mensen in keuken

Vergoedingen zorgverzekering bij corona

Corona zal ons ook in 2021 nog bezighouden. Kom je met corona in aanraking, dan kan dit flink wat kosten met zich meebrengen. Hoe zit het dan eigenlijk met de vergoeding voor zorg rondom corona?

"Het voorkomen, indammen en behandelen van corona kan verschillende kosten met zich meebrengen."

Vergoeding coronatest

Telefoon icoon

Coronatest door GGD

Een test bij de GGD wordt voor iedereen door de overheid betaald. Je betaalt hiervoor dan ook geen eigen risico.

 

 

Ziekenhuis icoon

Coronatest in het ziekenhuis

Een test in het ziekenhuis wordt vanuit je basisverzekering vergoed. Let op, anders dan een test bij de GGD betaal je voor deze zorg wel eigen risico.

 

Euro icoon

Commerciële coronatest

Wordt niet vergoed vanuit jouw zorgverzekering, je betaalt de kosten zelf. Is een test verplicht door jouw werkgever of reisorganisatie? Dan vergoeden zij de test mogelijk voor je.

Heb je coronaklachten?

Laat je dan testen en blijf thuis tot de uitslag bekend is. Bel voor het maken van een afspraak bij de GGD: 0800-1202.

Vergoeding zorg en hulpmiddelen

Vrouw doet mondkapje op

Geen vergoeding voor mondkapjes en handgel

Producten die je beschermen tegen het coronavirus, zoals mondkapjes, desinfecterende handgel, zeep en tissues worden niet vergoed vanuit de zorgverzekering. Deze producten kan je zelf kopen bij bijvoorbeeld een drogist.

Ziekenhuisrekening

Bezoek aan huisarts altijd volledig vergoed

Ga je naar de huisarts in verband met medische klachten of komt de huisarts bij je thuis? Die zorg wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Neemt de huisarts een coronatest bij je af? Dan betaal je hiervoor wel eigen risico.

Verpleegster

Vergoeding ziekenhuiszorg uit basisverzekering

Kom je door het coronavirus in het ziekenhuis terecht? Dan krijg je deze kosten vergoed vanuit jouw basisverzekering. Dit geldt ook voor medicijnen die je krijgt voorgeschreven. Hiervoor betaal je wel eigen risico. 

Vrouw belt

Online of telefonisch consult

Stelt jouw zorgverlener voor om een consult online of telefonisch te doen? Dan kan je het beste even contact met ons opnemen via 078 648 13 00. Wij kijken dan voor je of er een vergoeding mogelijk is vanuit de zorgverzekering.

Vergoeding coronavaccinatie

Arts icoon

Hiervoor hoef je zelf niets te betalen. Het coronavaccin door de GGD wordt vergoed door de overheid. Als het vaccin voor jou klaarstaat krijg je een uitnodiging van een arts of van de GGD. Wil je meer weten over de coronavaccinatie? Bekijk dan de website coronavaccinatie.nl van de Rijksoverheid.

Herstelzorg na corona

Ben je een ex-coronapatiënt en heb je last van langdurige klachten, zoals vermoeidheid of benauwdheid? Dan krijg je vanuit de basisverzekering een vergoeding voor herstelzorg. Voor deze zorg heb je een verwijzing nodig en betaal je eigen risico. Deze extra vergoeding vanuit de basisverzekering geldt in ieder geval tot 1 augustus 2022. Een belangrijke voorwaarde is de bereidheid om mee te doen aan onderzoek naar het effect van de herstelzorg.

 

Het hangt van jouw persoonlijke situatie af hoeveel zorg je nodig hebt en welke zorg dit is. Dit beoordeelt de zorgverlener. Er is een maximum gesteld aan het aantal behandelingen die je vergoed krijgt:

 

  • Fysiotherapie of oefentherapie: maximaal 50 behandelingen
  • Ergotherapie: maximaal 10 uur
  • Diëtetiek: maximaal 7 uur
  • Logopedie: geen maximum

 

Je krijgt de behandelingen vanaf de eerste behandeling vergoed. In uitzonderlijke gevallen kan je worden verwezen voor een extra behandeltermijn van zes maanden. Dit beoordeelt jouw medisch specialist. Let op: alle voorwaarden voor de vergoeding lees je in onze voorwaarden.

Virus

Uitgestelde zorg door corona

Op veel plaatsen wordt 'planbare' zorg uitgesteld in verband met het coronavirus. Dit zijn vervelende keuzes die zorgverleners door de omstandigheden moeten maken. Loopt jouw behandeling hierdoor door in 2021? Dan kan het zijn dat je twee keer (een deel van het) eigen risico moet betalen voor jouw behandeling. Lees hoe dit werkt.

Zorg in het buitenland

Klachten in het buitenland?

Krijg je klachten in het buitenland, zoals benauwdheid of koorts? Dan ben je voor de spoedeisende zorg verzekerd vanuit jouw basisverzekering. Je betaalt wel eigen risico. De gemiddelde kosten voor een soortgelijke behandeling in Nederland worden vergoed. Zijn de kosten hoger? Dan heb je een aanvullende zorg- of reisverzekering nodig met vergoeding voor medische kosten in het buitenland.

Let op bij code oranje of rood

Je bent altijd verzekerd voor spoedeisende medische zorg in het buitenland vanuit jouw basisverzekering, ook bij code oranje of rood. Vanuit de aanvullende zorgverzekering en reis- of annuleringsverzekering is er geen dekking bij code oranje of rood. Wanneer je terugkeert uit een land met code oranje of rood, moet je direct na thuiskomst tien dagen in thuisquarantaine.

Ben je in het buitenland en heb je klachten?

Neem dan contact op met een lokale gezondheidsdienst of met onze Alarmcentrale via +31 78 648 13 20.

Moeder knuffelt met zoon

Vragen?

Heb je nog vragen over corona en jouw zorgverzekering?

Bel dan 078 648 13 00. We helpen je graag!

 

Stel jouw vraag online

Contact

Chat Bel Mail