Ambulance kosten en het eigen risco: lees hoe het zit!


Een ambulance bellen doet u niet zomaar. Maar wat als u er onverhoopt toch echt eentje nodig heeft? Lees hieronder hoeveel een ambulance kost en of het eigen risico geldt.

Ambulance kosten en eigen risico

Spoedvervoer of besteld ziekenvervoer

Er bestaan twee soorten ambulance vervoer. Als u na bijvoorbeeld een ongeluk of hartaanval een ambulance nodig heeft, spreken we van spoedvervoer. Bij besteld ziekenvervoer is het noodzakelijk om liggend vervoerd te worden, zoals door ziekte of een handicap. Hiervoor heeft u een medische verklaring van uw huisarts of specialist nodig. Beide soorten vervoer zijn medisch noodzakelijk vervoer.

Wat kost een ambulance?

De kosten voor een ambulance oproep zijn niet mis. Een bedrag van 700 euro is niet ongebruikelijk. Gelukkig worden de kosten om een ambulance te laten komen en de eventuele vervoerskosten vergoed vanuit de basisverzekering. Hierbij moet dan wel sprake zijn van medisch noodzakelijk vervoer.

Eigen risico ambulance

Op vergoedingen vanuit uw basispakket geldt het wettelijk verplicht eigen risico (€385,- in 2019). Uw openstaande eigen risico bepaalt dus de kosten voor de ambulance. U hoeft hiervoor geen 'extra eigen bijdrage zorgverzekering' te betalen. Heeft u nog niet uw volledige eigen risico gebruikt, dan betaalt u (een deel van) de kosten zelf.

Let wel: als u ervoor gekozen heeft om het verplichte eigen risico te verhogen met een vrijwillig eigen risico, dan zullen de kosten voor de ambulance hoger uitvallen. Hopelijk heeft u helemaal geen ambulance nodig, uiteraard!

Benieuwd naar onze zorgpremie? Klik hier. In een paar minuten heeft u onze zorgverzekering aangevraagd.

Interessant artikel? Delen mag!