
Zorg en preventie coronavirus
Het coronavirus zorgt nog altijd dat alles anders gaat dan je gewend bent. De zorg staat onder druk en behandelingen in het ziekenhuis worden uitgesteld. Wij begrijpen dat dit vragen bij je kan oproepen en geven je graag meer informatie.

Voorkom verspreiding
Er zijn in Nederland maatregelen ingesteld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan:
- Bij klachten: laat je testen en blijf thuis tot de uitslag bekend is.
- Was vaak je handen met water en zeep, daarna handen goed drogen.
- Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gooi deze daarna weg.
- Werk thuis, tenzij het niet anders kan.
- Vermijd drukte en geef elkaar de ruimte.
- Houd 1,5 meter afstand (twee armlengtes) van anderen.
(bron RIVM, 29 januari 2021)
Je volgt netjes alle bekende richtlijnen: je werkt zoveel mogelijk thuis en als je naar buiten gaat houd je minstens 1,5 meter afstand. Ook was je je handen regelmatig. Toch voel je je niet zo lekker…

Wanneer testen op het coronavirus?
Heb je klachten zoals verkoudheid, hoesten, benauwdheid, koorts of kan je plotseling slecht ruiken of proeven? Dan kan je je bij de GGD gratis laten testen op het coronavirus. Bel 0800-1202 voor een afspraak en houd je burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Meer informatie lees je op de website van de overheid.

Wanneer de huisarts bellen?
Verergeren je klachten? Bel jouw huisarts in de volgende gevallen:
- Je hebt koorts (temperatuur boven de 38 graden Celsius) en/of je bent benauwd.
- Je bent ouder dan 70, heb een chronische ziekte of minder weerstand én je krijgt koorts.
Belangrijk: ga in dit geval niet naar de huisarts toe! Maar bel de huisarts of de huisartsenpost. Neem bij ernstige klachten direct contact op.
Coronavirus en vergoeding zorgverzekering

Zorg in Nederland
Kom je met corona in aanraking? Dan kan dat best wat kosten met zich meebrengen. Gelukkig worden bijna alle kosten vergoed vanuit de basisverzekering of door de overheid. Zoals de coronatest door de GGD, het vaccin en bezoek aan de huisarts of het ziekenhuis. Ook is er een vergoeding voor herstelzorg na corona.

Zorg in het buitenland
Heb je zorg nodig in het buitenland? Dan vergoedt de basisverzekering de kosten zoals deze in Nederland gebruikelijk zijn. Je betaalt hierover eigen risico. Is de zorg duurder? Dan krijg je deze eventueel vergoed vanuit jouw aanvullende zorgverzekering. De vergoeding vanuit de aanvullende verzekering is niet geldig wanneer er sprake is van code oranje of rood.
Coronavirus en zorg in het ziekenhuis
Het coronavirus legt een enorme druk op onze gezondheidszorg. Hierdoor zijn ziekenhuizen genoodzaakt om veel 'planbare' behandelingen uit te stellen.

Vragen over het coronavirus
Deze pagina is geüpdatet op 29 januari 2021. Voor de meest actuele informatie verwijzen wij je naar de website van het RIVM. Heb je vragen over een vergoeding? Bel dan 078 648 13 00.
Meest gestelde vragen
- Wat is de vergoeding voor het coronavaccin?
- Wat is de vergoeding voor herstelzorg na corona?
- Mijn zorgverlener stelt mijn behandeling uit. Wat moet ik doen?
- Mijn behandeling is uitgesteld door corona. Waarom betaal ik twee keer eigen risico?
- Wat moet ik doen als ik mijn premie niet op tijd kan betalen?
Deze informatie is zorgvuldig samengesteld. Er kunnen echter geen rechten aan worden ontleend. Meer weten? Bekijk de uitgebreide voorwaarden. Alle gecontracteerde zorgverleners vind je in onze Zorgzoeker.