Vergoeding fysiotherapie 2019

Wat is fysiotherapie?

Fysiotherapie is een behandelmethode bij klachten aan spieren, gewrichten of zenuwen. Problemen met bewegen? Dan kunt u terecht bij de fysiotherapeut. Of u nu lichte klachten heeft, of een ernstige blessure: een fysiotherapeut doet er alles aan om u zo snel mogelijk weer op de been te krijgen!

"3,4 miljoen mensen in Nederland maken gebruik van een vergoeding voor fysiotherapie."

Soorten fysiotherapie

Er zijn veel verschillen soorten fysiotherapie. Bijvoorbeeld kinderfysiotherapie en Cesar/Mensendieck. Globaal wordt er bij fysiotherapie een onderscheid gemaakt tussen algemene fysiotherapie en chronische fysiotherapie.


Algemene fysiotherapie

Voor algemene fysiotherapie is het niet verplicht om een verwijzing te hebben van een huisarts of medisch specialist. Loopt u vandaag een blessure op? Dan kunt u zonder verwijzing naar een fysiotherapeut. De huisarts kan u natuurlijk wel doorverwijzen naar de fysiotherapeut. Bij een kort behandeltraject hebben we het dan nog steeds over algemene fysiotherapie.


Chronische fysiotherapie

Chronische fysiotherapie is langdurig en wordt altijd voorgeschreven door de huisarts of een medisch specialist. Bijvoorbeeld bij herstel na een operatie, revalidatie, of bij ernstige vaatproblemen. Bij ‘chronische fysiotherapie’ of ‘fysiotherapie met een chronische indicatie’ wordt vooraf aangegeven hoe lang de behandeling ongeveer gaat duren. De medisch specialist kan deze periode verlengen als dat nodig is.


Valt fysiotherapie onder het eigen risico?

"Het eigen risico geldt alleen als de fysiovergoeding uit de basisverzekering komt."

Kosten fysiotherapie

De kosten voor fysiotherapie verschillen per behandeling. Zo zijn bijvoorbeeld oefentherapie of kinderfysiotherapie duurder dan algemene fysiotherapie. De prijs kan ook per fysiotherapeut flink verschillen. Gemiddeld kosten 15 fysiobehandelingen 450,-. Handig om te weten: de prijzen voor fysiotherapie zijn niet wettelijk vastgelegd. De prijs kan dus per zorgverlener anders zijn.


Vergoeding fysiotherapie

Vergoeding fysiotherapie in basisverzekering

Fysiotherapie wordt alleen vergoed vanuit de basisverzekering als er sprake is van een chronische indicatie. Is dit het geval? Dan krijgt u fysiotherapie vaak vanaf de 21e behandeling vergoed vanuit de basisverzekering (let op: u betaalt wettelijk verplicht eigen risico). De eerste 20 behandelingen komen voor eigen rekening, tenzij u aanvullend verzekerd bent. Voor sommige indicaties is er meteen een vergoeding vanaf de eerste behandeling. Bijvoorbeeld bij etalagebenen. Voor meer informatie, bekijk het dekkingsoverzicht basisverzekering.Vergoeding fysiotherapie uit aanvullende verzekering

In aanmerking komen voor een vergoeding voor fysiotherapie zonder chronische indicatie? Of een vergoeding voor de eerste 20 behandelingen bij een chronische indicatie? In beide gevallen heeft u een aanvullende verzekering nodig. Het aantal behandelingen dat u vergoed krijgt hangt af van de verzekering die u kiest. Fijn om te weten: er geldt nooit eigen risico voor zorg vanuit de aanvullende verzekering. Controleer vooraf wel of uw fysiotherapeut gecontracteerd is in de Zorgzoeker, anders krijgt u mogelijk een lagere vergoeding.

Promovendum zorgverzekering met fysiotherapie

Wilt u zich verzekeren voor fysiotherapie? Bij Promovendum heeft u keuze uit 4 aanvullende verzekeringen met ruime fysiovergoeding. In onze Zorgzoeker vindt u de beste fysiotherapeuten bij u in de buurt, waar u terecht kunt.


Hieronder vindt u de dekking van onze zorgverzekering. Benieuwd naar de dekking van de studentenzorgverzekering? Klik hier.

Primair Royaal Ideaal Excellent
Fysiotherapie, oefentherapie
Cesar / Mensendieck
5 behandelingen 10 behandelingen 20 behandelingen 40 behandelingen

Deze informatiepagina is zorgvuldig voor u samengesteld. Er kunnen echter geen rechten aan worden ontleend. Uitgebreide voorwaarden bekijken? Klik hier.