dak huis met zonnepanelen

Zonnepanelen subsidie 2021: is plaatsen nog voordelig?

De afgelopen jaren is er veel veranderd op het gebied van zonnepanelen. Krijg je bijvoorbeeld nog subsidie voor zonnepanelen in 2021? En hoe zit het met de Belastingdienst wanneer je meer energie opwekt dan je verbruikt? Kortom: hoe voordelig is het om in 2021 zonnepanelen te plaatsen?

 

Is er subsidie voor zonnepanelen in 2021?

Tot een paar jaar geleden was er een voordelige subsidieregeling voor particulieren: zij konden maximaal 650 euro terugkrijgen op de aanschaf van zonnepanelen. De landelijke subsidie voor zonnepanelen bestaat niet meer. Toch zijn er nog volop mogelijkheden. Zo kun je de 21% btw, die je betaalt voor de aanschaf en installatie voor zonnepanelen, terugvragen via de Belastingdienst. Bij 10 zonnepanelen (3.000 wattpiek voor ongeveer 4.700 euro) krijg je al gauw 760 euro terug.

 

Subsidie zonnepanelen 2021 per gemeente

Ondanks dat er geen landelijke subsidies zijn voor zonnepanelen, zijn er wel subsidies per gemeente beschikbaar in 2021. Helaas hebben niet alle gemeente zo een subsidieregeling en wordt per gemeente bepaald hoeveel subsidie je kan aanvragen voor zonnepanelen. Check dit dus even bij je gemeente.

 

Energiebespaarlening aanschaf zonnepanelen 2021

Het is ook nog mogelijk om een Energiebespaarlening aan te vragen bij je gemeente. Hiermee kan je voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen tegen een zeer voordelige rente geld lenen. Wil je weten of dit ook in jouw gemeente mogelijk is? Ga naar de Energiesubsidiewijzer en vul je woonplaats in.

 

Salderingsregeling zonnepanelen verlengd tot 2023

Als je zonnepanelen hebt, kun je gebruikmaken van de salderingsregeling. Wat houdt dat in? Niets is zo onvoorspelbaar als het weer. Daarom neem je altijd een deel van je stroom af bij je energieleverancier. Maar je zonnepanelen wekken ook stroom op. Deze opgewekte stroom lever je terug aan het openbare net. Dat heet salderen. Op de jaarrekening word je zelf opgewekte stroom verrekend met de verbruikte stroom. Dit gebeurt tegen hetzelfde tarief, waardoor je dus geen belasting over de opgewekte stroom hoeft te betalen. Onlangs is deze salderingsregeling verlengd tot 2023. Hierna wordt dit voordeel tot 2031 langzaam afgebouwd. Let op: salderen gebeurt niet automatisch. Je dient hiervoor je zonnepanelen te registreren via energieleveren.nl.

 

Te veel stroom? Terugleververgoeding!

Het komt vaak voor dat je zonnepanelen meer stroom opleveren dan je in totaal verbruikt. Dat is natuurlijk super! Maar hoe zit het dan met je jaarrekening? Dan krijg je een terugleververgoeding voor elke kWh die je extra hebt opgewekt. De hoogte van deze terugleververgoeding verschilt ook in 2021 per energieleverancier. Je betaalt hierover wel btw (de Belastingdienst ziet je als ondernemer).

 

Is het nog voordelig om zonnepanelen te plaatsen?

Ondanks het vervallen van de landelijke 'zonnepanelen subsidie', kan het plaatsen van zonnepanelen zeker nog interessant voor je zijn! Kijk maar naar deze cijfers van Milieu Centraal:

 

  • Jaarlijks produceren 10 zonnepanelen (3.000 watt-piek) ruim 2.600 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier betaal je daar ongeveer 600 euro voor (Prijspeil 2020).
  • Een investering in zonnepanelen is ongeveer gelijk is aan 4% rendement op je spaarrekening.
  • De terugverdientijd is ongeveer 7 jaar.
  • 21% btw voor aanschaf en installatie kun je na aankoop terugkrijgen van de Belastingdienst.

 

Voordelig zonnepanelen verzekeren bij Promovendum

De prijs van zonnepanelen is in de afgelopen jaren gedaald. Toch zijn zonnepanelen nog steeds kostbaar. Daarom wordt aanbevolen je zonnepanelen goed te verzekeren tegen schade en diefstal. Dit kan eenvoudig via je woonhuisverzekering bij Promovendum. 

Voordelige woonhuisverzekering?

Bereken in 1 minuut

Nooit meer iets missen?

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail