Vrouw in auto

Vanaf juli 2022: rookmelder verplicht voor iedereen

Gepubliceerd op 03-12-2021
8928 keer gelezen

Heb jij al een rookmelder in huis? Vanaf juli 2022 moet in elk huis in Nederland verplicht op iedere verdieping een rookmelder hangen. Nieuwbouwhuizen hebben deze verplichting al sinds 2003. Maar die regelgeving geldt vanaf volgend jaar voor iedereen!

Waarom is een rookmelder zo belangrijk?

De meeste slachtoffers door brand vallen ’s nachts. Dit komt omdat jouw reuk tijdens je slaap uitschakelt. Rook bestaat uit veel giftige gassen. Hierdoor ben je vaak al binnen paar minuten in een diepe bewusteloosheid. Rookmelders detecteren de rook en gaan af. Je reuk werkt misschien niet, maar je gehoor wel! 
 

Wat voor rookmelder is geschikt voor mij?

Een rookmelder met batterijen is al voldoende. Maar let wel op: bij goedkope rookmelders moeten de batterijen vaak al na een jaar vervangen worden. Veiliger is het om te kiezen voor een rookmelder met batterijen met een levensduur van 10 jaar. Het is een investering, maar dan heb je er even geen omkijken meer naar! 
 

Ga een stap verder, ga voor slimme rookmelders

Naast het geven van een geluidsignaal, is er ook de mogelijkheid om een melding op je telefoon te krijgen. Bij brand, rook of hoge temperaturen word je gebeld of ontvang je een pushbericht. Je krijgt zelfs de precieze locatie van waar het probleem is. Handig voor als je niet thuis bent.
 

rookmelders-verplicht


Gekoppelde rookmelders voor extra veiligheid

Koppel rookmelders in verschillende huizen, bijvoorbeeld met die van de buren. Zij kunnen op deze manier ingrijpen als je bij een brandmelding niet thuis bent. Een proef in het Twentse Borne wees een paar jaar geleden uit dat er in korte tijd meerdere keren brand werd voorkomen. Heb je niet zo’n warme band met je buren? Dan is het slim om in je eigen huis de rookmelders te koppelen. Het koppelen zorgt ervoor dat alle melders afgaan bij een alarm.
 

Goed verzekerd bij Promovendum!

Ondanks alle oplettendheid kan er toch brand ontstaan. Dan is het fijn om te weten dat je hiervoor goed verzekerd bent bij Promovendum. Maar let op: bij nalatigheid kan het zijn dat je schade zelf moet betalen. Blijf dus goed opletten! Sluit voordelig een inboedel- en woonhuisverzekering af.
 

Nooit meer iets missen?

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail