tuinfeest

Welke medicijnen vallen onder de Opiumwet? Lees dit voor je reis!

Neem je medicijnen mee op reis naar het buitenland? Let op! Met zware medicijnen kom je niet zomaar de grens over door de Opiumwet. Welke medicijnen vallen onder de Opiumwet? Check het én lees met welke voorbereidingen je met een gerust hart op reis kunt!

 

Welke medicijnen vallen onder de Opiumwet?

De Opiumwet bestaat uit lijst I en II. Op lijst I staan middelen die volgens de overheid een onaanvaardbaar groot risico met zich meebrengen zoals harddrugs, zware pijnstillers en Ritalin. Op lijst II staan softdrugs en slaap- en kalmeringsmiddelen. Wil je weten of je eigen medicijnen onder de Opiumwet vallen? Dat vraag je na bij je arts of apotheker.

 

Mogen medicijnen mee op reis die onder de Opiumwet vallen?

Het is in de meeste landen verboden om medicijnen mee op vakantie te nemen die onder de Opiumwet vallen. Dit mag alleen met een geldige verklaring. Welke verklaring je nodig hebt, hangt af van je bestemming. Valt je medicijn niet onder de Opiumwet, maar zijn de medicijnen door een arts of specialist voorgeschreven? Dan heb je mogelijk een gezondheidsverklaring nodig. Hiervoor neem je contact op met de ambassade van het land van je bestemming.

 

Reisverzekering icoon Promovendum

Voordelige reisverzekering?

Schengenverklaring nodig voor Schengengebied

Neem je medicijnen die onder de Opiumwet vallen mee op reis binnen het Schengengebied? Dan vraag je een Schengenverklaring aan. Hierin staat dat je medicijnen op doktersvoorschrift meeneemt en dat ze alleen voor eigen gebruik zijn. Deze verklaring is geldig in alle 26 Europese landen die vallen binnen het Schengenverdrag, plús het Verenigd Koninkrijk.

 

Schengenverklaring medicijnen aanvragen

Een Schengenverklaring kun je online aanvragen bij het CAK. De verklaring is 30 dagen geldig en geldt voor 1 medicijn. Neem je meerdere medicijnen mee op reis? Dan heb je meerdere verklaringen nodig. Ook wanneer je meer dan 30 dagen op reis gaat, heb je meerdere Schengenverklaringen nodig. Je huisarts moet de verklaring voor je ondertekenen.

 

medicijnen

 

Engelse medische verklaring nodig buiten Schengengebied

Buiten het Schengengebied heb je een Engelstalige medische verklaring nodig als je medicijnen mee op reis wilt nemen. Ook hierin staat dat de medicijnen zijn voorgeschreven door een arts, en voor eigen gebruik zijn. Voor landen die vallen onder het Apostilleverdrag heb je een Engelstalige medische verklaring met Apostillestempel nodig. Een lijst vind je op de website van het CAK.

 

Engelse verklaring aanvragen

Een Engelstalige verklaring vraag je per post aan (wederom bij het CAK). Op de verklaring moet een originele handtekening staan van het CAK én jouw huisarts. Op 1 verklaring mogen meerdere medicijnen staan. Een Engelstalige verklaring is 1 jaar geldig vanaf de datum dat de arts de verklaring tekent. Let wel: medicatie, dosering en reisbestemming moeten hetzelfde blijven! Is dit niet zo? Vraag dan een nieuwe verklaring aan.

 

Tip! Medicijnpaspoort aanvragen

Een medicijnpaspoort is niet verplicht, maar tóch handig om mee te nemen. In het paspoort staan alle medicijnen die je gebruikt. Dit is handig als je in het buitenland je medicijnen verliest, of wanneer je in het ziekenhuis terechtkomt. Neem voor de volledigheid ook het originele recept mee. Het medicijnpaspoort vraag je aan bij je huisarts of apotheek. Let op: het paspoort is géén officiële verklaring. Voor medicijnen die vallen onder de Opiumwet heeft nog steeds een Schengen- of Engelstalige verklaring nodig.

 

Meer informatie? Bekijk de pagina medicijnen mee op reis.

Reisverzekering voor zonnig prijsje?

Bereken in 1 minuut

Nooit meer iets missen?

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail