Vrouw in auto

Europees schadeformulier invullen: 5 FAQ’s!

Gepubliceerd op 11-11-2022

Hoe klein de schade ook is, een ongeluk met de auto is altijd even schrikken. Dan komt het Europees schadeformulier van pas. Maar wat is dit Europees schadeformulier, is het invullen verplicht en hoe vul je het in? Wij beantwoorden de 5 meestgestelde vragen!

 

1. Wat is een Europees Schadeformulier?

Het Europees schadeformulier is een formulier dat gebruikt wordt om de gebeurtenis en schade van een ongeval vast te leggen. Je krijgt dit formulier meestal automatisch van je verzekeraar als je een autoverzekering afsluit. Heb je een nieuwe nodig? Dan kan je bij je verzekeraar een nieuw Europees schadeformulier aanvragen. Of download het Europese schadeformulier hier.

 

2. Moet ik altijd een Europees schadeformulier invullen?

Heb je een aanrijding gehad met een persoon, object of dier? Dan moet je het Europese schadeformulier invullen. Als je het schadeformulier invult en naar je verzekeraar stuurt, kunnen zij jouw schade in behandeling nemen. Twijfel je of je het Europees schadeformulier moet invullen? Dan is het verstandig om dit voor de zekerheid toch te doen. Je verzekeraar kan de situatie aan de hand van het formulier beoordelen. Goed om te weten: bij alleen ruitschade, diefstal, joyriding en schade door weersomstandigheden hoef je het schadeformulier niet in te vullen.

 

3. Kan ik het schadeformulier later invullen?

Als er een ander motorvoertuig bij de schade betrokken is, wordt dit eigenlijk altijd afgeraden. Je moet namelijk samen met de andere partij het schadeformulier invullen en ondertekenen. Vul je dit achteraf en ieder voor zich in, dan loop je het risico dat de tegenpartij een ander verhaal indient. Is er geen ander motorvoertuig betrokken? Dan kan je het formulier ook thuis invullen.

 

Auto icoon

Onze autopremie 20% voordeliger?

4. Hoe vul ik het schadeformulier in?

Het Europese schadeformulier bestaat uit een voor- én achterkant. Samen met de tegenpartij vul je de voorkant van het formulier in. Vraag 1 tot en met 5 gaan over het ongeluk zelf. Bepaal daarna samen wie in voertuig A en voertuig B rijdt. Vul bij vraag 6 tot en met 11 de gegevens over de verzekeringnemer, het voertuig, de bestuurder en de schade in. Vraag 12 gaat over de toedracht van de schade. Bij vraag 13 maak je een schets van de aanrijding. Eventuele opmerkingen vermeld je onderaan het formulier. Onderteken tot slot samen met de tegenpartij het schadeformulier.

 

Een aantal tips:

 

  • Maak foto’s van de schade, vanuit verschillende posities. Dit kan je het beste doen vóórdat de auto’s verplaatst worden. De schadebehandelaar kan de informatie op de foto’s goed gebruiken!
  • Vraag getuigen om hun naam, adres en telefoonnummer. Zeker onafhankelijke getuigen kunnen waardevol zijn bij het beoordelen van het ongeval.
  • Door je handtekening te plaatsen, geef je allebei aan het eens te zijn met de ingevulde gegevens. Ben je het niet eens? Dat kan je besluiten niet te tekenen. Geef in dat geval onderin het formulier bij “Opmerkingen” aan dat en waarom je niet akkoord bent.
  • Maak een kopie van het schadeformulier voor je eigen administratie.

 

europees schadeformulier invullen

 

5. Hoe kan ik het Europees schadeformulier in het buitenland invullen?

Het Europees schadeformulier ziet er in heel Europa hetzelfde uit. Het enige dat verschilt, is de taal. Krijg je in het buitenland een ongeluk? Dan kan je het Nederlandstalige formulier naast het buitenlandse exemplaar leggen en met elkaar vergelijken. Download het Europese schadeformulier hier. Zorg dat alle gegevens kloppen en dat je begrijpt wat er opgeschreven is!

 

Zonder zorgen op weg? Ga voor de Promovendum autoverzekering!

Met onze autoverzekering profiteer je van een lage premie met uitstekende dekking! Stap nu over en wij verlagen je huidige autopremie met 20% (zie voorwaarden). Wij regelen gratis je overstap!

Onze autopremie 20% lager? 

Nooit meer iets missen?

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail