Europees schadeformulier invullen: 5 FAQ’s!


Hoe klein de schade ook is, een ongeluk met de auto is altijd even schrikken. Dan komt het Europees schadeformulier van pas. Maar wat is dit Europees schadeformulier, is het invullen verplicht en hoe vul je het in? Wij beantwoorden de 5 meest gestelde vragen!

Europees schadeformulier invullen

1. Wat is een Europees Schadeformulier?

Het Europees schadeformulier is een formulier dat gebruikt wordt om de gebeurtenis en schade van een ongeval vast te leggen. U krijgt dit formulier meestal automatisch van uw verzekeraar als u een autoverzekering afsluit. Heeft u een nieuwe nodig? Dan kunt u bij uw verzekeraar een nieuw Europees schadeformulier aanvragen.

2. Moet ik altijd een Europees schadeformulier invullen?

Heeft u een aanrijding gehad met een persoon, object of dier? Dan dient u het Europese schadeformulier in te vullen. Als u het schadeformulier invult en naar uw verzekering stuurt, kunnen zij uw schade in behandeling nemen. Twijfelt u of u het Europees schadeformulier moet invullen? Dan is het verstandig om dit wel te doen. Uw verzekeraar zal de situatie aan de hand van het formulier beoordelen. Goed om te weten: bij alleen ruitschade, diefstal, joyriding en schade door weersomstandigheden hoeft u het schadeformulier niet in te vullen.

3. Kan ik het schadeformulier later invullen?

Als er een ander motorvoertuig bij de schade betrokken is, wordt dit eigenlijk altijd afgeraden. U moet namelijk samen met de andere partij het schadeformulier invullen. Vult u dit achteraf en ieder voor zich in, dan loopt u het risico dat de tegenpartij een ander verhaal indient. Is er geen ander motorvoertuig betrokken? Dan kunt u het formulier ook thuis invullen.

25% korting op uw huidige autopremie?

Bereken in 1 minuut

4. Hoe vul ik het schadeformulier in?

Het Europese schadeformulier bestaat uit een voor- én achterkant. Samen met de tegenpartij vult u de voorkant van het formulier in. Vraag 1 tot en met 5 hebben betrekking op het ongeluk zelf. Bepaal daarna samen wie in voertuig A en voertuig B rijdt. Vul bij vraag 6 tot en met 11 de gegegevens over de verzekeringnemer, het voertuig, de bestuurder en de schade in. Vraag 12 gaat over de toedracht van de schade en bij vraag 13 kunt u een schets van de aanrijding maken. Eventuele opmerkingen kunt u onderaan het formulier kwijt. Onderteken tot slot samen met de tegenpartij het schadeformulier.

Een aantal tips:

  • Maak foto’s van de schade, vanuit verschillende posities. Dit kunt u het beste doen vóórdat de auto’s verplaatst worden. De schadebehandelaar kan de informatie op de foto’s goed gebruiken!
  • Vraag getuigen om hun naam, adres en telefoonnummer. Zeker onafhankelijke getuigen kunnen waardevol zijn bij het beoordelen van het ongeval.
  • Door uw handtekening te plaatsen, geeft u allebei aan het eens te zijn met de ingevulde gegevens. Bent u het niet eens? Dat kunt u besluiten niet te tekenen. Geef in dat geval onderin het formulier bij “Opmerkingen” aan dat en waarom u niet akkoord bent.
  • Maak een kopie van het schadeformulier voor uw eigen administratie.

5. Hoe kan ik het Europees schadeformulier in het buitenland invullen?

Het Europees schadeformulier ziet er in heel Europa hetzelfde uit. Het enige dat verschilt, is de taal. Krijgt u in het buitenland een ongeluk? Dan kunt u het Nederlandstalige formulier naast het buitenlandse exemplaar leggen en met elkaar vergelijken. Zorg dat alle gegevens kloppen en dat u begrijpt wat er opgeschreven is!

Zonder zorgen op weg? Ga voor de Promovendum autoverzekering!

Met onze autoverzekering profiteert u van een lage premie met uitstekende dekking! Bereken uw premie in 1 minuut. Wij regelen gratis uw overstap!