Wat is het eigen risico zorgverzekering?

Het eigen risico is een verplicht bedrag dat u zelf betaalt voor zorg die onder de basiszorgverzekering valt. Iedereen met een Nederlandse zorgverzekering van 18 jaar en ouder, heeft ook een verplicht eigen risico. Kinderen betalen dus geen eigen risico. In 2020 is het verplicht eigen risico 385 euro. U betaalt het eigen risico pas wanneer u zorgkosten maakt die onder het eigen risico vallen. Dit bedrag betaalt u naast uw maandelijkse zorgpremie.

Zorg die valt onder het eigen risico

Over het algemeen geldt dat u voor zorg die wordt vergoed vanuit de basisverzekering eigen risico betaalt. Enkele voorbeelden:

  • Ziekenhuisopnames en -behandelingen
  • Ambulancevervoer
  • Medicijnen
  • Bloedprikken
  • Psychologische zorg
  • Fysiotherapie bij een chronische aandoening vanaf de 21e behandeling

Voor sommige zorg uit de basisverzekering hoeft u geen eigen risico te betalen. Bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts. Bekijk alle uitzonderingen.

Zo werkt het eigen risico

De hoogte van het eigen risico wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld door de overheid. Het eigen risico geldt voor een kalenderjaar (1 januari t/m 31 december). Heeft u het totale bedrag aan eigen risico in een kalenderjaar betaald? Dan worden vanaf dat moment alle behandelingen en andere zorgkosten vanuit de basisverzekering volledig vergoed. Op 1 januari komt het volledige bedrag aan eigen risico opnieuw open te staan.

Maakt u geen zorgkosten? Dan betaalt u ook geen eigen risico. Ook over zorg die u vergoed krijgt vanuit uw aanvullende verzekering, betaalt u geen eigen risico.

Vrijwillig eigen risico

Naast het verplicht eigen risico kunt u kiezen voor een extra vrijwillig eigen risico. Als u voor vrijwillig eigen risico kiest, krijgt u korting op uw zorgpremie. Dit bedrag komt bovenop uw verplicht eigen risico. U kunt uw eigen risico hiermee verhogen tot maximaal 885 euro. Hoe hoger uw vrijwillig eigen risico, hoe hoger de korting op uw premie. Lees meer over het vrijwillig eigen risico.

Zo betaalt u eigen risico

Wanneer uw zorgverlener kosten bij ons indient, betalen wij de rekening voor u. Ook controleren wij of er kosten zijn die onder het wettelijk eigen risico vallen. Is dit het geval? Dan krijgt u een e-mail met vergoedingenoverzicht. Hierin staat aangegeven hoeveel eigen risico u moet betalen. Vervolgens schrijven wij het bedrag automatisch van uw rekening af. Hiervoor hoeft u niets te doen. Heeft u de rekening zelf al betaald en wilt u de zorgnota bij ons indienen? Dan halen wij het eigen risico van het bedrag af. Het overgebleven bedrag betalen wij aan u.

Wilt u de stand van uw eigen risico bekijken? Log dan in op Mijn Promovendum.

Meer handige informatie


Was deze informatie nuttig?
Hartelijk dank voor het geven van uw feedback.
Op welke manier kunnen wij de informatie op deze pagina verbeteren?

Hartelijk dank voor uw reactie. Wij gaan onderzoeken of wij uw suggestie kunnen implementeren.

Wilt u graag een medewerker spreken, laat dan hieronder uw gegevens achter.

Naam
Telefoon
E-mail

Hartelijk dank voor uw e-mail. Wij hebben uw vraag of opmerking goed ontvangen.

Wat gaan wij nu voor u doen?

  • Wij leggen uw vraag of opmerking voor aan onze gespecialiseerde medewerkers.
  • Vervolgens nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.
  • Hebt u tussentijds vragen? Bel: 078 648 13 00. Wij beantwoorden uw vragen direct.

Vriendelijke groet,
Uw serviceteam van Promovendum

Uw zorgverzekering

Voor al uw zorgdeclaraties en de stand van uw eigen risico gaat u naar Mijn Promovendum.


Log in
Meer informatie?

U kunt de voorwaarden van onze zorgverzekering eenvoudig online inzien.


Voorwaarden bekijken