Zee en strand

Het coronavirus en jouw vakantie

Vakantieplannen? Groot gelijk! Reizen naar veilige landen is namelijk mogelijk. Maar het coronavirus is nog niet weg. Hierdoor kun je te maken krijgen met veranderende kleurcodes, testresultaten en quarantaine. Op deze pagina leggen we je uit waar je rekening mee moet houden. En hoe het zit met jouw verzekeringen in een land bij code groen, geel, oranje of rood.

Ga je op reis? Vergeet dit dan niet!

Iemand in wachtruimte vliegveld

1. Controleer het reisadvies

Op de website nederlandwereldwijd.nl lees je per land de actuele situatie. Bekijk het actuele reisadvies van je bestemming en hou het in de gaten. Het reisadvies geeft aan hoe veilig het is in het land wat betreft corona. Goed om te weten: de actuele kleurcode heeft ook invloed op de dekking van je reis-, annulering- en zorgverzekering.

Zomers straatje in Europa

2. Check de lokale coronamaatregelen

Elk land heeft zijn eigen coronamaatregelen. Controleer welk coronabewijs je nodig hebt om het land binnen te komen en welke coronaregels er gelden. Bijvoorbeeld het wel of niet dragen van een mondkapje.

CoronaCheck-app

3. Download CoronaCheck-app

Met de CoronaCheck-app kun je jouw coronabewijs digitaal laten zien binnen Europa. Dit is een vaccinatiebewijs óf een bewijs dat je bent hersteld van corona. Let op: het kan per land verschillen welk coronabewijs en welke vaccinatie geaccepteerd wordt.
 

In landen met kleurcode groen of geel ben je gewoon verzekerd. Maar let op bij kleurcode oranje of rood.

Vergoeding bij code groen, geel, oranje of rood

Reis- en annuleringsverzekering

 

Kleurcode voor vertrek

Kleurcode tijdens reis

Jouw dekking

Groen/geel Groen/geel De dekking van jouw reisverzekering is gewoon geldig.
Groen/geel Oranje/rood De dekking van je reisverzekering loopt door tot maximaal 7 dagen na de wijziging van de kleurcode. Zorg er daarom voor dat je zo snel mogelijk terug naar huis komt.
Oranje/rood Oranje/rood Reizen wordt afgeraden. Ga je toch op vakantie? Dan is er geen dekking vanuit de reis- of annuleringsverzekering.
Oranje/rood Groen/geel Vanaf het moment dat het reisadvies positief, is de dekking van jouw reisverzekering geldig tijdens de reis.

Zorgverzekering

Je bent altijd verzekerd voor spoedeisende medische zorg in het buitenland vanuit jouw basisverzekering, ook bij code oranje of rood. Je krijgt de gemiddelde kosten voor een soortgelijke behandeling in Nederland vergoed. Vanuit de aanvullende zorgverzekering is er geen dekking bij code oranje of rood. Bekijk alles over de vergoedingen in het buitenland.

Betrouwbaar reisadvies

Officieel reisadvies

Check voordat je op vakantie gaat altijd het reisadvies op: nederlandwereldwijd.nl. Dit is de officiële website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hier vind je betrouwbare informatie en reisadviezen. Veilige landen krijgen in het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken code groen of geel. Ook verzekeraars houden uitsluitend rekening met het officiële reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Twijfel je? Controleer je polisvoorwaarden of neem contact op met een van onze adviseurs. We helpen je graag!

Niet officiële website met reisadviezen

Op reisadvies.nu worden ook reisadviezen gegeven. Maar pas op! Deze website lijkt op een officiële overheidswebsite, maar is een initiatief van een groep reisorganisaties met niet-officiële reisadviezen. Zo worden bijvoorbeeld dezelfde kleurcodes voor reisadviezen gebruikt. Maar de reisadviezen worden rooskleuriger voorgesteld. En dat kan verzekerden op het verkeerde been zetten. Ook de Consumentenbond vindt reisadvies.nu verwarrend en waarschuwt voor deze website met niet-officiële reisadviezen. 

Mondkapje op wereldbol

Tip: boek via een reisorganisatie aangesloten bij de ANVR

Heb je de reisadviezen gelezen en boek je een reis naar een land met code geel? Dan adviseren wij je om een pakketreis te boeken via een reisorganisatie die is aangesloten bij de ANVR. Ben je op vakantie en wijzigt het reisadvies in jouw vakantieland van code geel naar oranje of rood? Dan zorgt de ANVR ervoor dat je terug naar Nederland vervoerd wordt.

Let op: de laatste update van deze pagina is van 11 april. Het kan zijn dat er in de tussentijd iets is gewijzigd.

Deze informatiepagina is zorgvuldig voor jou samengesteld. Er kunnen echter geen rechten aan worden ontleend.

Contact

Chat Bel Mail