gezin in bed

Ik word ziek in het buitenland. Wat nu?

Laatste update: 23-09-2022. Hopelijk hoef je daar niet over na te denken, maar in geval van ziekte of een ongeluk is het handig om je praktische zaken op orde te hebben. Waar moet je bijvoorbeeld op letten met je verzekeringen? Wat moet je doen als je onverwacht hulp nodig hebt? Wij geven je antwoord op de 5 meest gestelde vragen.

De 5 meest gestelde vragen

1. Valt zorg in het buitenland onder de zorg- of reisverzekering?

Zorgkosten die je maakt in het buitenland, vallen allereerst onder je zorgverzekering. Een reisverzekering kan hier wél een belangrijke aanvulling op zijn. Enkele voorbeelden:

 

  • Heb je een ambulance nodig? De kosten van een ambulancerit worden gedekt door jouw zorgverzekering voor maximaal 100% van het tarief dat de zorgverzekeraar in Nederland zou betalen. Hetzelfde geldt voor de kosten van een arts of ziekenhuis. Je kunt je aanvullend verzekeren voor kosten die in het buitenland hoger uitvallen. Kies bijvoorbeeld voor een reisverzekering met de extra module Medische kosten. Zo krijg je via de reisverzekering ook eventuele zorgkosten vergoed die niet opgenomen zijn in je zorgverzekering.
  • Maak je kosten om de ambulance te bereiken (bijvoorbeeld bij een ongeval in moeilijk begaanbaar wandelgebied)? Dan worden deze gedekt vanuit je reisverzekering.
  • Met de gipsvlucht naar Nederland? Deze kosten vallen onder je reisverzekering, net als ander medisch noodzakelijk vervoer naar huis.

2. Wat moet ik doen als ik ziek word in het buitenland?

Neem contact op met de alarmcentrale van jouw zorgverzekering. Dit nummer staat meestal vermeld op je zorgpas. Bel je vanwege een ongeval? Vergeet dan niet ook contact op te nemen met de alarmcentrale van je reisverzekeraar. Heb je een Promovendum reisverzekering? Bel dan 078 648 13 23. Belangrijk: gooi de rekeningen en bonnen van je zorgkosten niet weg. Wanneer je zelf een bedrag hebt vooruitbetaald, kun je hiermee thuis de declaratie indienen.

3. Welke acties moet ik ondernemen als ik acuut hulp nodig heb?

Bel ons alarmnummer 078 648 13 23. Onze medewerkers bieden je dan snel deskundige hulp.

4. Ik heb medische kosten gemaakt in het buitenland. Hoe declareer ik deze?

Declareer de medische kosten eerst bij je zorgverzekering. Krijg je niet alle kosten vergoed? Dan kun je aanspraak maken op je reisverzekering. Je moet dan wel de module Medische kosten hebben afgesloten.

5. Worden al mijn medische kosten in het buitenland vergoed?

De dekking van je zorgverzekering is overal gelijk. Wat je in Nederland vergoed krijgt, krijg je ergens anders ook vergoed. Let op: het gaat hierbij wel om medisch noodzakelijke zorg, die niet kan wachten totdat je weer terug bent in Nederland. Daarnaast moet de behandelend arts erkend zijn. Kosten die niet onder je zorgverzekering vallen, zijn aanvullend verzekerd op je reisverzekering wanneer je de extra module Medische kosten hebt afgesloten.

Contact

Chat Bel Mail