Welke medicijnen vallen onder de Opiumwet? Lees dit voor uw reis!


Neemt u medicijnen mee op reis naar het buitenland? Let op! Met zware medicijnen komt u niet zomaar de grens over door de Opiumwet. Welke medicijnen vallen onder de Opiumwet? Check het én lees met welke voorbereidingen u met een gerust hart op reis kunt!

Welke medicijnen vallen onder de Opiumwet op reis

Welke medicijnen vallen onder de Opiumwet?

De Opiumwet bestaat uit lijst I en II. Op lijst I staan middelen die volgens de overheid een onaanvaardbaar groot risico met zich meebrengen zoals harddrugs, zware pijnstillers en Ritalin. Op lijst II staan softdrugs en slaap- en kalmeringsmiddelen. Wilt u weten of uw eigen medicijnen onder de Opiumwet vallen? Dat vraagt u na bij uw arts of apotheker.

Mogen medicijnen mee op reis die onder de Opiumwet vallen?

Het is in de meeste landen verboden om medicijnen mee op vakantie te nemen die onder de Opiumwet vallen. Dit mag alleen met een geldige verklaring. Welke verklaring u nodig heeft, hangt af van uw bestemming. Valt uw medicijn niet onder de Opiumwet, maar zijn de medicijnen door een arts of specialist voorgeschreven? Dan heeft u mogelijk een gezondheidsverklaring nodig. Hiervoor neemt u contact op met de ambassade van het land van uw bestemming.

Schengenverklaring nodig voor Schengengebied

Neemt u medicijnen die onder de Opiumwet vallen mee op reis binnen het Schengengebied? Dan vraagt u een Schengenverklaring aan. Hierin staat dat u medicijnen op doktersvoorschrift meeneemt en dat ze alleen voor eigen gebruik zijn. Deze verklaring is geldig in alle 26 Europese landen die vallen binnen het Schengenverdrag, plús het Verenigd Koninkrijk.

Schengenverklaring medicijnen aanvragen

Een Schengenverklaring kunt u online aanvragen bij het CAK. De verklaring is 30 dagen geldig en geldt voor 1 medicijn. Neemt u meerdere medicijnen mee op reis? Dan heeft u meerdere verklaringen nodig. Ook wanneer u meer dan 30 dagen op reis gaat, heeft u meerdere Schengenverklaringen nodig. Uw huisarts moet de verklaring voor u ondertekenen.

25% korting op uw huidige autopremie?

Bereken in 1 minuut

Engelse medische verklaring nodig buiten Schengengebied

Buiten het Schengengebied heeft u een Engelstalige medische verklaring nodig als u medicijnen mee op reis wilt nemen. Ook hierin staat dat de medicijnen zijn voorgeschreven door een arts, en voor eigen gebruik zijn. Voor landen die vallen onder het Apostilleverdrag heeft u een Engelstalige medische verklaring met Apostillestempel nodig. Een lijst vindt u op de website van het CAK.

Engelse verklaring aanvragen

Een Engelstalige verklaring vraagt u per post aan (wederom bij het CAK). Op de verklaring moet een originele handtekening staan van het CAK én uw huisarts. Op 1 verklaring mogen meerdere medicijnen staan. Een Engelstalige verklaring is 1 jaar geldig vanaf de datum dat de arts de verklaring tekent. Let wel: medicatie, dosering en reisbestemming moeten hetzelfde blijven! Is dit niet zo? Vraag dan een nieuwe verklaring aan.

Tip! Medicijnpaspoort aanvragen

Een medicijnpaspoort is niet verplicht, maar tóch handig om mee te nemen. In het paspoort staan alle medicijnen die u gebruikt. Dit is handig als u in het buitenland uw medicijnen verliest, of wanneer u in het ziekenhuis terechtkomt. Neem voor de volledigheid ook het originele recept mee. Het medicijnpaspoort vraagt u aan bij uw huisarts of apotheek. Let op: het paspoort is géén officiële verklaring. Voor medicijnen die vallen onder de Opiumwet heeft nog steeds een Schengen- of Engelstalige verklaring nodig.