Welke verzekeringen zijn verplicht in Nederland?


Sommige verzekeringen kunt u vrijwillig afsluiten, zoals een reisverzekering of inboedelverzekering. Maar er zijn ook enkele verplichte verzekeringen in Nederland. Maar welke zijn dit en waarom zijn ze eigenlijk verplicht?

Waarom moet u verplicht verzekeringen afsluiten?

Stel dat u uw gloednieuwe smartphone laat vallen of dat uw fiets gestolen wordt. Dat is vervelend, maar de kosten zijn vaak nog te overzien. Ook als u daarvoor niet verzekerd bent. Maar bij andere gebeurtenissen kunnen de kosten zo hoog zijn, dat u deze niet meer kunt betalen. Bijvoorbeeld als u ernstig ziek wordt en vele ziekenhuisbehandelingen moet ondergaan. De ziektekosten kunnen oplopen tot tienduizenden euro’s. Daarom heeft de overheid een aantal verzekeringen verplicht gesteld: om uzelf en anderen tegen risico’s met grote financiële gevolgen te beschermen.

De verplichte verzekeringen in Nederland

1. Basisverzekering zorg

Alle inwoners van Nederland, behalve militairen en mensen met gemoedsbezwaren, moeten een basisverzekering zorg hebben. Met de basisverzekering bent u onder andere verzekerd voor geneeskundige zorg, ziekenhuisopname, geneesmiddelen en kraamzorg. U kunt ervoor kiezen om naast uw basisverzekering ook een aanvullende verzekering af te sluiten. Kinderen tot 18 jaar zijn meeverzekerd via de zorgverzekering van hun ouders. Daarna moeten zij zelf een zorgverzekering afsluiten.

2. WA verzekering auto

Elke autobezitter in Nederland moet verplicht een WA verzekering afsluiten. Een WA verzekering dekt de schade die u veroorzaakt aan andere voertuigen of andere personen. Wilt u ook verzekerd zijn voor schade aan uw eigen auto? Dan kunt u kiezen voor een WA Beperkt Casco of allrisk (volledig casco) autoverzekering.

3. Woonhuisverzekering

Heeft u een hypotheek? Dan moet u van uw hypotheekverstrekker ook een brandverzekering oftewel woonhuisverzekering afsluiten. Deze valt in uw woonhuisverzekering. Uw huis is namelijk het onderpand van de bank. Mocht uw huis afbranden, dan zou u uw hypotheek moeten doorbetalen. Door het verplicht stellen van een brandverzekering, is de bank er zeker van dat het huis kan worden opgebouwd. Daarna kan het huis weer als onderpand dienen. Huurt u een huis? Dan is een brandverzekering niet verplicht.

Autoverzekering verplicht Woonhuisverzekering verplicht Zorgverzekering verplicht

Toch keuzevrijheid ondanks verplichtingen

De overheid legt u verplichte verzekeringen op, maar u heeft wel veel keuzevrijheid. U mag zelf bepalen bij welke verzekeringsmaatschappij u een verzekering afsluit. Van belang is dat de verzekering aansluit op uw persoonlijke situatie, goede voorwaarden heeft én tegen de juiste lage premie.

Tip: breng uw verzekeringen onder bij 1 maatschappij. Hiermee kunt u korting krijgen op uw premies. En het is ook makkelijker met schade melden!

Verplichte verzekeringen? Ga voor pakketkorting!

Bij Promovendum kunt u uiteraard de benodigde verzekeringen afsluiten. Wij bieden uitstekende dekkingen tegen lage premies. En nog mooier: als u 5 verzekeringen bij Promovendum heeft, krijgt u 5% extra pakketkorting! Bekijk dus snel onze verzekeringen om te profiteren van nóg meer voordeel.

Interessant artikel? Delen mag!