Man wast de auto

7 veelgemaakte fouten bij het autowassen

Gepubliceerd op 26-08-2024

Het lijkt misschien eenvoudig: zelf je auto wassen. Toch zijn er veel details waar je op moet letten. Hiermee verklein je de kans op schade aan je auto en maak je het jezelf makkelijker. Lees hoe je 7 veelgemaakte fouten bij het autowassen voorkomt.

Handhaver legt boete op auto

1. De regels van de gemeente overtreden

Gemeentes in Nederland mogen zelf bepalen of het is toegestaan om de auto te wassen op straat. Dit geldt ook voor je eigen oprit. Schadelijke stoffen, zoals losgelaten rubber en schoonmaakmiddel, kunnen via de regenwaterafvoer in de natuur terechtkomen. Sommige gemeentes willen dit voorkomen. Vraag bij jouw gemeente dus eerst na of je de auto zelf mag wassen op straat. Of kijk op de website van jouw gemeente. Mag dit niet in jouw woonplaats? Dan riskeer je een boete van honderden euro’s als je de auto op straat wast. In dit geval kan je dus beter naar een wasstraat of wasbox in de buurt rijden. Deze hebben bovendien vaak milieuvriendelijkere systemen om afvalwater op te vangen. Lees hier hoe je veelgemaakte fouten in de wasstraat voorkomt.

Man gooit emmer water over auto heen

2. Wassen zonder vooraf afspoelen

Ga niet meteen met de spons aan de slag. Spoel eerst de grove vuilresten van je auto met een emmer water. Het grove vuil kan namelijk voor krassen zorgen. Je kunt het best spoelen met opgevangen regenwater. Dat is gratis, milieuvriendelijk én bevat minder kalk dan kraanwater, wat beter is voor je auto. Is het ergste vuil eraf? Gebruik een emmer met water met autoshampoo en een spons om je auto te wassen. Hiermee verbruik je vaak minder water dan met een tuinslang.

Spoel je auto regelmatig af met water

Algemene tip: spoel je auto regelmatig af met alleen water. Vooral als het een periode niet of weinig regent. Zo verklein je de kans dat vuilresten vastplakken en hoef je minder vaak een grote wasbeurt te doen. Rijd je vaak op schone wegen en staat je auto in een garage of carport? Dan is eens per 2 weken afspoelen voldoende. Rijd je in gebieden met veel modder en stof? Of staat je auto vaak onder een boom geparkeerd? Spoel je auto dan wekelijks af met water.

Fles met gele autoshampoo

3. Verkeerde schoonmaakmiddelen gebruiken

Huishoudelijke schoonmaakmiddelen of afwasmiddel kunnen de lak op je auto beschadigen. Gebruik daarom altijd speciale autoshampoo die zacht is voor de lak. Kies bij voorkeur voor een autoshampoo die biologisch afbreekbaar is en geen schadelijke chemicaliën heeft. Zo voorkom je dat giftige stoffen in het grondwater terechtkomen. Kijk ook of je de auto op een plek met een doorlatende ondergrond kan wassen, bijvoorbeeld op grind of gras. De vuilresten stromen dan niet rechtstreeks het riool in.

Persoon wast de auto met een zachte spons

4. Een te harde spons of doek gebruiken

Gebruik geen ruwe sponzen of borstels, want die kunnen krassen maken. Een zachte microvezeldoek is herbruikbaar en kan beter vuil oppakken zonder dat je krassen maakt.

Auto in het sop

5. In direct zonlicht wassen

Vooral in de zomer kan wassen in zonlicht ervoor zorgen dat het water en de shampoo (te) snel opdrogen. Daardoor blijven er vlekken op de lak achter. Je kunt je auto dus beter wassen op een bewolkte dag of als de auto in de schaduw staat.

Auto drogen met een microvezeldoek

6. Vergeten de auto te drogen

Veel mensen laten hun auto aan de lucht drogen na het wassen. Ook dit kan voor vlekken zorgen. Maak de auto na het wassen dus droog met een zachte microvezeldoek.

Wax aanbrengen op motorkap auto

7. Geen waxlaag aanbrengen

Is je auto schoon en droog? Breng dan een paar keer per jaar een goede waxlaag  aan op je auto. Autowax stoot namelijk een deel van de vuilresten af. Hierdoor kan je langer wachten tot je auto toe is aan een volgende wasbeurt. Als het water op je auto geen ‘bollend’ effect meer geeft, is het tijd om een nieuwe waxlaag aan te brengen. Goed om te weten: synthetische autowax (ook wel Sealant genoemd) biedt de meeste bescherming. Ook blijft vloeibare of pasta-wax vaak beter zitten dan spray-wax.

Vogelpoep op auto

Auto beschadigd tijdens het wassen?

Gelukkig ben je met onze Allrisk autoverzekering verzekerd tegen autoschade die je zelf per ongeluk maakt. Dit kan gevolgen hebben voor je bonus-malus en het aantal schadevrije jaren. Twijfel je welke dekking je hebt? Je vindt het in Mijn Promovendum. Goed om te weten: (lak)schade die is ontstaan door ingetrokken vogelpoep, hars van bomen of pekel is niet verzekerd. Was je auto dus regelmatig en gebruik de tips hierboven. Veel wasplezier!

Contact

Chat Bel Mail