Tekenbeet herkennen en een teek verwijderen


Wist u dat jaarlijks meer dan 1 miljoen Nederlanders door een teek gebeten worden? Vaak wordt gedacht dat teken alleen uit bomen vallen. Maar ze komen ook voor in duinen, hoog gras, varens of tussen dode bladeren. En misschien zelfs in uw tuin! Hoe kunt u een tekenbeet herkennen en een teek verwijderen?

Ziekte van Lyme

Teken kunnen de ziekte van Lyme overdragen op mensen. Dit is een ernstige ziekte waardoor onder andere neurologische, huid-, gewrichts- of hartklachten kunnen ontstaan. Niet alle teken zijn dragers van de Lyme-bacterie, alleen de zogenaamde schapenteek. In Nederland is ongeveer 20% van de teken besmet met de bacterie.

Hoe ziet een tekenbeet eruit?

Een teek lijkt op een insect, maar behoort feitelijk tot de ‘spinachtigen’. U kunt een tekenbeet herkennen aan een klein zwart puntje op uw huid. Binnen een paar dagen zwelt de teek op tot een grijs- of bruinachtig bolletje (gevuld met bloed). Helaas worden tekenbeten niet snel  herkend. Ze zijn erg klein (1-3 mm) en er zijn eigenlijk geen ‘tekenbeet symptomen’ (zoals pijn of jeuk).

Wat te doen bij een tekenbeet?

Het is belangrijk dat u de teek zorgvuldig en snel verwijdert. Want:  hoe langer een teek in uw huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt. Een teek verwijderen gaat als volgt:

1. Met een tekentang omsluit u de kop van de teek zo dicht mogelijk op de huid. Knijp niet  in de teek zelf. Anders blijft er een deel achter in de huid.
2. Verwijder de teek in zijn geheel door hem langzaam en zo recht mogelijk uit de huid te halen.
3. Ontsmet daarna het wondje (nooit vooraf!).
4. Gooi de teek niet weg, maar bewaar deze in een potje of op een stuk papier onder een plakbandje. De teek kunt u opsturen naar het RIVM voor onderzoek.

Wel of niet naar de huisarts?

  • Zit de teek langer dan 24 uur op uw huid? Raadpleeg dan uw huisarts.
  • Is het gelukt om de teek te verwijderen binnen 24 uur? Noteer direct op welke plek op uw lichaam en wanneer de teek u gebeten heeft. Houd vervolgens de huid rondom de beet de komende 3 maanden in de gaten.  Ontstaat er rode ringvormige uitslag? Ga dan naar uw huisarts:   mogelijk heeft u de ziekte van Lyme onder de leden.
  • Krijgt u klachten (bijvoorbeeld koorts, hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid etc.)? Raadpleeg ook dan de huisarts en zeg erbij dat u door een teek gebeten bent.

Tot slot: tekenbeten kunt u  het hele jaar oplopen, maar voornamelijk van april tot tot oktober (tekenseizoen). Wilt u meer over weten over de ziekte van Lyme? Lees meer op rivm.nl

Gerelateerd: Week van de Teek 2017