Reizen onder 18 jaar zonder ouders: alleen vliegen mag dat?


Het kan gebeuren dat uw kind alleen moet vliegen door omstandigheden. Vanaf welke leeftijd mag dat? Hoe zit het eigenlijk met reizigers onder de 18 jaar zonder ouders? Er zijn speciale diensten van vliegmaatschappijen die uw kind het volledige vliegtraject begeleiden. Lees verder voor de voorwaarden.

Reizen onder de 18 jaar zonder ouders

Kind alleen vliegen? Enkele voorbeelden:

  • Uw kind is 17 jaar, boekt een examenreis naar het buitenland en gaat met het vliegtuig.
  • Uw kind vliegt alleen naar opa en oma die op vakantie zijn in het buitenland.
  • Uw kind neemt een vriend(in) mee op vakantie, ze reizen apart met het vliegtuig omdat er geen plaats is voor een extra persoon in de auto.
  • Uw kind vlieg op een ander moment dan u.

Vanaf welke leeftijd mag je alleen vliegen?

Voor kinderen die reizen onder de 18 jaar zonder ouders gelden bepaalde regels. Volgens de wet mag een kind onder de 5 jaar niet zonder ouders vliegen. Kinderen zijn dan te jong. Vanaf 5 jaar kan een kind vliegen onder begeleiding van een stewardess. Wanneer het kind 12 jaar is mag het kind alleen reizen mits er toestemming is gegeven door de ouders/voogd.

25% korting op uw huidige autopremie?

Bereken in 1 minuut

Alleen vliegen vanaf 17 jaar? Wettelijk mag het vanaf 12 jaar

Volgens de wet mogen kinderen vanaf 12 jaar alleen vliegen, maar dit wil niet zeggen dat elke vliegmaatschappij het ook toelaat. Sommige maatschappijen staan het alleen vliegen pas toe vanaf 17 jaar, of geven aan dat vliegen onder de 18 jaar zonder begeleiding helemaal niet toegestaan is. Toch zijn de grootste maatschappijen aardig soepel.

Per vliegmaatschappij verschillende regels alleen vliegen

Bekijk hieronder de regels van een aantal bekende vliegmaatschappijen:

Regels alleen vliegen onder 18 jaar per maatschappij

Let wel: voor bepaalde vluchten kunnen uitzonderingen gelden.

Gaat uw kind alleen reizen? Toestemming nodig!

Let wel: reist uw kind onder de 18 jaar zonder ouder, dan bent u verplicht schriftelijk toestemming te geven. Dit kan een zelf geschreven brief zijn, maar nog handiger is om gebruik te maken van het officiële formulier van de Rijksoverheid. Alleen wat gegevens invullen en klaar is kees!

Kind meenemen, heb ik toestemming nodig?

Gaat u alleen met uw kind op vakantie, of gaat een vriendje of vriendinnetje van uw kind met jullie mee vliegen? Dan heeft u een toestemmingsformulier nodig van de gezaghebbende ouder(s). Lees hier meer over vliegen met een kind waar u geen (volledige) voogdij over hebt.

Stuur uw kind verzekerd op vakantie

Gaat uw kind die nog geen 18 jaar oud is zonder ouders op reis? Kies dan voor onze uitgebreide én hele voordelige reisverzekering. Kinderen tot 24 jaar zijn bij Promovendum gratis meeverzekerd, dus kunt u in één klap het hele gezin verzekeren. Heeft u al een doorlopende reisverzekering? Geen probleem! Wij regelen uw overstap gratis. Bereken uw premie in 1 minuut.