Kinderen krijgen thuis vaccinatie

Vaccinaties op reis

Een mooie reis of vakantie wil je natuurlijk niet laten verpesten door een infectieziekte. Een vaccinatie voor jouw reis (reisprik of inenting) beschermt je tegen ziekten.

Welke vaccinatie heb ik nodig op reis?
"Sommige landen verplichten vaccinaties en in andere landen zijn bepaalde vaccinaties aanbevolen."

Wereldbol

Aanbevolen of verplicht?

Is een vaccinatie verplicht? Dan stelt het land waar je naartoe gaat deze vaccinatie als eis. Op die manier willen zij bijvoorbeeld voorkomen dat bepaalde ziektes het land binnenkomen. Je bent verplicht om een geel paspoort mee te nemen. Hierin staat wanneer je de vaccinatie hebt gekregen.

Is er een kans om een bepaalde besmettelijke ziekte op te lopen in het land van bestemming? Dan gaat het om een aanbevolen vaccinatie. Aanbevolen vaccinaties zijn qua gezondheid zeker net zo belangrijk als verplichte vaccinaties! Ga je zonder vaccinatie op reis? Dan loop je een risico.

Reis plannen

Hoe lang van te voren haal je een reisvaccinatie?

Artsen raden aan om ongeveer zes weken voor vertrek vaccinaties te halen. Dit adviseren zij, omdat het lichaam meestal tijd nodig heeft om antistoffen aan te maken. Heb je een reis geboekt? Neem dan direct contact op met een arts. Zo weet je zeker dat je vaccinaties op tijd geregeld zijn!

Vader en dochter op strand in het water

Persoonlijk advies

Bekijk online welke vaccinaties je nodig hebt op jouw bestemming. Let wel op: dit is een algemeen advies. Een goed vaccinatieadvies hangt ook af van persoonlijke factoren als reisduur, reisomstandigheden, je leeftijd, gezondheidstoestand en medicijngebruik. Daarom adviseren wij om altijd een afspraak te maken voor persoonlijk vaccinatieadvies door een arts. Bijvoorbeeld bij de GGD, Thuisvaccinatie of je huisarts.

Wat kosten vaccinaties?

De kosten van een vaccinatie verschillen per type vaccinatie. Het bedrag dat je betaalt voor een bezoek aan een arts bestaat uit:

 

  • Consultkosten
  • Vaccinkosten
  • Vaccinatieboekje
  • Recept

 

Handig om te weten: preventieve vaccinaties die je haalt voor je reis worden niet standaard vergoed vanuit de zorgverzekering. Hiervoor kan je wel een aanvullende verzekering afsluiten.

Deze informatiepagina is zorgvuldig voor jou samengesteld. Er kunnen echter geen rechten aan worden ontleend. Bekijk de uitgebreide voorwaarden.

Contact

Chat Bel Mail