Aangenaam de wintertijd in: 6 tips
Voor waarschijnlijk de laatste keer is dit jaar de wintertijd ingaan. Het is altijd even wennen wanneer het ineens om 17:00 donker is. Hoe zorg je ervoor dat je lichaam deze klap makkelijk opvangt? Voor een succesvolle overgang naar de donkere maanden hier een aantal tips.
1. Doe een dutje
Een kort middagdutje heeft een positief effect op je functioneren. Een powernap van niet meer dan 20 minuten is het meest effectief. Dit komt omdat je dan niet in je REM-slaap terecht komt. Je zult zien dat je anders een stuk meer moeite hebt om dan wakker te worden. Tip: ga slapen met je sleutelbos in je hand. Wanneer je in diepe slaap komt ontspan je en laat je de sleutels vallen. Van het geluid word je dan ook meteen weer wakker 😉.
2. Let op je eetgewoonte
De afname van het licht kan de behoefte aan snacken laten toenemen. Je biologische klok regelt namelijk belangrijke zaken zoals je humeur en eetlust. Dit komt omdat j biologische klok in de hypothalamus in je hersenen zit en signalen krijgt van je oogzenuw. Let goed op je eetgewoonten om overgewicht te voorkomen.
3. Doe aan beweging
Ga bij voorkeur ’s morgens sporten. Je lichaam maakt dan endorfine (het lichaamseigen gelukshormoon) aan. Hierdoor voel je je energieker. Heb je daar niet genoeg tijd voor? Dan kun je ook wandelen of fietsen naar werk of school.
4. Dim de lichten
Felle (blauwe) lichten verstoren je bioritme. Dim je lichten zodat dit niet in de weg staat van je slaapritme. Veel telefoons bieden de mogelijkheid om de kleurtonen van je scherm aan te passen. Handig nu het weer eerder donker is buiten.
5. Maak je eigen ritueel
Mensen die van het slapen gaan een ritueel maken, hebben een grotere kans eerder in slaap te vallen. Ga na het eten in bad of onder de douche. Trek daarna een joggingsbroek aan en plof neer op de bank. Misschien heb je nog een goed boek om te lezen? Drink een lekker kopje thee en maak je vervolgens klaar voor bed. Doe dit elke dag. Je lichaam maakt zich dan vanzelf klaar voor het slapengaan.
6. Houd regelmaat in je slaapritme
Probeer elke dag op hetzelfde tijdsstip naar bed te gaan. Ook op het moment dat de wintertijd ingaat. Het is verleidelijk om dat extra uurtje mee te pakken, maar doe dit niet! Je kan beter een uurtje langer wakker blijven en dan de volgende dag op je “normale tijd” weer opstaan.
Jij hebt jouw nacht zelf in handen
Wat je overdag doet is van invloed op hoe je nacht verloopt. Het belangrijkste is ritme, regelmaat en het ’s avonds afbouwen. Drink overdag niet te veel cola of koffie. De cafeïne kan namelijk tot 12 uur lang in je bloed blijven zitten. Dim je lichten twee uur voordat je gaat slapen en doe nog zo min mogelijk. Hoe meer ontspannen je je bed ingaat, hoe beter je nachtrust verloopt.