5 meest voorkomende autoproblemen in de winter en hoe te vermijden
De verwarming gaat omhoog en de pantoffels gaan aan. Het wordt kouder! Tijd om de auto in te stappen, maar je ruiten zijn bevroren en je ziet niks. Oké, de ijskrabber erbij pakken en het is opgelost. Maar wat doe je als je auto vanwege de kou niet meer start? Hieronder lees je de 5 meest voorkomende autoproblemen in de winter en hoe je deze vermijdt.
1. Bevroren onderdelen
Is er kans op vorst? Smeer dan het rubber op je autodeuren in met een vochtafstotend middel, zoals vaseline of glycerine. Zo verklein je de kans dat de deur vastvriest. Je kan daarnaast je ruitensproeiervloeistof bijvullen met een antivriesvariant. Zo kan je sneeuw en ijs gemakkelijk verwijderen. Laten je ruitenwissers strepen achter op de ruit en maken ze veel geluid? Dan kan je ze beter vervangen. Goed om te weten: lees hier handige tips als je autoslot, autodeur of handrem is vastgevroren. Of lees hier tips en tricks als je last hebt van beslagen ramen.
2. Problemen bij het starten van de motor
Koude temperaturen kunnen de prestaties van je accu verminderen. Merk je dat je auto moeilijk start of een gek geluid maakt? Brandt het acculampje of is de verlichting zwak? Ga dan even naar de garage om je accu en startmotor te controleren uit voorzorg. Zo voorkom je dat jouw auto helemaal niet wil starten op een winterse ochtend. Zelf kan je ook je koelvloeistof bijvullen. Dan verklein je de kans op een bevroren of beschadigde startmotor.
3. Kapotte autoverlichting
In de wintermaanden zijn de dagen korter en is het langer donker. Controleer in de wintermaanden dus regelmatig je autoverlichting. Je riskeert namelijk een boete van tussen de 55 en 160 euro als je gaat rijden met defecte autolampen. Daarnaast verslechtert het je zicht op de weg en kan het voor gevaarlijke situaties zorgen.
4. Schade aan autolak
In de winter wordt vaak zout gestrooid op de wegen om gladheid te voorkomen. Superfijn voor de veiligheid, maar het zout kan ongezien gaten in de autolak vreten. Daarom is het juist belangrijk om ook in de winter je auto te wassen met een beschermende waxlaag. Dit zorgt ervoor dat nieuw vuil zich niet zo goed zal hechten. Zo verklein je de kans op schade aan je autolak.
5. Klapband of uitglijden
Een klapband of uitglijden? Dat willen we al helemaal niet. Zorg er dus voor dat je banden voldoende profiel en de juiste spanning hebben. Dan hebben je banden meer grip, wat de kans op glijden en een klapband vermindert. Lees hier hoe je de bandenspanning checkt van jouw auto.
Nog een handige tip voor in de winter
Plaats een winterpakket in je auto. Oftewel: een bakje met hele handige winterhulpmiddelen! Denk aan een:
- setje handschoenen
- handdoekje
- deken
- zaklamp
- EHBO-kit
- portie houdbare snacks
Een ijskrabber en anti-vriesmiddelen zijn natuurlijk onmisbaar, maar je kunt ze beter buiten de auto bewaren als sommige auto-onderdelen bevroren zijn. De handigste winterhulpmiddelen vind je meestal bij een tankstation of in een doe-het-zelf-winkel. Jij bent dan in ieder geval goed voorbereid op mogelijke winterse autoproblemen.
Hulp nodig?
Het kost even wat tijd om alles te controleren en te regelen, maar uiteindelijk is de kans kleiner op onverwachte én hogere autokosten. Heb jij trouwens al pechhulp geregeld? Top! Nog niet? Bereken dan hier je pechhulppremie. En heb je toch auto- of ruitschade? Meld het via Mijn Promovendum of bel 078 648 13 18. Onze experts zoeken een schadeherstelbedrijf bij jou in de buurt.