Wat is motorrijtuigenbelasting 2020 en hoe worden de tarieven bepaald?


Ooit gehoord van motorrijtuigenbelasting? Die is in Nederland verplicht, maar niet voor iedereen. Lees wat motorrijtuigenbelasting is en hoe de tarieven bepaald worden.

motorrijtuigenbelasting 2020

Wat is motorrijtuigenbelasting?

Motorrijtuigenbelasting is een ander woord voor wegenbelasting of houderschapsbelasting. De belasting geldt voor bijna alle eigenaren van een motorrijtuig in Nederland. Het grootste deel van de opbrengst gaat naar het rijk, maar ook de provincies krijgen een deel van de motorrijtuigenbelasting (Provinciale opcenten).

Bepaling tarieven motorrijtuigenbelasting 2020

In 2020 wordt er in totaal 6,1 miljard euro motorrijtuigenbelasting geïnd (bron: CBS). Hiervan gaat 4,4 miljard euro naar de staat en 1,7 miljard euro naar de provincies via provinciale opcenten. Motorrijtuigenbelasting 2020 wordt berekend aan de hand van 5 factoren:

1. Het gewicht van uw auto

Voor een zwaardere, grote auto betaalt u meer dan voor een lichte, kleine auto.

2. De brandstof van uw auto

Motorrijtuigenbelasting voor dieselauto’s is duurder dan voor benzineauto’s of auto’s op LPG. Diesel is namelijk vervuilender. In 2020 betaal u ongeveer 15% extra toeslag als u in het bezit bent van een dieselauto met een uitstoot van >5 mg/km fijnstof.

25% korting op uw huidige autopremie?

Bereken in 1 minuut

3. Hoe ‘groen’ uw auto is

Voor milieuvriendelijke auto’s hoeft minder belasting betaald te worden. In 2020 zijn volledig elektrische auto’s vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting. Eigenaren van semi-elektrische auto’s betalen een halftarief. Voor een hybride auto's met een uitstoot van meer dan 50 g/km CO2 betaalt u voltarief.

4. In welke provincie u woont

De provinciale opcenten kunnen per provincie verschillen. De provincies bepalen zelf het tarief. Hierdoor kan het zijn dat u voor uw auto in Brabant meer motorrijtuigenbelasting betaalt dan in Utrecht.

5. De leeftijd van uw auto

Sinds 1 januari 2014 geldt er een vrijstelling van motorrijtuigenbelasting voor alle voertuigen van 40 jaar of ouder. Deze ‘oldtimerregeling’ blijft voorlopig gewoon bestaan.

Goedkoper autorijden? Kies de Promovendum autoverzekering!

Een andere auto kopen is een optie om minder kwijt te zijn aan motorrijtuigenbelasting. Maar u kunt natuurlijk ook besparen op uw autoverzekering! Promovendum biedt een zeer lage autopremie met uitstekende dekking. Heeft u al een autoverzekering? Wij zeggen deze kosteloos voor u op. Benieuwd? Bereken uw premie in 1 minuut.