Vezelrijk eten: top 10 producten met de meeste vezels!


Vezels bevorderen een goede darmwerking. Daarom is het belangrijk om vezelrijk te eten. Bent u benieuwd welk voedsel écht de meeste vezels bevat? Wij hebben het voor u uitgezocht! Bekijk nu de top 10 lijst van vezelrijk eten.

1. Zemelen (tarwe): 40 gram vezels per 100 gram

Een zemel is het buitenste laagje van een graankorrel. Wanneer graan vermalen wordt, komen er zemelen en kiemen vrij. Die zitten boordevol vezels en andere belangrijke voedingsstoffen. Een volkorenbrood bevat veel zemelen (de hele graankorrel wordt gebruikt). Eet u witbrood? Dan krijgt u maar weinig vezels binnen (de zemelen zijn uit het meel verwijderd).

2. Cacaopoeder: 34 gram vezels per 100 gram.

Is cacaopoeder gezond? Jazeker! Er zitten niet alleen veel vezels in, maar ook antioxidanten, magnesium, mineralen en vrolijk makende stoffen (anandamide en fenylethylamine).

Cacaopoeder

3. Lijnzaad: 33 gram vezels per 100 gram

Lijnzaad staat op de 4e plaats in de top 10 lijst van vezelrijk eten. Lijnzaad is niet alleen goed voor de stoelgang, maar ook voor de lijn! Daarnaast beschermt het tegen hart- en vaatziekten en draagt het bij aan een goede weerstand. Let wel: eet maximaal 45 gram lijnzaad per dag. Anders wordt de natuurlijke gifstof cyanide aangemaakt in uw lichaam.

Lijnzaad gezond

4. Cayennepeper: 26,5 gram vezels per 100 gram

Heet, heet, heet! Cayennepeper wordt gemaakt van rode vermalen peper. Heeft u last van uw darmen? Dan wordt gekruid eten absoluut afgeraden. En niet voor niets: cayennepeper bestaat voor meer dan 25% uit vezels (bevordert de stoelgang enorm).

Cayennepeper

5. Chilipoeder: 25 gram vezels per 100 gram

Chilipoeder bevat iets minder vezels dan cayennepeper. Vaak wordt gedacht dat chilipoeder louter bestaat uit gemalen chilipepers. Dit is niet het geval. Het bevat soms ook kruiden (zoals knoflookpoeder en paprikapoeder) en specerijen (oregano, komijn en zout).

Chilipeper

6. Kaneel: 25 gram vezels per 100 gram

Kaneel is niet alleen een heerlijk ingrediënt, maar bevat ook veel vezels en belangrijke mineralen (ijzer, calcium en mangaan). Het is goed voor de cholesterolbalans, beschermt tegen artrose en bevordert het denkvermogen. Let wel: het kruid is alleen in kleine hoeveelheden gezond (aanbevolen hoeveelheid per dag: 2 tot 4 gram).

Kaneel

7. Knäckebröd (volkoren): 24 gram vezels per 100 gram

Volkoren knäckebröd valt onder de categorie gezond ‘vezelrijk eten’. Er zijn echter minder gezonde crackers, waarin veel suiker, tarwe en conserveermiddelen zijn verwerkt. Tip: kijk in de winkel even op het etiket en kies voor knäckebröd dat gemaakt is van volkoren roggemeel.

Knackebrod

8. Ui (gedroogd): 22 gram vezels per 100 gram

Gedroogde uien bevatten veel vezels, maar zijn niet zo gezond. Ze bevatten 274 kcal per 100 gram, zitten vol eiwitten (10,5 gram), koolhydraten (44,5 gram) en suikers (44,5 gram). Links laten liggen dus!

Gedroogde uit

9. Chilipeper (gedroogd): 21 gram vezels per 100 gram

De gedroogde chilipeper is op de laatste plaats geëindigd in de top 10 lijst van vezelrijk eten. Deze variant bestaat, in tegenstelling tot chilipoeder, wél slechts uit gedroogde pepers. Houdt u niet echt van heet eten? Dan is chilipeper zeker niet aan u besteed. Reden: gedroogde pepers zijn vaak nog heter dan verse pepers.

Chilipeper

10. Anijszaad: 19 gram vezels per 100 gram

We kennen allemaal de bekende smaak van anijs! Anijszaad wordt vaak gebruikt voor de bijzondere smaak, bijvoorbeeld in anijsbrood en koek (speculaas). Het kruid is ideaal om te mengen door rauwkost- of fruitsalades. Ook lekker: anijszaad in combinatie met kip of kaas.

Vezelrijk eten

Meer weten?

U wilt graag genoeg vezels (ongeveer 35 gram per dag) binnenkrijgen. Maar om dan 100 gram kaneel, cayennepeper of lijnzaad te eten? Dat is allesbehalve gezond! Daarom hebben we ter aanvulling een ‘gezondere’ lijst samengesteld met vezelrijk eten. Nieuwsgierig? Klik op aanraders vezelrijke voeding en lees meteen meer over wat vezels nu eigenlijk zijn.

Bovenstaande lijst van vezelrijk eten is gebaseerd op informatie die vermeld staat op voedingswaardetabel.nl.
Meer van ons lezen? Volg ons op Facebook.