Vliegen met baby: de regels aan boord!


Gaat u binnenkort vliegen met uw baby? Kinderen tot 2 jaar vliegen meestal gratis, of u betaalt alleen reserveringskosten. Welke regels gelden er nog meer aan boord? En vanaf wanneer mag een baby vliegen? Lees het in 2 minuten!

Vliegen met baby

Vanaf wanneer mag een baby vliegen?

  • Korte vluchten. Vliegen met baby mag bij veel vliegtuigmaatschappijen vanaf 7 dagen. Toch wordt aangeraden om ongeveer tot week 6 te wachten met vliegen. De longetjes van uw baby zijn tot die tijd nog niet helemaal ontwikkeld. Begin met korte vluchten.
  • Lange vluchten. Vanaf wanneer kan je met een baby dan verder vliegen? Dat kan per kindje verschillen. De meeste ouders maken een eerste lange vlucht met hun baby vanaf 10 maanden.

Gratis vliegen met baby: eigen stoel, bassinet of op schoot?

Vliegen met baby is vaak tot 2 jaar gratis. Let wel: vaak wordt verwacht dat uw baby tijdens de vlucht op schoot zit. Hiervoor krijgt u een aparte gordel die u over uw eigen gordel draagt. Neemt u een langeafstandsvlucht? Check dan bij uw luchtvaartmaatschappij of er een bassinet aanwezig is. Dit is een klein bedje (reiswieg) dat aan de muur voor uw stoel hangt waarin de baby kan slapen. Super handig! Bij de meeste vliegtuigmaatschappijen mag één volwassene met maximaal twee baby’s vliegen. Eén kindje zit bij u op schoot, voor de ander reserveert u een stoel. Let op: wordt uw baby tijdens de vakantie 2 jaar? Houd er dan rekening mee dat u voor de terugreis een stoel tegen volwassentarief moet boeken.

Paspoort voor baby verplicht

Het bijschrijven van kinderen in het paspoort van één van de twee ouders mag niet meer. Een eigen paspoort of identiteitskaart voor uw baby is dus verplicht wanneer u naar het buitenland vliegt. Vliegt u of uw partner alleen met uw baby? Vergeet dan niet het toestemmingsformulier in te vullen.

25% korting op uw huidige autopremie?

Bereken in 1 minuut

Kinderwagen mag niet mee als handbagage

Kinderwagens mogen alleen mee als ze worden ingecheckt. Dat houdt in dat u ver voor de douane de kinderwagen al moet inleveren. Alleen opvouwbare paraplubuggy’s mogen mee tot aan de gate. Vaak worden ze daar alsnog ingenomen en in het ruim vervoerd. Bij uitzondering kunt u een opvouwbare buggy meenemen als handbagage. Tip: neem een draagzak mee voor uw baby.

Babyvoeding mag wél mee in handbagage

Er mag 100ml gekookt water (in een thermosfles) mee in uw handbagage. Soms is dat meer: vliegtuigmaatschappijen maken vaak een uitzondering voor ouders die met baby vliegen. Het verschilt per vliegveld of maatschappij hoe streng er wordt gecontroleerd. Check dit dus vooraf bij uw luchtvaartmaatschappij. Ook fruithapjes of andere potjes babyvoeding mogen mee met vliegen. Tijdens de controle bij de douane kan het zijn dat u de potjes moet openmaken.

Met een ‘vliegende start’ op vakantie? Regel dit!

Ga voor onze uitgebreide én voordelige reisverzekering voor gezinnen. Heeft u al een doorlopende reisverzekering? Geen probleem! Wij regelen uw overstap gratis. Bereken uw premie in 1 minuut.