gezin in bed

Paspoort kwijt en morgen vliegen? Noodpaspoort aanvragen

Laatste update: 29-12-2022. Je wilt net je koffer voor de vakantie dichtritsen en dan… kom je erachter dat je paspoort kwijt is. Wil je morgen tóch naar je vakantiebestemming vliegen? Lees in 2 minuten wat je kunt doen.

 

vliegtuig

 

Paspoort kwijt en morgen vliegen

Als je morgen wilt vliegen, dan kun je een noodpaspoort aanvragen. Dit is een tijdelijk reisdocument waarmee je naar het buitenland kan reizen. Aanvragen in 2023 kost 53,01 euro en het paspoort wordt dezelfde dag nog afgegeven.

 

Een noodpaspoort krijg je niet zomaar

Je kan alleen aan een noodpaspoort aanvragen wanneer je paspoort kwijt is en:

 

  • Met spoed een normaal paspoort aanvragen niet meer lukt (duurt 2 werkdagen);
  • De reis niet uitgesteld kan worden (dit kan je bewijzen met vliegtickets of een hotelreservering);
  • Er andere bewijsstukken zijn om je identiteit en nationaliteit aan te tonen (bijvoorbeeld een rijbewijs);

 

Noodpaspoort aanvragen kan op Schiphol

Een noodpaspoort aanvragen gaat altijd via de Koninklijke Marechaussee. Er zijn maar een paar plekken in Nederland waar dit kan. Paspoort kwijt en morgen vliegen? Dan kan je ‘m aanvragen op het vliegveld. Bijvoorbeeld op Schiphol, Rotterdam Airport, Eindhoven Airport en Maastricht Airport. Let wel: een noodpaspoort aanvragen kan een paar uur duren. Slim om dus eerder van huis te gaan! Het noodpaspoort is alleen geldig tijdens je reis. Bij terugkomst moet je alsnog een nieuw paspoort aanvragen. Ook goed om te weten: niet alle landen accepteren een noodpaspoort, bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Check dit altijd bij de ambassade of het consulaat van het land waar je naartoe wilt reizen.

 

Auto icoon

Onze autopremie 20% voordeliger?

Rijbewijs als identiteitsbewijs of paspoort?

Gebruik geen rijbewijs als identiteitsbewijs wanneer je gaat vliegen. Een rijbewijs is geen geldig reisdocument, ook niet als je paspoort kwijt is. De kans dat je met een rijbewijs door de douane komt is nihil. De kans dat je je vlucht mist des te groter!

 

Morgen vliegen, vergeet je reisverzekering niet!

Nog geen reisverzekering? Ook die kan je last minute afsluiten. Een reisverzekering vergoedt bijvoorbeeld kwijtgeraakte bagage en noodzakelijke extra reis- en verblijfskosten. In 1 minuut ben je al verzekerd. Fijne reis alvast!

Reisverzekering voor zonnig prijsje?

 

Bereken in 1 minuut

Nooit meer iets missen?

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail