Mensen rennen naar de auto

Dit wist jij niet van de autogordel

Gepubliceerd op 29-09-2022
3575 keer gelezen

De autogordel. Het is alsof ie er altijd al geweest is. Je doet hem om zonder erbij na te denken. Maar het wel of niet om hebben van de autogordel kan hét verschil tussen leven en dood betekenen. Wist je dat de autogordel pas in 1975 verplicht werd? We delen een paar weetjes.

Autogordel


Eerste autogordel in 1956

Ford bracht de eerste gordel in 1956 op de markt. Toch duurde het 19 jaar voordat deze verplicht werd in Nederland. Het aantal gewonden en doden door auto-ongelukken liep in de jaren 60 en 70 nogal op. In 1972 waren er 3.000 verkeersdoden en 75.000 (!) gewonden. Niet heel gek, want er waren toen geen verkeershelmen, geen snelheidslimieten en je mocht zelfs rijden met een drankje op. Mensen waren zelfs tégen de autogordel: ze zagen het als inbreuk op de mensenrechten. Terwijl je met een autogordel om 40% minder kans hebt op letsel bij een ongeluk.

Ander weetje: pas in 1974 kwam er de anti-alcoholwet. De politie mocht vanaf toen bij alcoholcontroles een blaaspijpje en een bloedproef gebruiken.


Geen autogordel om? € 149,- boete!

Wanneer je rijdt zonder autogordel, kan je een boete krijgen van € 149,-. Die boete kan in sommige gevallen oplopen tot wel € 220,- (als je bijvoorbeeld meer passagiers vervoert dan er autogordels in je voertuig zijn). Rijden er meerdere personen mee? Dan is het ieders eigen verantwoordelijkheid. Jouw passagiers draaien zelf voor de kosten op. Tenzij de passagier jonger is dan 12 jaar, dan is de boete voor de bestuurder. Op de website van Veilig Verkeer Nederland vind je alle regels omtrent het dragen van autogordels.


Beschadigde autogordel zorgt voor afkeuring APK

De autogordel mag niet beschadigd of versleten zijn of niet goed meer werken. Anders kan hij bij de APK afgekeurd worden. Maar ons advies: merk je dat de gordel niet goed meer werkt? Rijd dan even langs de autogarage. Het kost ongeveer € 150,- om je autogordel te vervangen. Maar dan kan jij wel weer veilig de weg op!


Draag bij zwangerschap je autogordel anders

60% van de zwangere vrouwen blijkt hun autogordel niet goed te dragen. 7% draagt hem zelfs helemaal niet. We snappen het: een autogordel zit allesbehalve lekker als je zwanger bent. Maar denk altijd aan je veiligheid! De heupgordel moet eigenlijk onder de buik, over de heupen lopen. En niet over je buik. De borstgordel laat je over de schouder lopen, tussen de borsten door langs de zijkant van de buik.
 

Auto icoon

Onze autopremie 20% voordeliger?

In sommige landen ook de hond een autogordel

In Duitsland, Italië, Spanje en Zwitserland is het zelfs verplicht om je hond een gordel om te doen. In Nederland is dit niet verplicht, wel verstandig ;). Je kunt hiervoor een speciale hondengordel kopen. Deze gordel maak je vast aan het tuigje of de halsband van je hond. Hierna klik je de gordel vast in de gordelhouder en je hond zit veilig in de auto.


Een wc-bril is schoner dan een autogordel

De meeste bacteriën van jouw auto zitten op de autogordel. Koffieautomaten en toiletbrillen bevatten zelfs minder bacteriën! Maak de autogordel daarom regelmatig schoon:

  1. Haal de gordel uit de auto.
  2. Maak de riem goed vochtig met desinfectiemiddel.
  3. Gebruik een doekje om de chemicaliën in het stof te ‘drukken’.


Dus, hoe je het ook wendt of keert: de autogordel redt levens. Draag hem altijd. Voor jezelf, maar ook voor anderen. Vind je het vervelend om een autogordel te dragen? Of vergeet je het soms? Juist door jezelf elke keer trouw vast te klikken, wordt het een gewoonte en ga je het vanzelf automatisch doen.

Meer lezen? Schrijf je in!

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail