Mensen rennen naar auto

Autorijden met wateroverlast: zó doe je dat!

Gepubliceerd op 10-11-2023

Ons land staat bekend om wisselvallig weer en het kan soms flink regenen. Dat zorgt wel eens voor behoorlijke wateroverlast... Zeker wanneer het water op de wegen niet goed weg kan en er daardoor flinke plassen ontstaan. Wat doe je als je tijdens het autorijden verrast wordt door een diepe plas en de controle over het stuur verliest? Hoe voorkom je aquaplaning en wat moet je doen als een plas veel dieper is dan je had gedacht? Lees het hier.  

Wat is aquaplaning?

Als je contact met de weg verliest omdat er te veel water tussen je banden en het wegdek zit, noemen we dit aquaplaning. Als je op een nat wegdek rijdt, kunnen je banden het water als het ware opzij duwen. Maar als je te snel rijdt of er te veel water op de weg ligt, kunnen de banden het water niet snel genoeg afvoeren. Het is dan net alsof je auto even drijft. Vaak merk je dat je auto meteen snelheid verliest. Verlies je contact met de weg? Dan kan je minder goed remmen en de auto kan zelfs gaan slippen. Dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen. 

Hoe voorkom je aquaplaning?

Er zijn dingen die je zelf kunt doen om de kans op aquaplaning, ook wel watergladheid genoemd, te verkleinen. Voordat je vertrekt maar ook als je al onderweg bent. Wij hebben een aantal tips voor je op een rij gezet. 

Auto rijdt op een nat wegdek door spoorvorming

  • Pas je snelheid aan. Als je minder hard rijdt, heb je vaak meer grip op de weg en hebben je banden meer tijd om het water weg te werken. Rijd alleen niet té langzaam. Je aanpassen aan de snelheid van de weggebruikers om je heen is vaak voldoende.
  • Zorg voor goede banden. Versleten banden vergroten de kans op aquaplaning omdat ze te weinig profiel hebben. Hoe groter het bandenprofiel,  hoe makkelijker het water weg kan. Ook je bandenspanning speelt hierbij een rol, controleer deze dus regelmatig. 
  • Houd afstand. Bij een glad wegdek is je remweg vaak langer. Extra afstand nemen geeft je meer tijd om te reageren als je ineens moet remmen. Voor een diepe plas bijvoorbeeld. Is een plas te diep om doorheen te kunnen rijden? Kijk dan of je er veilig omheen kunt rijden. 
Auto icoon

Wat moet je wel of juist niet doen bij aquaplaning?

Was die plas toch iets dieper dan je had verwacht? Blijf kalm. Laat je gas los en houd je stuur goed vast met beide handen. Trap niet ineens hard op je rem. Dan kunnen je banden blokkeren of kan je gaan slippen. Als je toch in een slip raakt, stuur dan zo veel mogelijk mee tot je merkt dat je grip krijgt. Raak vooral niet in paniek, dat maakt de situatie alleen maar erger.

Sta je tot aan je bumper in het water? Zet zo snel mogelijk je motor uit om de schade te beperken.

Kun je door diep water rijden met je auto? 

Het kan wel eens zó hard regenen, dat tunnels of zelfs straten onder water komen te staan. Wat doe je dan als je bijvoorbeeld op weg bent naar je werk? Toch doorrijden? Een plas water kan je auto vaak wel aan, maar als de straten zijn veranderd in rivieren is verder rijden niet aan te raden. 

 

Waarom niet? 

Als het water hoger komt dan je bumper, kan dit voor flinke schade zorgen. Je draaiende motor kan dan water opzuigen in plaats van lucht. Een mogelijk gevolg is dat je complete motor vervangen moet worden. Een duur grapje; een nieuwe auto kopen is in sommige gevallen zelfs voordeliger. Daarnaast kan de elektronica ook kapotgaan. 

 

Neem geen risico

Zoek een andere route of laat je auto staan en wacht tot het water is weggelopen. Met een beetje geluk droogt je auto goed op en kun je daarna weer veilig op weg. Houd wel even in de gaten of je auto goed start. Als dit anders lijkt te gaan dan normaal en je vreemde geluiden hoort, kun je beter hulp inschakelen. 

Autorijden door een plas water

Wateroverlast en je autoverzekering

Of je verzekerd bent voor schade door aquaplaning en andere wateroverlast is afhankelijk van de door jou gekozen dekking en het soort schade. In Mijn Promovendum zie je welke dekking je op dit moment hebt. Nog geen autoverzekering bij ons? Stap over naar Promovendum en krijg 20% korting op je huidige autopremie (zie voorwaarden). Wij regelen je overstap, gemakkelijk én gratis. 

Contact

Chat Bel Mail