Cashewnoten gezond? De voedingswaarden uitgelicht!


U wilt graag gezonde boodschappen in huis halen? Dan overweegt u wellicht om cashewnoten te kopen. Maar zijn cashewnoten gezond? Deze vraag beantwoorden wij graag voor u!

“Wat zit er in 100 gram cashewnoten?”

Zijn cashewnoten gezond? Dat lijkt op het eerste gezicht niet zo. Cashewnoten bevatten namelijk veel calorieën: 590 kcal per 100 gram. Dit komt omdat er veel eiwitten, koolhydraten en vetten in zitten (de 3 energieleveranciers van het lichaam). Gelukkig zijn cashewnoten niet alleen maar calorierijk!

1. Gezonde onverzadigde vetten

Cashewnoten bevatten veel vetten, maar gelukkig voornamelijk onverzadigde vetten. Deze vetten zijn gezond: ze bevorderen de cholesterolbalans en verlagen de kans op hart- en vaatziekten. Bovendien bevatten cashewnoten minder vet dan bijvoorbeeld pinda’s of pecannoten.

“Zitten er veel vitamines in cashewnoten?”

2. Rijk aan vitamine B

Wat uniek is aan cashewnoten is ze veel vitamines B bevatten: B1, B2, B3, B5, B6 en B11. Deze dragen bij aan een goede gezondheid en spiergroei. In cashewnoten zitten ook vitamine E (een belangrijke antioxidant) en vitamine K (essentieel voor bloedstolling). In onderstaand overzicht ziet u hoeveel u van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ABH) vitamines binnenkrijgt, als u 100 gram cashewnoten eet.

Voedingswaarde cashewnoten per 100 gram (vitamines)

3. Mineralen

Eet u geregeld cashewnoten? Gezond! Cashewnoten zitten namelijk boordevol mineralen, waaronder:

  • fosfor (goed voor de algehele gezondheid)
  • magnesium (goed voor hart- en bloedvaten)
  • calcium (bevordert sterke tanden en botten)
  • ijzer (belangrijk voor het bloedtransport)
  • seleen en koper (goed voor de weerstand)
  • zink (stimuleert de stofwisseling)
  • kalium en natrium (goed voor de bloeddruk en vochtbalans)

Voedingswaarde cashewnoten per 100 gram (mineralen)

Ja!

Cashewnoten zijn gezond! Ze bevatten veel mineralen, vitamines, eiwitten en onverzadigde vetten. Maar… er zitten wel veel calorieën in. Houd het daarom bij een handje cashewnoten per dag. Eet smakelijk!