scheiding heeft invloed op je hypotheek, laat je tijdig adviseren

Scheiden en je hypotheek: 5x vraag en antwoord

Gepubliceerd op 25-01-2023
4275 keer gelezen

Jullie hebben samen een koopwoning en besluiten uit elkaar te gaan, of te gaan scheiden. Dan zijn er veel dingen die je moet uitzoeken en regelen. Deze beslissingen hebben ook gevolgen voor de hypotheek op het huis. Wij geven antwoord op 5 veelgestelde vragen.

 

5 veelgestelde vragen over hypotheek en scheiden

 

1. Eén van ons zou in het huis willen blijven wonen, hoe regelen we dit?

Een koopwoning is voor veel stellen het grootste eigendom en een hypotheek de grootste kostenpost. Bij een scheiding zal er voor de hypotheek een hoop geregeld moeten worden. Dit kan meestal een heel ingewikkeld proces zijn. Het is belangrijk om vast te stellen wie de huiseigenaar is, en de hypotheeksituatie in kaart te brengen. Een hypotheekadviseur kan je daarmee helpen.

 

2. Kan ik onze gezamenlijke hypotheek na scheiden 1 op 1 overnemen?

Tot nu toe betalen jullie waarschijnlijk de hypotheeklasten van beide salarissen. Blijf jij na het scheiden alleen in het huis wonen, dan drukken deze lasten in het geheel op jouw salaris. De geldverstrekker zal dan op basis van jouw inkomen toetsen of de hypotheeklasten te dragen zijn. Deze toetsing is vaak ruimer dan de standaardberekening voor een maximale hypotheek die je op internet kunt vinden. Via Promovendum kan een onafhankelijk hypotheekadviseur uitzoeken wat in jouw situatie écht mogelijk is.

 

3. Hoe verdelen we de overwaarde van het huis na de scheiding?

Overwaarde is het verschil tussen de woningwaarde en de nog openstaande hypotheek. Door de stijgende huizenprijzen hebben veel mensen overwaarde. Verkopen jullie samen het huis? Dan komt dit bedrag vrij en zal het in de meeste gevallen evenredig verdeeld worden. Maar wat als één van jullie in het huis blijft wonen? In dat geval zal jullie koopwoning getaxeerd moeten worden. Zo wordt de marktwaarde en dus ook de overwaarde vastgesteld. In geval van overwaarde, zal het deel van de ex-partner afgekocht moeten worden. Wil je hier niet je spaargeld voor gebruiken, dan kun je hiervoor een nieuwe hypotheek afsluiten, als jouw inkomen dit toelaat.

 

4. Wie mag bij een scheiding de lage hypotheekrente behouden?

Als jullie gezamenlijk één hypotheek hebben met een lage rente, dan mag bij een scheiding in de meeste gevallen 1 van de 2 deze rente behouden. Wie de hypotheekrente mag behouden kan tijdens de scheiding een onderhandelingspunt zijn, net als de inboedelverdeling of alimentatie. Een onafhankelijk adviseur inschakelen is raadzaam. Die kan je helpen inzicht te geven in wat de regels bij jouw bank zijn en welke mogelijkheden jij hebt in jouw situatie.

 

5. Ik ga een nieuwe woning kopen. Kan ik nog gebruik maken van onze huidige hypotheekvorm?

Als jij en je ex-partner samen eigenaar van het huis waren, dan zal net als bij de waarde van alle overige bezittingen ook de hypotheek gesplitst moeten worden. Hierdoor is het na de scheiding wel vaak mogelijk om een deel van de oude ‘gezamenlijke’ hypotheekvorm mee te nemen naar jouw nieuwe woning. Goed en duidelijk advies is hier van belang.

 

Goed hypotheekadvies bij scheiden? Bel Promovendum!

Laat je bij een scheiding tijdig adviseren over jouw financiële plaatje. Daarmee kun je lastige situaties voorkomen. Via Promovendum kan je een onafhankelijk specialist inschakelen die met je meedenkt. Het eerste gesprek is kosteloos en we kunnen vaak heel snel een afspraak plannen. Bel 078 648 13 48 of vul het contactformulier hieronder in. We helpen je graag.

Laagste rentes in je inbox?

Ontvang per e-mail graag maandelijks de actuele hypotheekrentes.
 

Contact

Chat Bel Mail