
Veilig op vakantie met reisadviezen
Natuurlijk wil je zorgeloos genieten van je vakantie. Bereid je daarom goed voor, zeker als je een verre reis gaat maken. Gebruik de checklist hieronder om erachter te komen of jouw vakantieland een veilige bestemming is. En kom je op vakantie toch in de problemen, bijvoorbeeld als je spullen gestolen worden? Dan leggen wij uit wat je kunt doen.

Hoe veilig is jouw vakantieland?
Soms is het niet veilig om naar een land te reizen, bijvoorbeeld door gezondheidsrisico’s of onrust in een land. Zo is het niet verstandig om naar een land te gaan waar veel (politieke) rellen zijn of een epidemie dreigt uit te breken. In zo'n geval is het al snel duidelijk dat vertrekken niet verstandig is. Maar vaak is het een twijfelgeval. Bijvoorbeeld wanneer een opstand slechts in een klein deel van het land plaatsvindt of de kans op besmettingsgevaar heel klein is. Hoe weet je nu of je veilig op reis kunt? In de checklist hieronder hebben we alle aandachtspunten voor je op een rij gezet.
Checklist veilig op reis
Met deze checklist kun je controleren of het verantwoord is om af te reizen naar je vakantiebestemming én of je geen belangrijke zaken vergeten bent. Zo ga je goed voorbereid op reis!

1. Controleer het reisadvies
Op de website van Rijksoverheid lees je per land de actuele situatie. Je vindt er een overzicht van de risicofactoren, zoals de kans op een natuurramp of gewapend conflict, en up-to-date informatie. Je kunt hiervoor ook terecht bij je reisbureau of op de website van de in Nederland gevestigde ambassade van het land. Goed om te weten: de actuele kleurcode kan gevolgen hebben voor de dekking van je reis- en annuleringsverzekering. Op deze pagina lees je er meer over.

2. Vaccinaties
Voor sommige vakantiebestemmingen kan een vaccinatie verplicht of aanbevolen zijn. Een vaccinatie (reisprik of inenting) beschermt je tegen ziekten. Welke vaccinaties voor jou van toepassing zijn, hangt onder andere af van de duur van je reis en van je gezondheid. Op de website GGD Reisvaccinaties vind je advies over de benodigde vaccinaties per land. Ook vind je er uitleg over veelvoorkomende ziektes en hoe je deze het beste kunt voorkomen.

3. Verzekeringen
Controleer of je reisverzekering de juiste dekking biedt, ook als je onverwacht ziek wordt tijdens je vakantie. Als je kiest voor onze doorlopende reisverzekering, ben je 365 dagen per jaar voordelig verzekerd als je op vakantie gaat. Je kunt dan maximaal 180 aaneengesloten dagen op reis. Denk goed na of het zinvol is om daarbij de module 'Medische kosten' of een annuleringsverzekering af te sluiten als je deze nog niet hebt.

4. De Europese gezondheidskaart
Ga je op vakantie in Europa? Dan heb je je Europese gezondheidskaart nodig, ook wel European Health Insurance Card (EHIC) genoemd. Hiermee heb je recht op noodzakelijke medische zorg in het buitenland. Vergeet deze dus niet mee te nemen! Je kunt de kaart aanvragen bij jouw zorgverzekeraar. In de voorwaarden van jouw zorgverzekering lees je terug welke zorgkosten gedekt zijn in het buitenland. De EHIC is geldig in de lidstaten van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, Noorwegen en IJsland. Ga je op vakantie naar Tunesië, Turkije, Servië, Montenegro of Bosnië-Herzegovina? Dan heb je een 111-formulier nodig wanneer je spoedeisende hulp in een staatsziekenhuis krijgt.
In landen met kleurcode groen of geel ben je gewoon verzekerd. Maar let op bij kleurcode oranje of rood.
Reisadviezen en de vergoeding van je reis- en annuleringsverzekering
Calamiteiten waardoor het reisadvies kan veranderen
Calamiteiten die invloed kunnen hebben op het reisadvies van je vakantiebestemming zijn onder andere:
- Natuurrampen zoals overstromingen, aardbevingen, bosbranden, vulkanische uitbarstingen en orkanen.
- Politieke onrust zoals protesten, rellen, oorlog of andere gewapende conflicten.
- Terrorisme en criminaliteit zoals bendegeweld, ernstige criminaliteit en terroristische aanslagen.
- Gezondheidsrisico’s zoals een uitbraak van een ziekte, of denk aan de coronapandemie (COVID-19).
Vergoeding vanuit je reis- en annuleringsverzekering
Kleurcode voor vertrek | Kleurcode tijdens reis | De dekking van je verzekering |
Groen/geel | Groen/geel | De dekking van jouw reis- en annuleringsverzekering is gewoon geldig. |
Groen/geel | Oranje/rood | De dekking van je reisverzekering loopt door tot maximaal 7 dagen na de wijziging van de kleurcode. Zorg er daarom voor dat je zo snel mogelijk terug naar huis komt. De annuleringsverzekering biedt geen dekking voor de gemiste reisdagen bij vroegtijdige terugkeer. |
Oranje/rood | Oranje/rood | Reizen wordt afgeraden. Ga je toch op vakantie? Dan is er geen dekking vanuit de reis- of annuleringsverzekering. |
Oranje/rood | Groen/geel | Vanaf het moment dat het reisadvies positief is, geldt de dekking van jouw reis- en annuleringsverzekering weer tijdens de reis. |
Vergoeding vanuit je zorgverzekering
Goed om te weten: je bent altijd verzekerd voor spoedeisende medische zorg in het buitenland vanuit jouw basisverzekering, ook bij code oranje of rood. Je krijgt de gemiddelde kosten voor een soortgelijke behandeling in Nederland vergoed. Vanuit de aanvullende zorgverzekering is er vaak geen dekking bij code oranje of rood.

Tip: boek via een ANVR-reisorganisatie
Heb je de reisadviezen gelezen en wil je op vakantie naar een land met code geel? Dan adviseren wij je om een pakketreis te boeken via een reisorganisatie die is aangesloten bij de ANVR. Vul hiervoor de naam van de gewenste reisorganisatie in bij het kader ‘Wie zijn er lid van ANVR?’. Ben je op vakantie en wijzigt het reisadvies in jouw vakantieland van code geel naar oranje of rood? Dan helpt de ANVR je om zo snel mogelijk weer veilig thuis te komen.
Op deze pagina leggen we je zo duidelijk mogelijk uit hoe het zit. Samengevat en helder, zonder te veel poespas. Meer weten? Bekijk de voorwaarden.