Pasjes telefoon of sleutel kwijt of gestolen

Sleutels, pasjes of telefoon verloren/gestolen? Dit moet je doen!

Gepubliceerd op 14-10-2024
4059 keer gelezen

We hebben het misschien wel allemaal meegemaakt: je staat voor de voordeur, tassen vol boodschappen, en ineens besef je dat je sleutels nergens te bekennen zijn. Of je telefoon is kwijt. Of nog erger: je komt erachter dat die gestolen is. Wat nu? Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de schade te beperken. In dit artikel helpen we je stap voor stap verder.

Autosleutels kwijt of gestolen

Ben je je autosleutels verloren en heb je écht overal gezocht? Of heb je het vermoeden dat ze gestolen zijn? Balen! Neem dan snel contact op met je autodealer. Heb je een auto met een contactloze sleutel? Dan kan de dealer de sleutel op afstand blokkeren. Er wordt dan een nieuw sluitsysteem geprogrammeerd, zodat je weer zonder problemen kunt rijden.

Zo’n contactloze sleutel, of keyless entry, is handig, maar maakt je auto ook kwetsbaar voor diefstal. Dieven kunnen het signaal van je sleutel oppikken en versterken. We geven je een paar tips hoe je diefstal door middel van keyless entry kunt voorkomen.  

Heb je een autosleutel met een 'baard'? Dan is het verstandig om het slot te laten vervangen bij de garage. Enorme pech, maar wel de veiligste optie. Weet je zeker dat je sleutel gestolen is? Doe dan aangifte bij de politie en maak (ook bij verlies) een melding bij je autoverzekeraar.


Huissleutels kwijt of gestolen

Je huissleutels kwijtraken kan een naar gevoel geven. Je wilt natuurlijk niet dat iemand zomaar je woning kan binnenkomen. Laat daarom zo snel mogelijk je sloten vervangen. Dit kan prijzig zijn, vooral als het weekend is of laat in de avond. Wij geven een aantal tips waar je op kunt letten om een goede slotenmaker te vinden. En heb je een inboedelverzekering bij Promovendum? Dan kun je een vergoeding tot 500 euro krijgen als je door diefstal van je sleutel je sloten moet laten vervangen. 

 

verloren sleutels


Misschien een open deur, maar hang nooit een plaatje met je adres aan een (huis)sleutel. Ook niet aan de reservesleutel die je bij de buurvrouw hebt liggen. Je weet maar nooit wie deze in handen krijgt.


Tip: Check bij de gemeente of je sleutel is afgegeven. Veel gemeenten hebben een ‘verloren en gevonden’ platform. Informeer bij jouw gemeente hoe dat werkt.

 

Telefoon kwijt of gestolen

Je telefoon kwijt zijn, voelt soms alsof je een stukje van jezelf verliest. Niet alleen omdat je niet meer kunt bellen, maar ook omdat er vaak persoonlijke gegevens op staan. Gelukkig is het tegenwoordig lastig om een telefoon ‘open’ te maken zonder de rechtmatige eigenaar. Toch is het slim om de volgende stappen te ondernemen:
 

  • Find my iPhone/Find my Device: Als het goed is, staat deze automatisch aan op je telefoon. Check voor de zekerheid je telefooninstellingen. Met ‘find my…’ kun je zien waar je telefoon is of waar deze voor het laatst aan stond. Soms kun je door een ander device, zoals je laptop of smartwatch, een geluid af laten spelen. Als je telefoon in de buurt is, kun je hem op die manier lokaliseren. Is je telefoon uitgeschakeld? Dan is de kans groot dat hij is gestolen.
  • Verwijder je gegevens op afstand: Als je telefoon aan een account (Google of iCloud) gekoppeld is, kun je op afstand je gegevens wissen. Ook kun je via de online omgeving van jouw provider je sim-kaart blokkeren.
  • Doe aangifte: Aangifte doen is nodig om een verzekering in te schakelen. Soms kun je bij diefstal van je telefoon aanspraak maken op je verzekering, bijvoorbeeld als deze uit je huis is gestolen of tijdens je vakantie.


Pasjes kwijt? Voorkom financiële schade

Ben je je portemonnee kwijt? Blijf rustig, maar kom wel in actie. Volg deze stappen om schade te beperken:
 

  • Blokkeer je betaalpassen: Vaak kun je dit zelf doen in de online omgeving van je bank. Soms kun je je pas tijdelijk blokkeren, zodat je hem kunt deblokkeren als je hem snel weer terugvindt.
  • Meld bij de gemeente: Als je je paspoort, rijbewijs of ID-kaart hebt verloren, moet je dit melden bij de gemeente. Zo kan identiteitsfraude worden tegengegaan. Laat ook de inlogfunctie van je DigiD blokkeren, als je die zo hebt ingesteld dat je met je ID-kaart kan inloggen. 
  • Doe aangifte: Alleen als je vermoedt dat je pas is gestolen. Bijvoorbeeld als er geld van je rekening is gehaald of als je bent beroofd.
  • Vraag nieuwe pasjes aan: Bij de bank voor een nieuwe pinpas en bij de gemeente voor een nieuw ID-kaart, paspoort of rijbewijs. Het is handig om altijd één identificatiedocument thuis te bewaren. Dit maakt het gemakkelijker om nieuwe documenten aan te vragen.
     
pasjes kwijt of gestolen

 

Diefstal? Doe altijd aangifte

Of het nu gaat om sleutels, telefoon of pasjes: aangifte doen is belangrijk. Het helpt de politie je gestolen spullen terug te vinden en is vaak nodig om aanspraak te maken op je verzekering. Houd goed bij waar en wanneer je spullen verdwenen zijn, dat maakt het proces soepeler. Ben je bestolen op vakantie? Dan lees je hier wat je moet doen.


Vragen? We helpen je graag!

We begrijpen hoe vervelend verlies of diefstal kan zijn. Gelukkig kun je in sommige gevallen aanspraak maken op je autoverzekering. Bijvoorbeeld als je autosleutels gestolen zijn en je een Allrisk of Beperkt Casco verzekering bij ons hebt.


Of het nu gaat om het vervangen van sloten, schade door diefstal of andere onverwachte situaties: we denken met je mee en helpen je waar we kunnen. Heb je vragen over wat er precies verzekerd is? Neem dan contact op met onze klantenservice via onze chat of telefonisch via 078 648 13 00. We helpen je graag!

Meer lezen? Schrijf je in!

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Op deze pagina leggen we je zo duidelijk mogelijk uit hoe het zit. Samengevat en helder, zonder te veel poespas. Meer weten? Bekijk de voorwaarden.

Contact

Chat Bel Mail