tuinfeest

Wat mag je niet eten als je zwanger bent?

Gepubliceerd op 06-01-2014
4432 keer gelezen

Je bent zwanger en kunt je geluk niet op!  Je leven verandert maar één ding staat voor je vast: de gezondheid van je ongeboren kindje gaat boven alles. Daarom is je voedingspatroon heel belangrijk.  Deze week beantwoorden we de vraag: wat mag je niet eten als je zwanger bent?

Wat mag je niet eten als je zwanger bent?

 

1. Rauwe producten

Houd je van gerookte zalm, biefstuk medium rare, een lekker stukje brie of filet americain? Het is verstandig om deze lekkernijen tijdens de zwangerschap links te laten liggen. Rauwe en half rauwe producten brengen het risico van listeria en toxoplasma met zich mee. Dit zijn infectieziekten die vergaande gevolgen voor je ongeboren kindje kunnen hebben. Vermijd:

 

  • Rauwe melk (onbewerkte melk). Gepasteuriseerde melk mag wel.
  • Rauwe vis. Eet geen vacuümverpakte rauwe vis, zoals gerookte zalm, paling, makreel en forel.
  • Rauwe eieren. Bavarois, aardappelpuree en zelfgemaakte mayonaise kunnen rauwe eieren bevatten.
  • Rauw(e) vlees(waren), zoals kip, carpaccio, ossenworst, rosbief en fricandeau.
  • Rauwe schelp- en schaaldieren, zoals oesters.
  • Kaas van rauwe melk. Kazen zoals roquefort, brie en camembert worden vaak gemaakt van rauwe melk. Tip: geitenkaas eten mag wel!
  • Onverpakte, zachte kaas. Je weet niet of deze van rauwe melk gemaakt is.

 

zwanger eten

 

2. Producten met teveel vitamine A

Lever bevat veel vitamine A en dit kan schadelijk zijn voor je kindje. Het is beter om lever te vermijden. Je mag wel per dag 1 boterham eten met een leverproduct (15-20 gram leverworst, paté en leverpastei).

 

3. Te veel cafeïne

Houd je van koffie, thee en chocolade? Lekker, maar hierin zit wel cafeïne. Een te hoge dosis cafeïne is niet goed voor je kindje. Daarom is het belangrijk om hierop te letten. De aanbevolen hoeveelheid cafeïne voor zwangere vrouwen: maximaal 200mg per dag (bron: Voedingscentrum). Dit houdt in dat je 1 kopje koffie of 6 kopjes thee per dag mag nuttigen. En chocolade? Pure chocolade bevat per 100 gram 40 mg cafeïne. Als je 1/3 reep eet, dan krijg je ongeveer 14 mg cafeïne binnen.

 

4. Alcoholische producten

Gehele alcoholonthouding wordt tijdens de zwangerschap sterk aanbevolen (bron: Voedingscentrum). Alcohol tijdens de zwangerschap verhoogt onder andere de kans op een miskraam,een vroeggeboorte en het kan de latere ontwikkeling van het kind negatief beïnvloeden.

 

5. Specifieke kruiden

Kruidenthee kan verlichtend werken, maar sommige kruiden zijn ongezond voor je ongeboren kindje. Vermijd de volgende kruiden: aloë, smeerwortel, sassafras, komkommerkruid, boerenwormkruid, efedra, absint-alsem, kava kava, klein en groot hoefblad.

 

6. Veel roofvis

Roofvissen, zoals zwaardvis, haai, snoekbaars en tonijn bevatten relatief veel kwik. De foetus is gevoelig voor kwik. Eet daarom niet te veel roofvis. Aanbevolen voor zwangere vrouwen: maximaal 2 porties roofvis per week (300 gram in totaal). Goed om te weten: tonijn uit blik kan geen kwaad.

 

7. Teveel drop

Drop bevat de stof Glycyrrhizine, een stofje die de bloeddruk verhoogt. Je mag drop eten tijdens de zwangerschap, maar met mate. Maximaal een paar dropjes per dag. Zoethoutthee bevat dezelfde stof als drop. Drink maximaal 2 glazen zoethoutthee per dag .

 

Tot zover onze lijst ‘Wat mag je niet eten tijdens de zwangerschap?’ Deze lijst is niet volledig, maar het helpt je wel om je voedingspatroon aan te passen. Een voorspoedige en gezonde zwangerschap toegewenst!

Voordelige autoverzekering?

Meer lezen? Schrijf je in!

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail