Schuldig kijkende hond in woonkamer

Schade door huisdieren: aansprakelijk of niet?

Gepubliceerd op 10-07-2023

Huisdieren zijn vaak onze beste maatjes. Behalve als ze spullen in huis kapotbijten of -krabben. Helemaal vervelend is het als je enthousiaste hond een voetganger omver rent. In dat geval kan diegene jou hiervoor aansprakelijk stellen. Een aansprakelijkheidsverzekering komt dan vaak goed van pas. Lees meer over hoe het zit met aansprakelijkheid bij huisdieren. 

inflatiebeschermer icoon

Wanneer wel verzekerd?


Met onze aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd bij:

✔️ schade die je huisdier aanbrengt aan andere personen.

✔️ schade die je huisdier aanbrengt aan spullen van een ander.

 

Met huisdieren bedoelen we dieren die je bezit voor de gezelligheid of als hobby. Bijvoorbeeld een hond of kat, maar ook grotere (boerderij)dieren, zoals paarden en geiten. Niet alle diersoorten zijn geschikt als huisdier. Vanaf 2024 worden de regels voor het houden van huisdieren strenger. Check dus eerst deze lijst van Rijksoverheid voordat je bijvoorbeeld een slang of schildpad in huis neemt. 

Alert

Wanneer niet verzekerd?


Je kan geen beroep doen op onze aansprakelijkheidsverzekering als:

❌ Jouw huisdier niet op de huis- en hobbydierenlijst staat. 

❌ De schade opzettelijk is veroorzaakt. 

 

Zo mag je jouw huisdier niet aansporen om (de spullen van) een andere persoon aan te vallen. Stel dat iemand jouw hond bewust treitert en daardoor wordt gebeten. In dit geval is de schade uitgelokt, waardoor die persoon geen recht heeft op een schadevergoeding vanuit jouw aansprakelijkheidsverzekering. 
 

Hond of kat in huis? Zo houd je ze onder controle

In 2021 had een kwart van de huishoudens in Nederland een kat en zo’n 18% een hond als huisdier (bron: I&O Research). Ondanks de vele verschillen tussen katten en honden, hebben deze dieren ook iets gemeen: ze kunnen allebei schade veroorzaken, vooral als ze agressief gedrag vertonen. Met deze tips verklein je de kans dat je viervoeter schade aanricht aan (spullen van) een ander. Zo voorkom je dat diegene jou hiervoor aansprakelijk stelt.

Tips voor kattenbezitters

Tips voor kattenbezitters

 

  • Katten kunnen agressief worden als ze ergens pijn hebben. Bijvoorbeeld door een ingegroeide nagel. Check dus eerst zelf of dit het geval is of laat dit onderzoeken door een dierenarts.
  • Haalt je kat vaak uit als je hem aait? Geef hem zo nu en dan wat lekkers voordat je het dier aanraakt. Zo raakt hij hieraan gewend en reageert hij minder agressief als een voorbijganger op straat hem probeert te aaien.
  • Een kat in het wild jaagt op zo’n 10 muizen per dag. Als jouw kat alleen binnen leeft, is jagen een stuk lastiger. Zorg dan dat je hem regelmatig bezighoudt met een kattenspeeltje. Daarmee verklein je de kans dat hij de jas van je buurvrouw die op bezoek is als prooi ziet.
  • Veel katten hebben een lage stressweerstand. Gestreste katten kunnen sneller aan spullen krabben of buiten de bak plassen. Zorg ervoor dat je kat zich kan terugtrekken op een rustige plek.
Tips voor hondenbezitters

Tips voor hondenbezitters

 

  • Heb je een jonge hond of pup? Laat ze dan zo veel mogelijk kennismaken met hun omgeving, zoals kinderen, andere dieren of het verkeer. Dit verkleint de kans dat je hond later agressief reageert op een omgeving met veel prikkels.
  • Leer je hond al op jonge leeftijd gedragsregels en eenvoudige commando’s aan. Ook voor honden is belonen een goede methode.
  • Vaak geven honden met hun lichaamstaal aan of ze angstig of agressief zijn. Als je hun signalen herkent, kun je eerder ingrijpen. Of je loopt met een boogje om voorbijgangers heen tijdens het uitlaten.
  • Honden kunnen ook met elkaar in gevecht raken. Dit kun je voorkomen door bij het uitlaten geen speeltjes mee te nemen. Je hond kan dan het gevoel krijgen dat hij ‘zijn prooi’ moet verdedigen.
  • Zijn er veel loslopende honden in de buurt? Houd je hond aangelijnd. Komt hij toch in gevecht met een loslopende hond en raakt één van hen gewond, dan is het baasje van de loslopende hond aansprakelijk.

Toch schade door je huisdier?

Soms is het gedrag van huisdieren moeilijk te voorspellen. In 1 seconde kan het misgaan. Bijvoorbeeld wanneer je hond een hap neemt uit de bank op het terras. Of als jouw kat in het zonnescherm van de buren springt. Heel vervelend! Gelukkig is schade die je huisdieren veroorzaken meeverzekerd op onze aansprakelijkheidsverzekering. En stelt iemand jou onterecht aansprakelijk? Dan kunnen wij je helpen om daar bezwaar tegen te maken.

Contact

Chat Bel Mail