Coronavirus en uw reis: wat krijgt u vergoed?

Uw reis- en annuleringsverzekering

De uitbraak van het coronavirus is een wereldwijd probleem. De kans is groot dat u dit jaar al een vakantie gepland hebt staan. Of dat u nieuwe vakantieplannen wilt maken. Alleen is de situatie voor de komende maanden erg onzeker. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert nog altijd om niet meer naar het buitenland te reizen, tenzij strikt noodzakelijk. Bent u in het buitenland? Dan kan het lastig zijn terug naar Nederland te keren, en kunt u te maken krijgen met vertragingen. Lees wat er wordt vergoed vanuit uw reis- en annuleringsverzekering.

“Veel landen nemen ingrijpende maatregelen om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.”


Informeer voor vertrekIs uw reis strikt noodzakelijk? Laat u dan goed voor vertrek informeren. Veel landen hebben maatregelen genomen tegen de verspreiding van het coronavirus. Bijvoorbeeld inreisbeperkingen of verplichte quarantaine bij aankomst. Op de website nederlandwereldwijd.nl leest u per land de actuele situatie. In het reisadvies staat informatie over de veiligheid van het land. Hiermee kunt u risico’s in het land beter inschatten. Is er een verhoogd veiligheidsrisico? Neem dan vooraf contact op met uw reisorganisatie. De adviezen worden onderverdeeld met de volgende kleurcodes:


  • Groen: er zijn geen veiligheidsrisico’s voor dit gebied.
  • Geel: er zijn enkele risico’s, wees hierop alert als toerist.
  • Oranje: de veiligheidsrisico’s zijn hoog, reis niet naar dit gebied als dit niet noodzakelijk is.
  • Rood: reizen naar dit gebied is gevaarlijk en wordt sterk afgeraden.

Annuleringsverzekering en corona

Wordt uw reis geannuleerd vanwege het coronavirus? Neem contact op met uw reisorganisatie of vliegmaatschappij.

Geannuleerde reis

Wereldwijd gelden er op dit moment maatregelen om het coronavirus te bestrijden. Hierdoor zijn vakantiereizen helaas niet mogelijk. Voor bijna alle landen geldt dan ook een negatief reisadvies of een inreisverbod. Luchtvaartmaatschappijen houden de meeste vliegtuigen aan de grond en reisorganisaties moeten geplande reizen annuleren. Annuleert uw reisorganisatie of vliegtuigmaatschappij uw reis? Dan is er geen vergoeding vanuit de annuleringsverzekering. Wel kunt u bij de organisatie waarmee u heeft geboekt terecht voor een vergoeding of compensatie.Zelf annuleren

Wilt u uw reis zelf annuleren? Dan kunt u hierover het beste contact opnemen met uw reisorganisatie. Mogelijk kunt u omboeken naar een andere datum of bestemming, of krijgt u via de reisorganisatie een voucher of uw geld terug.

Reisverzekering en corona

Uw reisverzekering kan zeker van pas komen als u in het buitenland bent en te maken krijgt met het coronavirus.

Extra kosten voor verblijf

Bent u op reis en is er een quarantaine ingesteld? Dan worden de extra kosten om langer te verblijven door de reisverzekering vergoed. Bij gedwongen oponthoud krijgt u maximaal zeven dagen € 50 per persoon per dag vergoed.Medische kosten

Heeft u zorg nodig in het buitenland? Vanuit uw basisverzekering krijgt u de zorgkosten volgens het in Nederland gebruikelijke tarief vergoed. Heeft u een reisverzekering met de extra module medische kosten? Dan krijgt u ook alle kosten boven dit tarief volledig vergoed. Hierover hoeft u zich geen zorgen te maken. Dit geldt overigens ook wanneer u een zorgverzekering inclusief aanvullende verzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland heeft.

Onze Alarmcentrale

Bent u op reis en bang dat u het coronavirus heeft opgelopen? Of zit u vast in het buitenland zonder veilige verblijfsplaats? Neem dan contact op met onze Alarmcentrale 0031 78 648 13 23. Zij helpen u graag verder.Deze informatiepagina is zorgvuldig voor u samengesteld. Er kunnen echter geen rechten aan worden ontleend. Uitgebreide voorwaarden bekijken? Bekijk de voorwaarden van onze doorlopende reisverzekering en onze doorlopende annuleringsverzekering.