Mensen rennen naar auto

Milieubewust autorijden: 5 tips

Gepubliceerd op 11-11-2022

Minder brandstof verbruiken, betekent minder CO₂-uitstoot. Dus beter voor het milieu! Bijkomend voordeel: je hoeft minder te tanken. En met de hoge benzineprijzen van dit moment, scheelt dat flink in je portemonnee. Met deze tips bespaar je brandstofkosten én rijd je milieubewuster. 

"Voor een schoner milieu moet ook de automobilist zijn bijdrage leveren."

bandenspanning

1. Zorg voor de juiste bandenspanning

De juiste bandenspanning is erg belangrijk. Het is veiliger, maar zorgt er ook voor dat je auto zuiniger rijdt én dat de banden minder snel slijten. Je autobanden oppompen kan vaak bij tankstations, maar ook bij sommige autowasstraten, winkelcentra en P+R terreinen. Check het instructieboekje van jouw auto voor de juiste bandenspanning.

Top 5 oorzaken auto ongelukken

2. Schakel eerder door

Hoe lager het aantal toeren, hoe zuiniger je rijdt. Let eens vaker op je toerenteller. Schakel eerder door naar de tweede versnelling. En op een N-weg kan je vaak al prima in z’n 5 (of 6) rijden. Kijk ook beter vooruit: laat de auto zoveel mogelijk uitrollen voordat je afremt. Dit bespaart niet alleen brandstof, maar je remschijven en banden gaan zo ook langer mee.

vrouw in auto

3. Wachten? Zet de motor uit

Nee, niet voor ieder stoplicht 😉. Maar sta je op iemand te wachten of sta je stil voor een spoorwegovergang of brug? Schakel dan de motor uit. De motor opnieuw starten kost veel minder brandstof, dan wanneer je de auto laat draaien tijdens het wachten.

Auto met Nederlandse kentekenplaat

4. Beperk je snelheid

De meeste autobestuurders zullen dit niet leuk vinden om te horen… Maar het is heel logisch: hoe sneller je rijdt, hoe meer brandstof de auto verbruikt. Trek niet te snel op bij een stoplicht en rijd zoveel mogelijk een constante snelheid. De meeste auto’s hebben een optimaal verbruik bij een snelheid rond de 90 km per uur. En de kans op een snelheidsboete is ook een stuk kleiner als je iets rustiger rijdt.

parkeergarage

5. Parkeer in de juiste richting

Zorg dat je de auto zo wegzet, dat je bij de volgende rit direct weg kunt rijden. Moeilijke manoeuvres zijn namelijk niet goed voor je auto als de motor nog koud is. Want wist je dat een koude motor meer brandstof verbruikt dan een warme motor? Parkeer daarom altijd goed in aan het einde van je rit, wanneer de motor warm is.

Vrouw stapt uit auto

Bespaar ook op je autoverzekering

Wil je niet alleen op brandstof besparen, maar ook op je autoverzekering? Stap over naar Promovendum! Wij verlagen de autopremie die je nu ergens anders betaalt met 20% (zie voorwaarden).

Contact

Chat Bel Mail