
Ziek in het buitenland of een ongeluk gehad. Wat nu?
Hopelijk krijg je er nooit mee te maken, maar het is fijn om goed voorbereid te zijn als je ziek wordt of een ongeluk krijgt in het buitenland. Waar moet je op letten met je verzekeringen? En wat moet je doen als je onverwacht hulp nodig hebt? Wij geven je antwoord op de 5 meest gestelde vragen.
1. Valt zorg in het buitenland onder de zorg- of reisverzekering?
Zorgkosten in het buitenland vallen meestal eerst onder je zorgverzekering. Een reisverzekering kan deze dekking aanvullen. Hier zijn een paar voorbeelden:
- Heb je een ambulance, arts of ziekenhuis nodig? Je zorgverzekering vergoedt de kosten tot het bedrag dat je in Nederland zou krijgen. Voor hogere kosten kun je je verzekeren. Bijvoorbeeld met onze reisverzekering en de module Medische kosten.
- Maak je kosten om de ambulance te bereiken? Bijvoorbeeld bij een ongeval in de bergen? Dan valt dit onder je reisverzekering.
- Heb je onverwacht medicijnen nodig bij ziekte of een ongeval en zijn de juiste medicijnen niet beschikbaar op je reisbestemming? Dan kunnen wij de kosten voor het opsturen van medicijnen vergoeden.
- Mag je op doktersadvies nog niet naar huis en moet je langer blijven op je vakantiebestemming? Dan krijg je maximaal 3 dagen een vergoeding van maximaal € 75 per dag per verzekerde voor extra reis- en verblijfskosten.
- Heb je tijdens het wintersporten een flinke val gemaakt en moet je met een gipsvlucht terug naar Nederland? Deze kosten worden niet altijd vergoed door je zorgverzekering. In dat geval kun je, met toestemming van onze alarmcentrale, deze kosten vergoed krijgen via onze reisverzekering. Hiervoor moet je wel de module Wintersport gekozen hebben.

2. Worden al mijn medische kosten in het buitenland vergoed?
Spoedeisende medische zorg in het buitenland wordt vanuit de basiszorgverzekering vergoed tot maximaal het Nederlandse tarief. Dat is het tarief dat in Nederland gebruikelijk is voor de zorg die je hebt gehad. Het kan zijn dat de kosten in het buitenland hoger liggen dan in Nederland. Deze meerkosten kun je vergoed krijgen met een reisverzekering met dekking voor medische kosten.
Je bent met onze reisverzekering verzekerd voor deze kosten, hiervoor moet het wel gaan om spoedeisende zorg door een erkende arts die niet kon wachten tot in Nederland. Het eigen risico van de zorgverzekering vergoeden wij niet.
3. Wat moet ik doen als ik ziek word in het buitenland?
Bel eerst de alarmcentrale van je zorgverzekering. Het telefoonnummer staat op je (digitale) zorgpas. De alarmcentrale van de zorgverzekeraar geeft het dossier door aan de alarmcentrale van de reisverzekeraar als dat nodig is. Belangrijk: bewaar je rekeningen en bonnen van je zorgkosten goed. Heb je zelf iets betaald? Dan kun je het bedrag thuis declareren.
4. Wat moet ik doen als ik direct hulp nodig heb?
Bel bij een noodsituatie altijd 112 of het noodnummer van het land waar je bent. Bel bij niet-medische spoed ons alarmnummer: 0031 78 648 13 23. Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar en helpen je direct in het Nederlands.

5. Ik heb medische kosten gemaakt in het buitenland. Hoe kan ik deze declareren?
Dien je medische kosten eerst in bij je zorgverzekeraar. Vergoedt je zorgverzekeraar niet alle kosten? Dan kun je een vergoeding aanvragen bij je reisverzekering, als je de module Medische kosten hebt afgesloten. Je kunt je schade makkelijk online melden via Mijn Promovendum.

Reisverzekering uitbreiden? Dat kan!
Je kunt jouw reisverzekering heel eenvoudig online uitbreiden met dekkingen en modules. Je kan op elk moment uitbreiden. Elke dekking en module heeft een looptijd van 12 maanden. Daarna kun je deze weer aanpassen. Zo sluit jouw reisverzekering altijd aan op jouw situatie en ga je met een gerust gevoel op vakantie. Fijne vakantie!