Doktersapparatuur

Zorg en preventie coronavirus

Het coronavirus zorgt nog altijd dat alles anders gaat dan je gewend bent. De zorg staat onder druk en veel behandelingen in het ziekenhuis zijn uitgesteld. Wij begrijpen dat dit vragen bij je kan oproepen en geven je graag meer informatie.

Vrouw doet mondkapje op

Voorkom verspreiding

Er zijn in Nederland maatregelen ingesteld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan:

 

  • Bij klachten: laat je testen en blijf thuis tot de uitslag bekend is.
  • Was vaak je handen met water en zeep, daarna handen goed drogen.
  • Houd 1,5 meter afstand (twee armlengtes) van anderen.
  • Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gooi deze daarna weg.
  • Schud geen handen.
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.

(bron RIVM, 13 juli 2021)

Je volgt netjes alle bekende richtlijnen: je houdt minstens 1,5 meter afstand en wast je handig regelmatig. Toch voel je je niet zo lekker…

Laborant

Wanneer testen op het coronavirus?

Heb je klachten zoals verkoudheid, hoesten, benauwdheid, koorts of kan je plotseling slecht ruiken of proeven? Dan kan je je bij de GGD gratis laten testen op het coronavirus. Bel 0800-1202 voor een afspraak en houd je burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Meer informatie lees je op de website van de overheid.

Vrouw belt

Wanneer de huisarts bellen?

Verergeren je klachten? Bel jouw huisarts in de volgende gevallen:

  • Je hebt koorts (temperatuur boven de 38 graden Celsius) en/of je bent benauwd.
  • Je bent ouder dan 70, heb een chronische ziekte of minder weerstand én je krijgt koorts.

 

Belangrijk: ga in dit geval niet naar de huisarts toe! Maar bel de huisarts of de huisartsenpost. Neem bij ernstige klachten direct contact op.

Coronavirus en vergoeding zorgverzekering

Afbeelding arts

Zorg in Nederland

Kom je met corona in aanraking? Dan kan dat best wat kosten met zich meebrengen. Gelukkig worden bijna alle kosten vergoed vanuit de basisverzekering of door de overheid. Zoals de coronatest door de GGD, het vaccin en bezoek aan de huisarts of het ziekenhuis. Ook is er een vergoeding voor herstelzorg na corona.

Afbeelding arts

Zorg in het buitenland

Heb je zorg nodig in het buitenland? Dan vergoedt de basisverzekering de kosten zoals deze in Nederland gebruikelijk zijn. Je betaalt hierover eigen risico. Is de zorg duurder? Dan krijg je deze eventueel vergoed vanuit jouw aanvullende zorgverzekering. De vergoeding vanuit de aanvullende verzekering is niet geldig wanneer er sprake is van code oranje of rood.

Coronavirus en zorg in het ziekenhuis

Het coronavirus legt een enorme druk op onze gezondheidszorg. Hierdoor waren ziekenhuizen genoodzaakt om veel 'planbare' behandelingen uit te stellen. 

Koffer zorg icoon

Spoedeisende zorg

Zorg die niet kan worden uitgesteld, gaat op een veilige manier door. Heb je dringend zorg nodig? Dan kan je gewoon bij jouw huisarts of de Spoedeisende Hulp (SEH) terecht. Wacht hier niet mee! Het ziekenhuis neemt allerlei maatregelen, de kans dat je besmet raakt met het coronavirus is hierdoor klein.

Ziekenhuis icoon

Het ziekenhuis stelt een afspraak uit

Kijk voor jouw afspraak altijd op de website van het ziekenhuis voor de meest actuele informatie. Word jouw afspraak uitgesteld? Wij snappen dat dit vervelend voor jou kan zijn, maar hopen dat je dit gezien de situatie begrijpt. Wanneer een afspraak echt noodzakelijk is, helpt het ziekenhuis je met het vinden van een andere zorgverlener. Heb je hier vragen over, dan kan je ons natuurlijk altijd bereiken. Stuur een e-mail of bel 078 648 13 00.

Telefoon icoon

Zelf een afspraak uitstellen?

Ziekenhuizen hebben verschillende maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Twijfel je toch of het wel verstandig is om jouw afspraak in het ziekenhuis door te laten gaan? Dan is het verstandig om contact op te nemen met het ziekenhuis en te overleggen of jouw afspraak zonder risico kan worden doorgeschoven.

Mensen met kleurrijke kleding

Vragen over het coronavirus

Deze pagina is geüpdatet op 13 juli 2021. Voor de meest actuele informatie verwijzen wij je naar de website van het RIVM. Heb je vragen over een vergoeding? Bel dan 078 648 13 00.

Deze informatie is zorgvuldig samengesteld. Er kunnen echter geen rechten aan worden ontleend. Meer weten? Bekijk de uitgebreide voorwaarden. Alle gecontracteerde zorgverleners vind je in onze Zorgzoeker.

Contact

Chat Bel Mail