Gezin in bed

Veilig op vakantie

Gepubliceerd op 13-01-2023

Laatste update 13-01-2023. Natuurlijk wil je zorgeloos genieten van je vakantie. Bereid je daarom goed voor, zeker als je een verre reis gaat maken. Gebruik de checklist hieronder om erachter te komen of jouw vakantieland veilig is en ga veilig op reis. En kom je op vakantie toch in de problemen? Bijvoorbeeld als je spullen gestolen worden. Dan leggen wij uit wat je kunt doen.

Zee en strand

Hoe veilig is jouw vakantieland?

Veiligheid staat meestal op het spel door gezondheidsrisico’s of onrust in een land. Zo is het niet verstandig om naar een land te gaan waar onrust heerst of een epidemie dreigt uit te breken. In zo'n geval is het al snel duidelijk dat vertrekken niet verstandig is. Maar vaak is het een twijfelgeval. Bijvoorbeeld wanneer een opstand slechts in een klein deel van het land plaatsvindt of het besmettingsgevaar verwaarloosbaar is.

Checklist veilig op reis

In de checklist hieronder hebben we alle aandachtspunten voor je op een rij gezet. Hiermee kun je controleren of het verantwoord is om af te reizen naar je vakantiebestemming én of je geen belangrijke zaken vergeten bent. Zo ga je goed voorbereid op reis!

Wereldbol

1. Veiligheid land

Op de website van de Rijksoverheid volg je de ontwikkelingen van de situatie in het land van jouw keuze. Je vindt er een overzicht van de risicofactoren, zoals de kans op een natuurramp of gewapend conflict, en up-to-date informatie. Je kunt hiervoor ook terecht bij je reisbureau of op de website van de in Nederland gevestigde ambassade van het land.

Kinderen worden thuis gevaccineerd

2. Vaccinaties

Op ggdreisvaccinaties.nl vind je advies over de benodigde vaccinaties per land. Welke voor jou van toepassing zijn, is onder andere afhankelijk van de duur van je reis en van je gezondheidstoestand. Specifieke, persoonsgebonden informatie ontvang je tijdens het spreekuur. Op de website vind je verder ook nog uitleg over veelvoorkomende ziektes en hoe je deze het beste kan voorkomen.

Reis plannen

3. Verzekeringen

Controleer of je reisverzekering de juiste dekking biedt, als je onverwacht ziek wordt tijdens je vakantie. Als je kiest voor onze reisverzekering, ben je 365 dagen per jaar voordelig verzekerd. Denk ook goed na of het zinvol is om een annuleringsverzekering af te sluiten.

declareren buitenlandse zorgnota

4. De Europese gezondheidskaart

Ga je op vakantie in Europa? Dan heb je je Europese gezondheidskaart nodig, ook wel European Health Insurance Card (EHIC) genoemd. Hiermee heb je recht op noodzakelijke medische zorg in het buitenland. Vergeet deze dus niet mee te nemen! In de volgende landen is de EHIC niet (altijd) geldig: Tunesië, Turkije, Servië, Montenegro of Bosnië-Herzegovina. In deze landen heb je een E111 formulier nodig.

Kind pakt koffer in

Dit moet je doen bij diefstal op vakantie

Tijdens jouw vakantie kun je vaak écht even ontspannen. Behalve als je spullen worden gestolen of beschadigd. Dan verdwijnt je vakantieplezier als sneeuw voor de zon. Om dat te voorkomen hebben we voor dit soort situaties een stappenplan gemaakt. Lees ‘m goed door voordat je op vakantie gaat!

Stappenplan bij diefstal

Euro icoon

1. Wat neem je mee?

Smartphone, tablet, een luxe zonnebril… Allemaal spullen die een flinke waarde hebben. Dat terwijl de kans op diefstal en beschadiging groter is dan thuis. En wordt je laptop gestolen? Dan ben je ook nog eens al je foto’s en bestanden kwijt. Bedenk vooraf dus goed wat je écht wilt meenemen.

Telefoon icoon

2. Wat doe je bij grote problemen?

Je kunt je paspoort nergens meer vinden. Of je hebt je portemonnee laten liggen op een berg. Zonder paspoort of pinpas kom je in het buitenland niet ver. Bel daarom in geval van verlies of diefstal direct onze Alarmcentrale via 078 648 13 23. Onze collega's van de Alarmcentrale leggen je dan precies uit wat je moet doen.

Document ondertekend icoon

3. Moet ik aangifte doen?

Om recht te hebben op een vergoeding, moet je aangifte doen bij de politie. Vraag ook een kopie van het proces verbaal. Lukt het doen van aangifte niet? Bijvoorbeeld omdat de politie niet wil meewerken. Meld de diefstal of jouw verlies dan bij je hotel, reisorganisatie of een andere betrokken instantie en vraag je om een bevestiging.

A4 tekst icoon

4. Moet ik bonnetjes bewaren?

We raden je aan om in ieder geval van je duurdere spullen de aankoopbewijzen te bewaren. Je kunt dan aan ons laten zien wat de spullen hebben gekost. Dit versnelt de afhandeling van je schade.

Vink icoon

5. Wat moet ik vastleggen?

Een proces verbaal is essentieel. Daarnaast is het verstandig om zo veel mogelijk vast te leggen van wat er is gebeurd. Foto’s maken helpt daarbij. Is er iets beschadigd, is er ingebroken? Maak foto’s!

Envelop icoon

6. Wanneer meld ik de schade?

Zo snel mogelijk! Neem direct contact met ons op als je weer thuis bent. Bel hiervoor 078 648 13 18 of vul het schadeformulier in. We komen dan direct in actie en handelen je schade snel af.

Vliegtuig bij zonsondergang

Ga voor onze voordelige reisverzekering!

Met onze reisverzekering ben je verzekerd voor een onbeperkt aantal vakanties, en weekendjes weg! Bekijk alle voordelen van onze reisverzekering.

Contact

Chat Bel Mail