mensen in keuken

Vragen zorg

Je ontvangt van ons een verrekening zorgkosten als je zorg hebt gehad waarvoor je eigen risico of eigen bijdrage moet betalen. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze verrekening zorgkosten. We vertellen je alles over het eigen risico, de eigen bijdrage, de verrekening van ziekenhuiskosten en terhandstellingskosten bij de apotheek. 

In het kort

Ziekenhuis icoon

Eigen risico

Heb je zorg vanuit de basisverzekering nodig en ben je 18 jaar of ouder? Dan betaal je een deel van de kosten zelf voor je een vergoeding krijgt. Dit heet het eigen risico. We kennen het verplichte eigen risico en het vrijwillig eigen risico. De overheid stelt het verplichte eigen risico vast.

Euro icoon

Eigen bijdrage

De eigen bijdrage houdt in dat je voor sommige zorg zelf een deel van de kosten betaalt. De hoogte van de eigen bijdrage bepaalt de overheid en is voor iedereen gelijk. Je betaalt eerst de eigen bijdrage, het bedrag dat overblijft verrekenen we met je openstaande eigen risico.

Eigen risico

1. Wat is het verplichte en vrijwillige eigen risico?

Het eigen risico in 2021 is 385 euro. Er zijn uitzonderingen waarvoor het eigen risico niet geldt. Heb je naast het verplicht eigen risico gekozen voor extra vrijwillig eigen risico? Dan tellen we dit bedrag op bij het verplichte eigen risico. Het is mogelijk dat dezelfde zorgkosten twee keer in jouw overzicht staan, als zowel het verplichte als het vrijwillige eigen risico van toepassing is.

 

Wij verrekenen jouw zorgkosten eerst met het verplichte eigen risico. Is het maximum bedrag bereikt en heb je gekozen voor vrijwillig eigen risico? Dan tellen de kosten hiervoor mee.

2. Kan ik het bedrag aan eigen risico in delen betalen?

Kan je de rekening niet in één keer betalen? Dan is het mogelijk om het bedrag in delen te betalen. Wij maken dan een betaalafspraak met je. Wil je meer informatie? Bel ons op 078 648 13 70 of stuur een e-mail.

3. De betaling van het eigen risico is verwerkt door Caresco. Wie is Caresco?

Caresco is het bedrijf dat voor ons de zorgdeclaraties en de betalingen van het eigen risico verwerkt.

4. Waarom moet ik eigen risico betalen?

Je hebt zorgkosten gemaakt die wij vergoed hebben aan jou of jouw zorgverlener. Een deel van deze zorgkosten valt onder het verplichte eigen risico.

5. Er staan negatieve bedragen op het overzicht. Wat betekent dit?

Negatieve bedragen op je overzicht zijn correcties over eigen risico verrekeningen van eerdere maanden. Een voorbeeld: een zorgverlener stuurt een rekening. Hieruit blijkt niet dat dit voor een behandeling is waarvoor geen eigen risico geldt. Dit passen we dan achteraf aan.

Eigen bijdrage

1. Wanneer geldt de eigen bijdrage?

De meeste zorg krijg je gelukkig helemaal vergoed vanuit de basisverzekering. Voor een aantal soorten zorg is dat niet zo. Dit bepaalt de overheid. Hiervoor betaal je een eigen bijdrage.

2. Voor welke zorgsoorten moet ik een eigen bijdrage betalen?

Voor deze zorgsoorten geldt een eigen bijdrage:

  • bepaalde hulpmiddelen
  • bepaalde medicijnen (maximaal € 250 per jaar)
  • kraamzorg
  • reiskosten voor zittend ziekenvervoer
  • poliklinische bevalling zonder medische indicatie
  • gebitsprotheses (zowel conventioneel, als klikgebit) inclusief reparatie en rebasen

3. Waarom brengen jullie de eigen bijdrage bij mij in rekening?

Krijgen we van je zorgverlener een rekening, dan betalen we dit hele bedrag. Hierna kijken we of er een eigen bijdrage geldt. Is het antwoord ja, dan ontvang je hiervan van ons een verrekening zorgkosten. Stuur je zelf een rekening in en geldt een eigen bijdrage? Dan houden we dit bedrag in op de vergoeding die je ontvangt.

