
Wanneer gaat de wintertijd 2023 in? Klok achteruit.. of?
Na 7 maanden zomertijd start de wintertijd weer. Maar is dat in 2023 ook zo? En als de wintertijd doorgaat, op welke dag in oktober moet jij je klokken verzetten? Lees verder!
Wintertijd afschaffen in 2023?
Vanuit de Europese Commissie werd er voorgesteld om de zomer- en wintertijd definitief af te schaffen. Gaat Nederland wintertijd afschaffen? Voorlopig niet: het kabinet heeft het voorstel even 'on hold' gezet.
Wanneer gaat wintertijd 2023 in?
Als alles bij het oude blijft, start de wintertijd zoals ieder jaar op de laatste zondag van oktober: in 2023 in de nacht van zaterdag 28 op zondag 29 oktober.
Klok achteruit zetten?
Jazeker! Wanneer wordt de klok verzet? De klok wordt achteruit gezet om 3:00 uur in de nacht (naar 2:00 uur).
Voor- of achteruit? Nooit meer vergeten!
Veel mensen vergeten of de klok een uur vooruit of achteruit verzet moet worden. Hieronder een ezelsbruggetje voor de wintertijd 2023.
Ezelsbruggetje: “Als het weer achteruit gaat, gaat de klok achteruit.”

Zomertijd en wintertijd
Wist je dat we tot 1977 altijd in de wintertijd geleefd hebben? Pas in dat jaar is de zomertijd ingevoerd. Waarom? Voornamelijk voor de energiebesparing! Door de klok een uur vooruit te zetten wordt het later licht en dus ook later donker. Hierdoor kunnen ’s avonds de lampen later aan. Of dit werkelijk energie bespaart is nooit bewezen. Wel genieten we sinds die tijd van extra lange zomerdagen!
Bioritme verstoord door wintertijd
Wanneer de wintertijd 2023 ingaat, zul je daar wellicht iets van merken. Je biologische klok kan namelijk verstoord raken. Wanneer je op zondagochtend 29 oktober wakker wordt, is het een uur vroeger dan de dag ervoor in de zomertijd. Het is even wennen, maar daarna weet je niet beter ;-).
Tip: zet alvast ‘klok achteruit zetten, wintertijd 2023’ op 28 of 29 oktober in jouw agenda. Dan vergeet je het zeker niet!