Zee en strand

Het coronavirus en jouw vakantie

Corona zorgt nog altijd voor veel onzekerheid, ook als het om reizen gaat. Er mag weer meer en reizen naar veilige landen is op dit moment mogelijk. Veilige landen krijgen in het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken code groen of geel. Op deze pagina leggen we je uit waar je deze zomer rekening mee moet houden. En hoe het zit met jouw verzekeringen in een land bij code groen, geel, oranje of rood.

Molen in Nederland

Vakantie in Nederland

Wil je op vakantie in eigen land? Dat kan. Je kunt in Nederland gewoon op vakantie naar bijvoorbeeld een hotel of vakantiehuisje. Hiervoor gelden wel dezelfde coronaregels als thuis. En ook op vakantie houd je rekening met de anderhalvemetersamenleving en volg je de basisregels.

Zomers straatje in Europa

Vakantie in Europa

Sinds 15 mei is reizen naar Europese landen met een groen of geel reisadvies weer toegestaan! De landen met deze kleurcodes zijn veilig genoeg om naartoe te reizen. Houd er wel rekening mee dat er een risico blijft en de situatie in een land snel kan veranderen. 

Vliegtuig

Vakantie buiten Europa

Ook steeds meer landen buiten Europa krijgen een groen of geel reisadvies. Dit betekent dat ook reizen buiten Europa weer mogelijk wordt. Maar let op, er kunnen nog wel reisbeperkingen of andere maatregelen zijn die gevolgen hebben voor je vakantie. Zo staat de Verenigde Staten bijvoorbeeld nog geen vakantiereizen toe. 

In landen met kleurcode groen of geel ben je gewoon verzekerd. Maar let op bij kleurcode oranje of rood.

Vergoeding bij code geel, oranje of rood

Afbeelding vliegveld

Reis- en annuleringsverzekering

Bij een vakantie naar een land met code geel blijft jouw reis- of annuleringsverzekering gewoon geldig. Bij de kleurcodes oranje of code rood is er geen dekking vanuit een reis- of annuleringsverzekering. Bij code geel is het wel belangrijk om te weten dat annulering of repatriëring in verband met corona, bepaalde voorwaarden kent. Hierover lees je alles op deze pagina.

Afbeelding arts

Zorgverzekering

Je bent altijd verzekerd voor spoedeisende medische zorg in het buitenland vanuit jouw basisverzekering, ook bij code oranje of rood. Je krijgt de gemiddelde kosten voor een soortgelijke behandeling in Nederland vergoed. Vanuit de aanvullende zorgverzekering is er geen dekking bij code oranje of rood. Bekijk alles over de vergoedingen in het buitenland.

Mondkapje op wereldbol

Tip: boek via een reisorganisatie aangesloten bij de ANVR

Heb je de reisadviezen gelezen en boek je een reis naar een land met code geel? Dan adviseren wij je om een pakketreis te boeken via een reisorganisatie die is aangesloten bij de ANVR. Ben je op vakantie en wijzigt het reisadvies in jouw vakantieland van code geel naar oranje of rood? Dan zorgt de ANVR ervoor dat je terug naar Nederland vervoerd wordt.

Ga je op reis? Vergeet dit dan niet

Controleer het reisadvies

Bekijk het actuele reisadvies van je bestemming. Controleer welk coronabewijs je nodig hebt om het land binnen te komen en welke coronaregels er gelden. Bijvoorbeeld het wel of niet dragen van een mondkapje. Reis je terug naar Nederland? Bekijk voor vertrek de checklist.

 

CoronaCheck-app downloaden

Wil je reizen binnen Europa? Dan heb je een coronabewijs nodig, ook wel het EU Digitaal Corona Certificaat genoemd. Dit is:

  • een negatieve testuitslag, of;
  • een vaccinatiebewijs, of; 
  • een bewijs dat je bent hersteld van corona. 
     

Met de CoronaCheck-app kun je jouw coronabewijs digitaal laten zien. Bijvoorbeeld wanneer je het vliegtuig instapt. Of met de auto de grens overgaat.

 

Aanmelden 24/7 informatieservice

Vertrek je naar het buitenland? Meld je dan aan bij de 24/7 informatieservice van Buitenlandse Zaken. Dan ben je altijd op de hoogte van het reisadvies van dat land.

Let op: de laatste update van deze pagina is van 5 augustus. Het kan zijn dat er in de tussentijd iets is gewijzigd.

Deze informatiepagina is zorgvuldig voor jou samengesteld. Er kunnen echter geen rechten aan worden ontleend.

Contact

Chat Bel Mail