Orthodontie: verzekering en vergoeding 2017

Orthodontie en verzekering

Heeft uw kind een beugel nodig? Dan kan dat flink in de papieren lopen! Gelukkig kunt u zich hiervoor verzekeren. Wat kost een beugel voor een kind eigenlijk? Wat valt er allemaal onder orthodontie en hoe zit het met de vergoeding?


Wat is orthodontie?

Orthodontie richt zich op het verbeteren van de stand van tanden en kaken. Vaak door middel van beugelbehandeling die wordt uitgevoerd door de orthodontist, of een tandarts die ook als orthodontist werkzaam is. Orthodontiebehandelingen zijn meestal esthetisch maar kunnen ook medisch noodzakelijk zijn.


Soorten beugels

Er bestaan verschillende soorten beugels. Bekende voorbeelden zijn: de slotjesbeugel of plaatjesbeugel, de blokbeugel, de buitenboordbeugel en de linguale beugel (aan de binnenkant van de tanden geplaatst). Wordt uw kind doorverwezen naar de orthodontist? Dan wordt een beugelbehandelplan opgesteld. Hierin legt de orthodontist vast welke beugel(s) uw kind nodig heeft, én hoelang de behandeling naar schatting duurt.


Wat kost een beugel voor een kind?

Niet schrikken, maar een beugelbehandeling kost al snel tussen de € 2000,- en € 3000,-! De kosten voor orthodontie worden vastgesteld door de overheid. Toch kan dit per orthodontist sterk verschillen. Dat verschil zit vooral in de duur van de beugelbehandeling. Hoe langer en intensiever de beugelbehandeling, hoe hoger de kosten. Handig om te weten: een orthodontist is verplicht een offerte te geven als een behandeling meer dan € 250,- euro gaat kosten.


“Vergoeding orthodontie nodig? Kies een goede aanvullende verzekering!”

Geen vergoeding orthodontie in de basisverzekering

De overheid heeft bepaald dat er vanuit de basisverzekering geen vergoeding is voor orthodontie, op een enkele uitzondering na. Toch hebben veel kinderen tegenwoordig een beugel nodig. De kosten voor een volledig beugelbehandelplan lopen al snel in de duizenden euro's. Sluit daarom altijd een aanvullende verzekering af als u weet dat een van uw kinderen op korte termijn een beugel nodig heeft. Let op: veel mensen denken dat de vergoeding voor orthodontie standaard in de tandartsverzekering zit. Dit is niet altijd het geval.

Vergoeding orthodontie tot 18 jaar

Kinderen jonger dan 18 jaar zijn meeverzekerd met de aanvullende verzekering van een van de ouders. Omdat u van te voren natuurlijk niet altijd weet hoe hoog de kosten uitvallen, komt bij Promovendum voor kinderen tot 18 jaar het hele beugelbehandelplan voor vergoeding in aanmerking. Hier zit geen maximaal bedrag aan vast. Afhankelijk van de aanvullende verzekering die u heeft, krijgt u 80% of 100% van de totale kosten vergoed.

Vergoeding orthodontie vanaf 18 jaar

Krijgt niet uw kind, maar uzelf te maken met orthodontie? Of is uw kind ouder dan 18 jaar? Sluit ook dan een aanvullende verzekering af met vergoeding voor orthodontie. Zo krijgt u een groot deel van de kosten toch vergoed. Hulp nodig bij het kiezen van de juiste aanvullende verzekering? U vindt alle vergoedingen voor orthodontie terug in de tabel hieronder:

Promovendum verzekeringen met orthodontie

Primair Royaal Optimaal Excellent
Orthodontie tot 18 jaar - - 80% 100%
Orthodontie vanaf 18 jaar - - - 100% tot €1.135*

* Gehele verzekeringsduur

“Overstappen? Wij zeggen uw huidige zorgverzekering gratis voor u op!”

Orthodontie zonder wachttijd

Bij Promovendum geldt geen wachttijd voor de orthodontie vergoeding. Krijgt u of een van uw kinderen een verwijzing naar de orthodontist? Sluit voor 1 januari 2017 een aanvullende verzekering af, dan kunt u in het eerste jaar direct gebruikmaken van de vergoeding. Geen zorgen!

Zorgverzekering met vergoeding orthodontie?Bereken uw premie

Deze informatiepagina is zorgvuldig voor u samengesteld. Er kunnen echter geen rechten aan worden ontleend. Uitgebreide voorwaarden bekijken? Klik hier.