Vakantie en medicijnen 2020: voorkom hoge boetes!


Koffers gepakt, zonnecrème en medicijnen mee? Hoe zit dat eigenlijk met je medicijnen? Mag je die zomaar meenemen naar het buitenland? Voor sommige moet je een speciale verklaring hebben. Wat is dat voor een verklaring en om welke medicijnen gaat het?

Vakantie en medicijnen 2020

Er is een hele lijst van medicijnen die onder de Opiumwet vallen. Die lijst vind je op de site van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Voorbeelden van medicijnen die hierop staan:
• Sterke pijnstillers
• Ritalin of Concerta ( ADHD medicatie)
• Valium of Seresta (slaap- en kalmeringsmiddelen)

Twee verklaringen

Er zijn twee verschillende verklaringen: De Schengenverklaring en de Engelse verklaring.

De Schengenverklaring

Deze heb je nodig wanneer je naar een van de landen gaat die vallen onder het verdrag van Schengen. Die verklaring vraag je aan bij Farmatec. Dat is een onderdeel van het Ministerie van WVS. Je moet de aanvraag door je huisarts laten ondertekenen en vervolgens stuur je hem terug. Wanneer deze gecontroleerd is door Farmatec krijg je de verklaring terug. De geldigheidsduur is 30 dagen. Blijf je langer weg, moet je er dus meerdere aanvragen. Zorg er dan voor dat de data goed op elkaar aansluiten.

Engelse verklaring

Deze geldt voor alle landen buiten de Europese Unie. Je vraagt hem ook aan bij Farmatec. Het grootste verschil met de andere verklaring is dat deze 1 jaar geldig is.

4 weken wachten

Het gehele traject van aanvraag totdat je de verklaring in huis hebt, kan soms wel 4 weken duren. Hou daar rekening mee!

20% lagere autopremie?

Bereken in 1 minuut

Wees slim

Regel ook een medicijnpaspoort. Die haal je bij de apotheek. Er staat precies in welke medicijnen je gebruikt. Handig als je nieuwe nodig hebt in het buitenland. En ga je op reis? Neem je medicijnen dan mee in originele verpakkingen. Buitenlandse instanties zien dan dat het om medicijnen gaat en niet om bijvoorbeeld drugs.

Handige links:

1. Lees alles over medicijnen op reis en waarvoor u een verklaring nodig heeft.
2. Het overzicht van de landen waarvoor je een Schengenverklaring nodig hebt.
3. Lees alles over Schengenverklaring aanvragen.
4. Via onze website kunt u eenEngelse verklaring aanvragen.

Nog slimmer: sluit een reisverzekering af!

Dan kan u zorgeloos op vakantie. Bereken in 1 minuut uw premie of leest eerst wat het beste bij uw gezin past: een kortlopende of doorlopende reisverzekering.