4. Waarom brengt mijn zorgverlener de eigen bijdrage niet direct bij mij in rekening?

Dat heeft te maken met de administratieve processen van de zorgverlener. Daarnaast kan de zorgverlener niet zien of jij al eerder eigen bijdragen hebt betaald. Daarom dient de zorgverlener de rekening altijd bij ons in. Wij betalen dan het hele bedrag aan de zorgverlener en verrekenen later de eigen bijdrage met jou.

5. Krijg ik de eigen bijdrage vergoed?

Voor verschillende eigen bijdragen is een extra vergoeding opgenomen in onze aanvullende verzekeringen. Bijvoorbeeld voor kraamzorg en hulpmiddelen. Als je een aanvullend pakket hebt met een vergoeding hiervoor, verrekenen wij dit direct.

Overige

1. Wat betekent ‘standaard terhandstelling’ en ‘terhandstelling met begeleidingsgesprek’?

Standaard terhandstelling Terhandstelling met begeleidingsgesprek
Kosten voor de dienstverlening van de apotheek. Dit bedrag betaal je voor iedere medicijn dat je ophaalt. Extra voorlichting (mondeling of op papier) bij een nieuw medicijn, bij een nieuwe dosering of als het medicijngebruik langer dan één jaar geleden is.
Voorbeelden dienstverlening apotheek:
  • samenstellen medicijn
  • controle dosering
  • bewaken juiste combinatie medicijnen
Apotheek geeft voorlichting over:
  • gebruik medicijn
  • werking medicijn
Bedrag komt bovenop de eventuele kosten voor het medicijn. Bedrag komt bovenop de eventuele kosten voor het medicijn.
Kosten verrekenen we met het openstaande eigen risico en zie je terug in je overzicht. Kosten verrekenen we met het openstaande eigen risico en zie je terug in je overzicht.

2. Wat is een DBC of DOT?

Als je naar het ziekenhuis moet krijg je zorg. Zoals onderzoeken door een specialist, röntgenfoto’s en operaties. Deze zorg dient het ziekenhuis niet apart bij ons in, maar als een totaalpakket. De DBC (of DOT) is de administratieve naam voor dit totaalpakket. DBC staat voor Diagnose Behandel Combinatie. Meer uitleg over DBC’s vind je hier.

 

Verrekening eigen risico

Een DBC sluit aan het einde van het behandeltraject of na maximaal 120 dagen. Het ziekenhuis declareert hierna het totaalbedrag bij ons. Een traject in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) heeft een maximale looptijd van 365 dagen. Hierdoor kan er langere tijd zitten tussen de start van je behandeltraject en het moment dat je de rekening krijgt. Ook is hierdoor de ingangsdatum op het overzicht niet altijd de datum dat je in het ziekenhuis bent geweest. Het totaalbedrag verrekenen we met het eigen risico van het jaar waarin je behandeltraject is gestart. En dus niet wanneer je behandeltraject is gestopt.

3. Wat houden de laboratoriumkosten in het overzicht in?

Laboratoriumkosten is de verzamelnaam voor alle behandelingen waarvoor in het laboratorium van een ziekenhuis onderzoek nodig is geweest. Bijvoorbeeld bloed- of urineonderzoek. Omdat er vaak meerdere onderzoeken tegelijk gedaan worden, staan sommige van deze behandelingen vaker in jouw overzicht. Deze onderzoeken kunnen dezelfde code hebben.

4. Ik heb zorgkosten gemaakt, maar deze staan niet in het overzicht. Hoe kan dat?

Het kan voorkomen dat wij op het moment dat jij je overzicht krijgt, nog geen rekening hebben ontvangen van je zorgverlener. De zorgverlener kan deze nog lang na je behandeling naar ons opsturen. Houd er rekening mee dat je hier nog een rekening van zal ontvangen.

5. Wat moet ik doen als er behandelingen op het overzicht staan die mij niet bekend zijn?

Wij gaan uit van de gegevens die de zorgverlener bij ons heeft gedeclareerd. Maar we vragen jou ook de rekening goed te controleren. Jij weet tenslotte het beste welke zorg er plaats heeft gevonden en wanneer. 

 

Klopt het overzicht niet? Neem dan eerst contact op met jouw zorgverlener. Vragen? Bel ons Serviceteam via 078 648 13 10.

Contact

Chat Bel Mail