tuinfeest

Fietsvakantie in Nederland? Dit kun je doen na een ongeval

Gepubliceerd op 19-04-2021
2282 keer gelezen

Een korte fietstocht in de buurt. De fietsen achterop de auto voor een dagtocht. Of misschien wel ‘bikepacken’ tijdens een fietsvakantie. Door de beperkingen op verre reizen, pakken we dit jaar meer dan ooit de fiets om er op uit te gaan. Daarnaast nam ook het ‘normale’ fietsverkeer al toe. Bij een botsing met de auto weten we vaak precies waar we recht op hebben. Maar hoe zit dat met een fietsongeval?

Schade na een fietsongeval

Het is natuurlijk niet het allerleukste onderwerp om over na te denken. Toch heb je meer kans op een ongeval, wanneer je veel kilometers maakt. Materiële schade aan je fiets kun je verzekeren met een fietsverzekering. Wanneer dit tijdens je vakantie gebeurt, kun je dit eventueel ook vergoed krijgen vanuit een reisverzekering. Maar krijg je te maken met een fietsongeval, dan is de schade vaak veel groter. Aan welke schades moet je zoal denken?

 

Overige materiële schade

Naast de schade aan je fiets, kan er ook schade ontstaan aan je kleding, tas, mobiele telefoon of dure camera. Bij elkaar al snel honderden euro’s.

 

Fiets in weiland

 

Letselschade

Stel, je komt bij een fietsongeluk ten val en loopt daarbij verwondingen op. Je kunt hierdoor zelfs in het ziekenhuis terecht komen. We spreken dan van letselschade. Letselschade is lichamelijk of zelfs psychisch letsel na een ongeval. Dat kan oplopen van een lichte kneuzing tot zwaarder letsel, waarbij je bijvoorbeeld langdurig fysiotherapie nodig hebt om te herstellen. Spoedeisende hulp wordt natuurlijk voor je vergoed vanuit je zorgverzekering. Maar hierover betaal je wel eigen risico. Fysiotherapiebehandelingen komen voor een deel vanuit je aanvullende verzekering. Heb je deze niet? Dan kunnen ook dit soort kosten deels voor eigen rekening komen.

 

Extra kosten bij zwaarder letsel

Wanneer er sprake is van zwaarder letsel kun je ook kosten verhalen wanneer je bijvoorbeeld even niet kunt werken. Dat geldt ook voor eventuele noodzakelijke hulp in de huishouding. Afhankelijk van de duur, wordt deze schade uitgedrukt in geld.

 

Smartengeld

Daarnaast is er vaak recht op smartengeld, dat is kort gezegd een vergoeding voor het leed dat bij het ongeval is komen kijken.

 

Wanneer heb je recht op een vergoeding?

Veel mensen weten niet dat ook bij relatief licht letsel, vaak al een vergoeding mogelijk is. Hiervoor kun je de tegenpartij aansprakelijk stellen. Waar je recht op hebt na een ongeval, hangt af van de verkeerssituatie en de betrokken tegenpartij:

 

Ongeval met motorvoertuig

Bij een aanrijding met een auto, motor, scooter of een ander motorvoertuig, heb je vrijwel altijd recht op een vergoeding van de kosten. Als fietser ben je namelijk een zwakke verkeersdeelnemer. Dat betekent dat je extra beschermd bent in het verkeer. Is de bestuurder van het motorvoertuig verantwoordelijk voor het ongeval? Dan krijg je 100% van de schade vergoed. Ben je zelf verantwoordelijk omdat je een verkeersfout hebt gemaakt? Dan krijg je alsnog 50% vergoed.

 

Ongeval met een andere fietser

Bij een ongeval met een andere fietser, bepaalt de verkeerssituatie de aansprakelijkheid en de uiteindelijke vergoeding waar je recht op hebt. Er wordt dus gekeken wie de regels niet goed heeft gevolgd, of wie gevaarlijk rijgedrag heeft vertoond.

 

Let op: in beide gevallen is het belangrijk dat je getuigen verzamelt en natuurlijk de contactgegevens van de tegenpartij noteert. Alleen dan kun je de verantwoordelijke partij aansprakelijk stellen.

 

Letselschade door een ander? Laat gratis verhalen

Natuurlijk hopen we dat je er nooit gebruik van hoeft te maken. Maar heb je toch letselschade opgelopen omdat je bent aangereden op de fiets? Promovendum biedt kosteloos juridische hulp bij het verhalen van jouw schadevergoeding op de tegenpartij. Meld je letselschade via het onderstaande formulier of bel 078 648 13 58. Wij helpen je graag!

 

Helaas behandelen wij geen letselschadezaken met een geweldsdelict als oorzaak. Graag verwijzen wij je door naar Schadefonds Geweldsmisdrijven.

Helaas behandelen wij geen letselschadezaken met een medische fout als oorzaak.

Jouw gegevens

Door te versturen, ga ik ermee akkoord dat Promovendum de ingevulde gegevens deelt met zusterbedrijf Letselhulpservice.

Meer lezen? Schrijf je in!

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail