mensen in keuken

Vergoeding fysiotherapie 2021

Fysiotherapie is een behandelmethode bij klachten aan spieren, gewrichten of zenuwen. Problemen met bewegen? Dan kun je terecht bij de fysiotherapeut. Of je nu lichte klachten hebt, of een ernstige blessure: een fysiotherapeut doet er alles aan om je zo snel mogelijk weer op de been te krijgen!

Voordelige zorgverzekering?

Bereken in 1 minuut

"3,4 miljoen mensen in Nederland maken gebruik van een vergoeding voor fysiotherapie."

fysiopatiënt doet oefening met grote bal

Soorten fysiotherapie

Er zijn veel verschillen soorten fysio. Bijvoorbeeld kinderfysiotherapie, manuele fysiotherapie en Cesar/Mensendieck. Globaal wordt er bij fysiotherapie een onderscheid gemaakt tussen algemene fysiotherapie en chronische fysiotherapie.

tape om arm fysio

Algemene fysiotherapie

Voor algemene fysiotherapie is het niet verplicht om een verwijzing te hebben van een huisarts of medisch specialist. Loop je vandaag een blessure op? Dan kun je zonder verwijzing naar een fysiotherapeut. De huisarts kan je natuurlijk wel doorverwijzen. Bij een kort behandeltraject hebben we het dan nog steeds over algemene fysiotherapie.

Ondersteuning voor opstaan

Chronische fysiotherapie

Chronische fysiotherapie is langdurig en wordt altijd voorgeschreven door de huisarts of een medisch specialist. Bijvoorbeeld bij herstel na een operatie, revalidatie, of bij ernstige vaatproblemen. Bij ‘chronische fysiotherapie’ of ‘fysiotherapie met een chronische indicatie’ wordt vooraf aangegeven hoe lang de behandeling ongeveer gaat duren. De medisch specialist kan deze periode verlengen als dat nodig is.

Valt fysiotherapie onder het eigen risico?
"Het eigen risico geldt alleen als de fysiovergoeding uit de basisverzekering komt."

 

Kosten fysiotherapie

De kosten voor fysio verschillen per behandeling. Zo zijn bijvoorbeeld oefentherapie of kinderfysiotherapie duurder dan algemene fysiotherapie. De prijs kan ook per fysiotherapeut flink verschillen. Gemiddeld kosten 15 fysiobehandelingen 450 euro. Handig om te weten: de prijzen voor fysio zijn niet wettelijk vastgelegd. De prijs kan dus per zorgverlener anders zijn.

 

Vergoeding fysio in basisverzekering

Fysiotherapie wordt alleen vergoed vanuit de basisverzekering als er sprake is van een chronische indicatie. Is dit het geval? Dan krijg je fysio vaak vanaf de 21e behandeling vergoed vanuit de basisverzekering (let op: je betaalt wettelijk verplicht eigen risico). De eerste 20 behandelingen komen voor eigen rekening, tenzij je aanvullend verzekerd bent. Voor sommige indicaties is er meteen een vergoeding vanaf de eerste behandeling. Bijvoorbeeld bij etalagebenen. Voor meer informatie, bekijk het dekkingsoverzicht basisverzekering.

 

Vergoeding fysio uit aanvullende verzekering

In aanmerking komen voor een vergoeding voor fysiotherapie zonder chronische indicatie? Of een vergoeding voor de eerste 20 behandelingen bij een chronische indicatie? In beide gevallen heb je een aanvullende verzekering nodig. Het aantal behandelingen dat je vergoed krijgt, hangt af van de verzekering die je kiest. Fijn om te weten: er geldt nooit eigen risico voor zorg vanuit de aanvullende verzekering.

 

Fysiotherapie na een ongeval

Ben je aangereden door de schuld van een ander? Dan hoef je de kosten, inclusief het eigen risico, voor fysiotherapie niet zelf te betalen. Deze kan je namelijk door onze Letselschadehulp kosteloos laten verhalen op de tegenpartij. Dit kan ook met terugwerkende kracht als je de kosten al zelf hebt betaald. En heb je overige kosten gemaakt door het ongeval? Deze kunnen wij ook voor je verhalen. Denk hierbij aan kosten voor je kapotte kleding, vervoersmiddel of telefoon, maar ook misgelopen inkomsten en smartengeld. Handig om te weten: fietsers hebben vrijwel altijd recht op een schadevergoeding, ook bij eigen schuld.

Promovendum zorgverzekering met fysiotherapie

Wil je je verzekeren voor fysiotherapie? Bij Promovendum geen probleem! Je hebt bij ons keuze uit 4 aanvullende verzekeringen met ruime fysiovergoeding. Hieronder vind je de dekkingen van onze zorgverzekeringen. Bekijk ook de dekking van de studentenzorgverzekering. Controleer vooraf wel of je fysiotherapeut gecontracteerd is in de Zorgzoeker, anders krijg je mogelijk een lagere vergoeding.

Primair
Royaal
Ideaal
Excellent
Fysiotherapie, Cesar en Mensendieck behandelingen

Wil je gebruikmaken van manuele fysiotherapie? Dan krijg je maximaal 9 behandelingen vergoed per indicatie (bij Primair maximaal 6 behandelingen). Je vindt alle gecontracteerde fysio- en oefentherapeuten in de Zorgzoeker.

6 16 24 32
Blije kinderen

Fysiovergoeding voor kinderen

Voor kinderen tot 18 jaar worden maximaal 18 behandelingen vergoed uit de basisverzekering (geen eigen risico van toepassing). Zijn de klachten hierna nog niet over en ben je zelf aanvullend verzekerd voor fysiotherapie? Dan kan ook je kind gebruikmaken van het aantal behandelingen die je vergoed krijgt.

Fysiokosten gemaakt door een aanrijding buiten jouw schuld om?

 

Meld je letselschade

Deze informatie is zorgvuldig samengesteld. Er kunnen echter geen rechten aan worden ontleend. Meer weten? Bekijk de uitgebreide voorwaarden. Alle gecontracteerde zorgverleners vind je in onze Zorgzoeker.

Contact

Chat Bel Mail