Vezelrijk voedsel: deze aanraders mag u niet missen!


Weet u hoeveel vezels u dagelijks nodig heeft? Minimaal 25 gram! Vezels zijn enorm belangrijk voor een goede gezondheid. Maar je moet er zelf voor zorgen dat je genoeg vezels binnenkrijgt. Welk vezelrijk voedsel kunt u het beste eten? Lees dit artikel en u bent op de hoogte!

Vezelrijk voedsel

Wat zijn voedingsvezels?

Voedingsvezels zijn plantaardige, veelal onverteerbare stoffen. Er bestaan verschillende soorten vezels: fermenteerbare vezels, niet-fermenteerbare vezels en prebiotica. Fermenteerbare voedingsvezels zijn de vezels die wél verteerbaar zijn. Deze vezels worden in de dikke darm afgebroken door bacteriën. Fermenteren betekent dan ook ‘afbreken’. Verteerbare vezels zitten in groenten, fruit en peulvruchten. De niet-fermenteerbare vezels (onverteerbare vezels) vind je in graanproducten. Prebiotica, activeren selectief bacteriën in de dikke darm activeren. Hun doel: ziekteverwekkers bestrijden (goed voor de weerstand!).

Waarom zijn vezels belangrijk?

  • Vezels zorgen voor een goede darmwerking. Juist omdat vezels slecht verteerbaar zijn, prikkelen ze de darmen waardoor deze beter functioneren. En dat is goed voor de stoelgang! Ook de verteerbare vezels bevorderen de darmwerking.
  • Vezelrijk voedsel zorgt voor een vol gevoel (dag lekkere trek!). Zitten vezels dan ook vol calorieën? Nee, ze zijn zelfs caloriearm (dikke plus voor de lijn!).

Vezelrijk voedsel: de aanraders!

1. Volkoren brood

Niet voor niets wordt gezegd dat volkorenbrood gezond is! Er zitten veel vezels in. Een volkoren broodje bevat 3,8 gram vezels, een snee donker roggebrood 3,7 gram en een volkoren krentenboterham 2,5 gram. Neemt u een bruin broodje of een muesliboterham? Dan krijgt u 2,4 gram aan vezels binnen. Zoekt u vezelrijk beleg? Kies dan voor pindakaas!

2. Vezelrijk ontbijt

Nee, we willen geen reclame maken voor All Bran. Maar wilt u écht vezelrijke voeding? Dit ontbijtproduct bevat 10,8 gram voedingsvezels per schaaltje á 40 gram. Andere aanbevelers vol vezels: havermout (7,5 gram per 100 gram), Brinta en muesli (3,7 gram per schaaltje), quinoa (3,5 gram per 100 gram) en tarwezemelen (per eetlepel 2,2 gram).

3. Vezelrijke groente

Vooral peulvruchten zitten boordevol vezels. In gekookte bruine en witte bonen zitten 6,8 gram vezels (per opscheplepel). Eet u een lekker bord erwtensoep? Dan heeft u 6,2 gram aan vezels binnen. Ook een aanrader voor het avondeten: kapucijners (per opscheplepel 4,4 gram vezels) en linzen (per opscheplepel 2,9 gram vezels). Vezelrijke groenten zijn zo klaar en nog lekker ook!

4. Fruit

Wist u dat gedroogd fruit zeer veel vezels bevat? Een schaaltje tuttifrutti bevat 9,3 gram vezels en 3 gedroogde vijgen staan gelijk aan 5,9 gram vezels. Houdt u van dadels? Dat is mooi, want 10 dadels bevatten 4,5 gram vezels.

5. Tussendoortjes

Volgt u een vezelrijk dieet? Dan horen daar natuurlijk ook de juiste tussendoortjes bij:

  • Geroosterde kikkererwten (1 eetlepel bevat 2,7 gram vezels)
  • Een suikerarme mueslireep (bevat 1,3 gram vezels)
  • Een eetlepel gemengde noten (1,2 gram vezels)
  • Een Evergreen, een plakje ontbijtkoek en een eetlepel zonnebloempitten (bevatten ieder 1,1 gram vezels)
  • Ook lekker: gepofte popcorn (1,2 gram vezels per 25 gram)

Extraatje

Wilt u nog meer weten over vezelrijk voedsel? Dan hebben we een extraatje voor u: een mooie Top 10 lijst van vezelrijk eten. Hierin staat welke voeding écht de meeste vezels bevat.

Interessant artikel? Delen mag!