezen voor een WA Beperkt Casco of Allrisk (Volledig Casco) autoverzekering.

 

3. Woonhuisverzekering

Heb je een hypotheek? Dan moet je van je hypotheekverstrekker ook een brandverzekering oftewel woonhuisverzekering afsluiten. Deze valt in je woonhuisverzekering. Je huis is namelijk het onderpand van de bank. Mocht je huis afbranden, dan zou je je hypotheek moeten doorbetalen. Door het verplicht stellen van een brandverzekering, is de bank er zeker van dat het huis kan worden opgebouwd. Daarna kan het huis weer als onderpand dienen. Huur je een huis? Dan is een brandverzekering niet verplicht.

 

Icoon verplichte autoverzekering Nederland Icoon verplichte woonhuisverzekering Nederland Icoon verplichte zorgverzekering in Nederland

 

Toch keuzevrijheid ondanks verplichtingen

De overheid legt je verplichte verzekeringen op, maar je hebt wel veel keuzevrijheid. Je mag zelf bepalen bij welke verzekeringsmaatschappij je een verzekering afsluit. Van belang is dat de verzekering aansluit op jouw persoonlijke situatie, goede voorwaarden heeft én tegen de juiste lage premie.

 

Verplichte schadeverzekeringen? Ga voor pakketkorting!

Bij Promovendum kun je uiteraard de benodigde schadeverzekeringen afsluiten. Wij bieden uitstekende dekkingen tegen lage premies. En nog mooier: als je 5 verzekeringen bij ons onderbrengt, krijg je 5% extra pakketkorting! Bekijk dus snel onze verzekeringen om te profiteren van nóg meer voordeel.

 

Onze autopremie 20% lager? 

Meer lezen? Schrijf je in!

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail