Mensen rennen naar auto

Bandenprofiel meten met een munt? Zo doe je dat!

Gepubliceerd op 22-05-2023

Je zorgt goed voor je auto en je doet braaf de APK. Maar wist je dat je ook zelf veel punten kan controleren? Vooral de profieldiepte van de banden kan je makkelijk zelf meten. En ja, dat kan zelfs met een munt!

 

Hoe meet ik het bandprofiel met een munt?

 

Stap 1:

Parkeer je auto op een vlakke ondergrond.

 

Stap 2:

Draai de voorbanden helemaal naar buiten. Hierdoor kan je makkelijker het loopvlak van de band zien.

 

Stap 3:

Pak een 1 euromunt en zet deze tussen de groeven van je (zomer)band. Wanneer je het gouden randje kan zien, is de band toe aan vervanging. Bij een winterband doe je hetzelfde met een 2 euromunt en mag de zilveren buitenrand niet buiten de groef steken.

 

Stap 4:

Meet de banden zowel in het midden als aan de buitenkanten. Banden kunnen namelijk scheef afslijten – wettelijk wordt er gekeken naar het gedeelte van de band waar het profiel het laagste is.

 

Mocht je autoband negatief uit de test komen, dan raden we aan om het even officieel te laten controleren!

 

Auto icoon

Onze autopremie 20% voordeliger?

Waarom is profieldiepte meten belangrijk?

Een goed bandenprofiel zorgt ervoor dat je auto voldoende grip op de weg heeft en verkleint de kans op slippen, helemaal als het regent. Wel zo veilig! En wanneer je een ‘ondeugdelijke autoband’ hebt, kun je daarvoor in 2023 een bekeuring krijgen van maar liefst 160 euro!

 

Wat is de minimale profieldiepte van zomerbanden?

De wettelijke verplichte minimale profieldiepte van zomerbanden is 1,6 mm, maar vaak wordt aangeraden om bij 2 mm de zomerbanden te vervangen.

 

Wat is de minimale profieldiepte van winterbanden?

Omdat de profieldiepte bij winterbanden extra belangrijk is, moet het profiel van winterbanden minimaal 4 mm zijn. Aangeraden wordt om winterbanden onder je auto te doen als het buiten onder 7 graden Celsius is.

 

bandenprofiel meten met munt

 

Wat kan ik tegen slijtage van het bandenprofiel doen?

Helaas kan je slijtage van de autobanden niet helemaal tegen gaan, maar met de volgende tips ben je een heel eind op weg!

 

  • Controleer de bandenspanning regelmatig. Met de juiste bandenspanning verbruik je minder brandstof, verklein je de kans op een klapband en slijten je banden minder snel, waardoor ze langer mee gaan!
  • Zorg dat autobanden goed uitgelijnd en gebalanceerd zijn.
  • Kies de juiste autobanden. Ga je bijvoorbeeld op wintersport, contoleer dan of winterbanden verplicht zijn. Lees hier wat er allemaal verplicht in de auto moet onderweg naar de Europese skigebieden.
  • Rij niet te hard. Dit veroorzaakt meer wrijving en dus meer slijtage.

 

Uitmuntend op weg!

En dan als laatste tip: regel goede en voordelige pechhulp bij Promovendum. Mocht je dan toch onverhoopt een klapband of andere autopech hebben, dan ben je goed verzekerd en word je snel geholpen!

Voordelige pechhulp?

Meer lezen? Schrijf je in!

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail