Woonkamer

8 tips om inbraak tijdens vakantie te voorkomen

Gepubliceerd op 01-05-2023
2919 keer gelezen

De vakantieperiode komt langzaam weer in zicht! Zon, slippers aan, een ijsje… Als je op vakantie bent, wil je natuurlijk zonder zorgen genieten. Woninginbraak is dan wel het laatste waar je je druk om wilt maken. Toch is het aantal inbraken weer toegenomen. Nu de coronamaatregelen niet meer gelden, zijn mensen weer vaker van huis. Daarom nu alvast 8 tips om inbraak tijdens je vakantie te voorkomen. Zo kan jij nóg zorgelozer van je vakantie genieten 😉.

Inbraak voorkomen? 8 tips

 

1. Laat je huis er bewoond uitzien

Inbrekers gaan het liefst ongestoord te werk. Koop slimme verlichting die je met je telefoon bedient, stel een tijdschakelaar in en installeer buitenverlichting met een bewegingssensor. Doordat er licht brandt op verschillende tijden, in en om je woning, lijkt het of iemand thuis is. De meeste mensen houden ervan dat alles spic en span is voor vertrek. Maar laat gerust een kopje staan en wat speelgoed op de tafel liggen. Zo wek je de indruk dat je thuis bent.

 

2. Beveilig je huis met een alarmsysteem

Wil je jouw huis écht goed beveiligen tegen inbraak? Kies dan voor een alarmsysteem. Als verzekerde van Promovendum krijg je een mooie korting op een Echtveilig alarmsysteem. Hiermee kun je, zélfs als je op vakantie bent, zien wat er rondom je huis gebeurt. Dat geeft een veilig gevoel. Bekijk de kortingsregeling.

 

3. Berg waardevolle spullen op

Let erop dat je waardevolle spullen uit het zicht houdt van voorbijgangers. Leg je laptop of schuursleutels bijvoorbeeld niet in het raamkozijn, maar berg deze netjes op: het liefst in een kluisje. Bewaar ook altijd de (digitale) bonnetjes en eventuele serienummers van je waardevolle spullen. Zo toon je makkelijker aan dat deze van jou zijn als ze worden gestolen. 

 

4. Zet je sociale contacten in

Goed contact met de buren of wonen je vrienden in de buurt? Vraag of ze een oogje in het zeil willen houden en geef ze een huissleutel. Dan kunnen ze ook direct de post opruimen en de planten water geven. ;) Verstop je sleutels nooit onder een bloempot of de deurmat. Dit zijn de eerste plaatsen waar een inbreker zoekt. Hang ook geen adreslabel aan je sleutelbos. Mocht ‘de oppas’ je sleutels onderweg kwijtraken, dan maak je het de inbrekers wel heel makkelijk…

 

Een slimme deurbel helpt om inbraak te voorkomen

 

5. Kies voor een slimme deurbel

Het kan gebeuren dat er iemand voor je deur staat als je op vakantie bent. In dat soort gevallen is het handig als je een slimme deurbel met een camera, bewegingssensor en een luidspreker hebt. Je kan dan hiervan een melding krijgen op je mobiel en die persoon aanspreken. Handig als je een pakketbezorger instructies wil geven, maar ook om inbrekers weg te jagen.  

 

6. Pas op met posten op social media

Wat is er nu leuker dan de buren op de hoogte houden van jouw vakantie via sociale media? Echt slim is het niet. Op Facebook en Instagram berichten of stories delen waarop je van een heerlijke vakantie geniet is een directe trigger voor inbrekers. Vermeld dit liever ook niet in je automatische reactie op binnenkomende e-mails op je privéadres. Het nodigt inbrekers uit om een kijkje te nemen in je woning.

 

7. Zet een WhatsApp buurtgroep op

Zet met je buurt een WABP (WhatsApp Buurt Preventie)-groep op. Zo kunnen buurtbewoners je snel op de hoogte brengen als er een verdachte situatie plaatsvindt. Denk aan een inbraak of een persoon die zich vreemd gedraagt in de buurt. Start je buurtgroep via de WABP-website.

 

8. Zorg voor goed hang- en sluitwerk

Wist je dat slechte sloten ervoor kunnen zorgen dat dieven binnen 1 minuut al binnen staan? Controleer voordat je op vakantie gaat of het hang- en sluitwerk op je ramen en deuren aan alle eisen voldoet. Bonustip: plaats een anti-inbraakstrip op je deur. Hierdoor kunnen inbrekers het slot niet zomaar slopen met een schroevendraaier of breekijzer.

 

Verzeker jezelf van een goede vakantie!

Natuurlijk kun je een inbraak nooit 100% voorkomen. Maar met de tips hierboven kun je het inbrekers wel goed lastig maken! Daarnaast ben je met onze inboedelverzekering en woonhuisverzekering goed verzekerd als er toch bij je ingebroken wordt. En je kunt met een gerust hart op vakantie gaan!

Meer lezen? Schrijf je in!

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail