Aansprakelijkheid zelfrijdende auto

Aansprakelijkheid zelfrijdende auto’s: zo zit het!

Een aantal geleden nog onwerkelijk, maar nu actueel: de zelfrijdende auto. En ondanks dat een krantje lezen tijdens het autorijden nog toekomstmuziek is, wordt er wel volop mee getest op de Nederlandse snelwegen. Maar wat als een zelfrijdende auto betrokken raakt bij een aanrijding? Wie is er dan aansprakelijk voor de letselschade?

Letsel opgelopen door een ander?

Meld je letselschade

Wat is nu mogelijk met zelfrijdende auto’s in Nederland?

Het kopen van een volledig zelfrijdende auto zal naar verwachting nog jaren duren. Wel mogen bedrijven en onderzoeksinstellingen nu volgens de wet testen met zelfrijdende auto’s op de openbare weg. Hierbij moet nog wel altijd een testrijder in staat zijn om in te grijpen als dat nodig is. Eerst moest hiervoor de testrijder in de auto zitten, maar de wet staat nu ook toe dat de testrijder zich op afstandje buiten de auto bevindt. Vooraf aan elke testrit beoordeelt het RDW of het testen op een veilige manier kan.

 

Hoe zit het met de aansprakelijkheid van zelfrijdende auto’s in Nederland?

 

Fietser of voetganger aangereden door zelfrijdende auto

Als een fietser of voetganger letselschade oploopt door een aanrijding met een zelfrijdende auto, is de zelfrijdende auto in de meeste gevallen aansprakelijk. Dit komt omdat fietsers en voetgangers volgens de wet worden gezien als kwetsbare verkeersdeelnemers. Hierdoor worden zij extra beschermd in het verkeer ten opzichte van motorvoertuigen en hebben zij meer rechten bij een aanrijding. Fietsers en voetgangers hebben hierdoor vrijwel altijd recht op een schadevergoeding. Deze kan je gratis laten verhalen.

 

Ander motorvoertuig aangereden door zelfrijdende auto

De regels voor aansprakelijkheid die gelden voor normale auto’s, gelden ook voor zelfrijdende auto’s. Degene die de verkeersregels heeft overtreden, wordt vaak aansprakelijk gesteld voor het auto-ongeluk. En dus ook voor de letselschade.

 

zelfrijdende auto

 

Wie is aansprakelijk: testrijder of fabrikant zelfrijdende auto?

Laten we ervan uitgaan dat een zelfrijdende auto aansprakelijk is voor een ongeval. Wie kan dan aansprakelijk gesteld worden? De testrijder óf de fabrikant van de auto? Volgens de wet is:

 

  • De testrijder aansprakelijk voor de aanrijding als hij of zij de zelfrijdende auto bestuurt.
  • De producent van de zelfrijdende auto aansprakelijk als de aanrijding is veroorzaakt door een falend systeem. Deze regel geldt alleen als de zelfrijdende auto goed is onderhouden door de eigenaar.

 

Aanrijding met zelfrijdende auto? Dit kan je doen:

De kans is nog zeer klein, maar raak je toch betrokken bij een aanrijding met een zelfrijdende auto? Dan kan je de volgende dingen doen:

 

  • Breng jezelf in veiligheid en krijg indien nodig medische hulp.
  • Verzamel contactgegevens van de tegenpartij en eventuele getuigen.
  • Schrijf het kenteken op van de zelfrijdende auto.
  • Verzamel bewijsmateriaal zoals foto’s van de schade.
  • Breng een bezoek aan de huisarts, ook bij hele lichte klachten. Dit kan juridische discussies achteraf voorkomen.

 

Toch letselschade opgelopen? Laat gratis verhalen!

Letselschade opgelopen door een aanrijding met een zelfrijdende auto? En was dit buiten jouw schuld om óf was je op de fiets of te voet? Dan heb je vrijwel altijd recht op een schadevergoeding. Deze kan je geheel kosteloos laten verhalen door onze Letselschadehulp. Denk hierbij aan een schadevergoeding voor kapotte kleding, smartengeld, misgelopen salaris en gemaakte zorgkosten (inclusief eigen risico). Zo krijg jij de schadevergoeding waar je recht op hebt én kan jij jezelf volledig focussen op je herstel. Vul onderstaand formulier in of bel 078 648 13 58. Wij helpen je graag.

Helaas behandelen wij geen letselschadezaken met een geweldsdelict als oorzaak. Graag verwijzen wij je door naar Schadefonds Geweldsmisdrijven.

Helaas behandelen wij geen letselschadezaken met een medische fout als oorzaak.

Jouw gegevens

Door te versturen, ga ik ermee akkoord dat Promovendum de ingevulde gegevens deelt met zusterbedrijf Letselhulpservice.

Contact

Chat Bel Mail