babyvoetjes

Kraamzorg en zorgverzekering 2021

Kraamzorg of kraamhulp is de verzorging voor moeder en kind na de bevalling. De kraamzorg duurt maximaal 10 dagen en begint op de dag van de bevalling. Hoeveel uur kraamzorg je krijgt, hangt af van je persoonlijke situatie. De kraamzorg krijg je thuis, in een geboortecentrum of in het ziekenhuis.

Voordelige zorgverzekering?

Bereken in 1 minuut

Hoeveel uur kraamzorg krijg ik per dag?

De kraamzorgorganisatie bekijkt samen met jou hoeveel uur kraamzorg je nodig hebt. Voor de kraamhulp geldt: minimaal 24 uur en maximaal 80 uur. Dit is altijd verspreid over maximaal 10 dagen gerekend vanaf de dag van de geboorte. Heb je je eerste kindje gekregen en een zware bevalling gehad? Dan krijg je meer uren dan bij een derde kindje en een bevalling zonder complicaties. Het aantal kraamzorguren wordt altijd bepaald aan de hand van het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg (LIP).

Hoe het werkt

Woning icoon

Kraamzorg thuis

Een vaste kraamverpleegkundige helpt je thuis bij het verzorgen van je kindje, en jezelf. De kraamhulp doet alles om het voor jou makkelijk te maken. Zo kan hij of zij ook helpen in het huishouden, of met administratieve zaken rondom de geboorte van je baby.

Koffer icoon

Kraamzorg geboortecentrum

Kraamzorg door verpleegkundigen in een geboortecentrum (ook wel kraamhotel genoemd). Een geboortecentrum bevindt zich vaak in de buurt van een ziekenhuis. Je hebt geen verwijzing van een arts nodig om tijdelijk in een geboortecentrum te logeren.

Koffer zorg icoon

Kraamzorg ziekenhuis

De eerste uren kraamzorg kunnen al in het ziekenhuis beginnen, bijvoorbeeld wanneer moeder en kind langer in het ziekenhuis moeten blijven. Verpleegkundigen in het ziekenhuis geven je extra ondersteuning bij de verzorging van je baby.

Baby speeltjes

Vergoeding kraamzorg

Kraamzorg kost geld, maar wordt voor een groot deel vergoed uit de basisverzekering. Voor kraamzorg betaal je geen eigen risico zorgverzekering, maar wél een wettelijke eigen bijdrage per uur. Dit is een vast bedrag dat je zelf betaalt. Let op: de meeste zorgverzekeraars werken samen met gecontracteerde kraamzorginstellingen. Houd hier altijd rekening mee bij het aanvragen van kraamzorg.

babyvoetjes

Wettelijke eigen bijdrage kraamzorg

Voor kraamzorg thuis of in een geboortecentrum betaal je een eigen bijdrage. In 2021 is de wettelijke eigen bijdrage voor kraamzorg thuis 4,60 euro per uur. Ook in een geboortecentrum betaal je deze eigen bijdrage. Krijg je het maximale aantal uur kraamzorg? Dan betaal je al snel 350 euro. Niet geheel opdraaien voor deze kosten? Sluit een aanvullende zorgverzekering af waarin de eigen bijdrage kraamzorg afhankelijk van het pakket tot wel 100% wordt vergoed.

zwangere buik

Kraamzorg en zorgverzekering

Wil je je gezin goed verzekeren voor kraamzorg in 2021? Dan is het slim om je zorgverzekering hierop af te stemmen. Goed om rekening mee te houden: alle vergoedingen omtrent zwangerschap (dus ook kraamzorg) komen uit de zorgverzekering van de moeder. Benieuwd naar de Promovendum vergoedingen voor kraamzorg? Bekijk hieronder de tabel. Dan kun je meteen bekijken welke zorgverzekering het beste bij je past.

Promovendum zorgverzekering zwangerschap

Hieronder vind je de dekking van onze zorgverzekeringen. Voor de studenten­­zorgverzekering geldt de dekking uit de basisverzekering.

Verzekerd vanuit de basisverzekering

Bevalling thuis
Bevalling ziekenhuis (met medische noodzaak)
Bevalling ziekenhuis of geboorte­centrum (zonder medische noodzaak) max. € 225 vergoed
Kraamzorg thuis en geboorte­centrum max. 10 dagen vergoed en er geldt een eigen bijdrage van € 4,60 per uur
Kraamzorg ziekenhuis

Aanvullend te verzekeren

Primair
Royaal
Ideaal
Excellent
Bevalling zonder medische noodzaak (poliklinisch): eigen bijdrage
Borstvoeding advies per bevalling

Vergoeding van een lactatiekundig consult als je problemen hebt met borstvoeding. Met een verwijzing kun je terecht bij een lactatiekundige, lid van Nederlandse Vereniging Lactatiekundigen (NVL) of Vereniging Specialisten Borstvoeding en Babybegeleiding (VSBB).

€ 200 € 200 € 200
Kraampakket
Kraamzorg na adoptie en uitgestelde kraamzorg (per bevalling of adoptie) 12 uur 12 uur 16 uur
Kraamzorg: eigen bijdrage (per bevalling)

Deze informatie is zorgvuldig samengesteld. Er kunnen echter geen rechten aan worden ontleend. Meer weten? Bekijk de uitgebreide voorwaarden. Alle gecontracteerde zorgverleners vind je in onze Zorgzoeker.

"Het is belangrijk dat je je uiterlijk in de 4e maand van de zwangerschap inschrijft. Dat kan via de website van de door jou gekozen kraamzorgorganisatie."

Zwangere buik

Beste kraamzorg aanvragen

Natuurlijk wil je altijd de beste zorg, helemaal voor je pasgeboren kindje! Neem dus de tijd voor het aanvragen van je kraamzorg of kraamhulp. In onze Zorgzoeker kies je zelf jouw kraamzorg voor 2021. Heb je vragen? Neem even contact met ons op. Wij helpen je graag! 

Jouw zorgverzekering bij Promovendum?

 

Bereken je premie

Contact

Chat Bel Mail