tuinfeest

Clean eating: 7 tips om écht gezond te eten!

Gepubliceerd op 03-02-2015
883 keer gelezen

Clean eating is het eten van (vrijwel) onbewerkt voedsel. Geen tomatensaus uit blik, wél verse tomaten. Geen appelmoes uit een potje, wel appels! Lekker veel groente en fruit eten, volle granen, gezonde vetten en magere eiwitten. Hoe gezond is clean eating en hoe kun je gezonder eten? Lees snel verder voor de antwoorden.

Waarom clean eating?

Bewerkt voedsel is vaak ongezond. Het zit boordevol toegevoegde stoffen, zoals geur- kleur-, en smaakstoffen, verzadigde vetten, zout, conserveringsmiddelen en e-nummers. Bij clean eating draait het om natuurlijk en vers eten. Hoe verser, hoe beter! Logisch ook: als het product lang houdbaar is, is de kans groter dat het bewerkt is.

 

Gezondheidsvoordelen?

Clean eating is gezond eten. Het:

 

  • verkleint de kans op kanker en diabetes type 2;
  • verlaagt het risico op hart- en vaatziekten;
  • verlaagt de bloeddruk;
  • is goed voor de lijn;
  • is gezond voor huid en haar.

 

Je clean eating bord bestaat uit:

 

  • 50% groente
  • 25% eiwit en gezonde vetten
  • 15 % fruit en noten
  • 10% gezonde granen

 

clean eating

 

7 clean eating tips

 

1. Eet groente en fruit in alle kleuren.

Groente en fruit zijn gezond, maar zijn nog gezonder als je varieert qua kleur! Neem een kiwi en een banaan. En broccoli, tomaten en wortels. Hoe meer kleur je eet, hoe gevarieerder de voedingsstoffen zijn die je binnen krijgt. Extra gezond! Oh ja: snijd je groente zelf (in voorgesneden groenten zitten minder voedingsstoffen). Dat is pas clean eating!

 

2. Bekijk altijd het etiket van verpakte producten.

Staan er weinig ingrediënten vermeld op de verpakking en zijn ze allemaal herkenbaar? Dan is het product nauwelijks bewerkt. Doen! Focus niet alleen op het aantal calorieën, want dan zie je andere kunstmatige ingrediënten over het hoofd. Uitgangspunt van clean eating: als je niet weet wat er in een verpakt product zit, dan koop je het niet! Tenzij het uiteraard gaat om verpakte groenten en fruit.

 

3. Eet langzame koolhydraten.

Langzame koolhydraten, die laag scoren op de Glycemische Index, worden traag verteerd. Dit levert je langere tijd energie op. Deze gezonde koolhydraten zitten onder andere in havermout, bananen, bessen, bonen, zilvervliesrijst en quinoa. Eet uiteraard niet te veel: ook gezonde koolhydraten worden uiteindelijk omgezet in vet, wanneer er te veel van gegeten wordt. Probeer brood en pasta te vermijden (hierin zitten veelal gemodificeerde tarwe).

 

4. Eet voldoende eiwitten!

Zeker wanneer je geen vlees eet. Wel een vleeseter? Ga dan voor mager vlees: kip, kalkoen, vis (85 tot 140 gram). Rood vlees mag ook (maximaal 85 gram).

 

5. Geen toegevoegde suikers meer!

Yoghurt en lightproducten lijken zo gezond. Helaas zitten juist in deze producten vaak ongezonde stoffen. Staat er 0% vet op de verpakking? Dan is het vrijwel zeker dat er veel suikers en/of zoetstoffen in zitten! Kijk maar eens op een willekeurige verpakking. Tip: stap over van toegevoegde suikers naar natuurlijke suikers (in fruit bijvoorbeeld).

 

6. Bereid maaltijden alvast in het weekend.

Op werkdagen geen tijd om (gezond) te koken? Kook dan in het weekend wat meer. Maak een ‘cleane’ maaltijdsalade zalm, bietensalade met gerookte makreel of couscoussalade. Heerlijk als lunch of avondeten.

 

7. Neem gezonde snacks mee.

Honger op je werk? Dan is het moeilijk om gezond te eten. Dat stuk taart van je collega is erg verleidelijk of die grote chocoladereep uit de automaat. Neem van huis fruit, of ongezouten noten mee of een stukje pure chocolade. Of bak zelf een gezond tussendoortje (havermout of notenreep). Zo gedaan!

 

Een laatste tip...

Promovendum biedt gezinsverzekeringen met een lage premie. Mogen we jou ook verwelkomen?

Meer lezen? Schrijf je in!

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail