Huisarts: eigen risico in 2020 of niet?


Hoofdpijn, duizeligheid of ander kwaaltjes zijn verre van prettig. Misschien dat u hiervoor een bezoek aan de huisarts wilt brengen. Deze zal u onderzoeken, behandelen of eventueel doorverwijzen. Maar vallen die kosten onder het eigen risico van uw zorgverzekering of niet?

Huisarts eigen risico

Kosten afspraak of spreekuur huisarts

Wat de huisarts of assistent doet, valt onder de basisverzekering in 2020 én gaat niet van uw eigen risico af. U betaalt dus geen kosten voor een afspraak, consult of het spreekuur bij uw huisarts.

Voorbeelden huisarts al dan niet eigen risico

Even naar de huisarts gaan, kost u dus niets. Maar wat nu als er een consultatie of verrichting bij een specialist of medicatie nodig is? Dan betaalt u hierover wel eigen risico (385 euro in 2020). Simpel gezegd: alles wat binnen de huisartspraktijk gebeurt, valt niet onder uw eigen risico. Hoe dat werkt? We geven u een paar voorbeelden.

1. Kosten oren uitspuiten

Een oor uitspuiten gebeurt in de dokterspraktijk zelf door de huisarts of assistent. U betaalt dus geen eigen risico.

2. Kosten vaccinaties

Moet uw kind ingeënt worden? Uw huisarts zorgt voor de juiste inentingen en het inbrengen ervan. Aangezien dit in de praktijk zelf gebeurt, betaalt u hiervoor geen eigen risico. Dat geldt niet voor het ingeënte medicijn. Valt dit medicijn onder de basisverzekering, dan betaalt u hierover eigen risico. Is dit niet het geval, dan worden ze ofwel vanuit uw aanvullende verzekering (deels) vergoed, of u betaalt de medicatie zelf.

3. Kosten algemeen bloedonderzoek huisarts

Stel dat uw huisarts bloed wil laten prikken. Of het bloedonderzoek kosten voor u met zich meebrengt, hangt af van waar het bloed onderzocht wordt. In de meeste gevallen wordt uw bloed in een laboratorium van de polikliniek of het ziekenhuis onderzocht. Dan betaalt u voor bloedprikken eigen risico.

4. Kosten röntgenfoto

Als de huisarts vermoedt dat u iets gebroken hebt, kan hij of zij u doorsturen naar het ziekenhuis. Daar wordt dan een röntgenfoto gemaakt. De kosten hiervoor vallen wél onder het eigen risico.

5. Kosten SOA test huisarts

U kunt voor een SOA test naar de GGD gaan (wordt vergoed tot een leeftijd van 25 jaar) of naar uw huisarts. Gaat u naar de huisarts? Dan vallen de kosten onder het eigen risico van uw zorgverzekering (valt onder laboratoriumonderzoek, zie punt 3). De gemiddelde SOA test bij de huisarts kost 150 euro.

Promovendum: lage zorgpremie, zonder extra eigen risico!

Wij bieden een lage zorgpremie, zonder dat u uw eigen risico hoeft te verhogen. Met de kwaliteit van Promovendum. Benieuwd? Bereken uw premie in 1 minuut. Uw overstap regelen wij!