hypotheek huis verbouwen

Wanneer is een bouwvergunning nodig bij verbouwing?

Laatste update: 03-02-2022. Je hebt besloten je huis nóg mooier te maken met bijvoorbeeld een uitbouw of dakkapel. Goed idee! Daar win je ruimte mee én dit verhoogt bijna altijd de waarde van je woning. Maar wanneer is een bouwvergunning nodig? We zetten de regels voor je op een rijtje – én geven tips over het financieren van je verbouwing!

Verbouwing via hypotheek financieren?

Vraag gratis check aan

Bouwvergunning nodig bij verbouwing?

Bouwvergunning aanvragen: wanneer moet dat?

Of je een bouwvergunning moet aanvragen én wat de kosten hiervoor zijn, verschilt per gemeente. Wat in gemeente A zonder probleem wordt goedgekeurd, mag je in gemeente B pas bouwen als het aan bepaalde voorwaarden voldoet. Check daarom altijd in je eigen gemeente of via de tool van Omgevingsloket of je een bouwvergunning nodig hebt. Aan sommige aanpassingen komt altijd een vergunning te pas: die hebben we even in een overzichtje gezet.

 

Wel of geen bouwvergunning nodig?

Benieuwd wanneer je nu een bouwvergunning moet aanvragen? Bekijk hieronder de handige tabel, per verbouwing (2022).

 

Aanpassingen Altijd een bouw­vergunning nodig Verschilt per gemeente
Alarminstallatie buitenshuis X  
Dakterras aanleggen X  
Monument verbouwen X  
Extra verdieping X  
Dakkapel plaatsen   X
Uitbouw of serre plaatsen   X
Zwembad plaatsen   X
Tuinhuis, schuur of garage plaatsen   X
Carport aanbouwen   X
Lichtkoepel of dakraam plaatsen   X
Elektrische laadpaal   X
Zonnepanelen of -collectoren   X
Warmtepomp (buitenkant huis)   X

 

Hoe bepaalt een gemeente of een vergunning nodig is?

De gemeente kijkt onder andere naar de volgende aspecten wanneer een vergunningsaanvraag in behandeling genomen wordt: De grootte van het object dat je wil plaatsen of aanpassen Past de aanpassing bij de omgeving? Is de aanpassing zichtbaar vanaf de openbare weg?

Bouwvergunning nodig? Houd hier rekening mee!

a4 kruis

Afgewezen aanvraag? Toch kosten betalen

Wordt je aanvraag voor een vergunning afgewezen? Dan betaal je alsnog de kosten voor de vergunningsaanvraag. Deze kosten kan je vinden op de website van je gemeente.

Potlood

Bezwaren omwonenden op bouwvergunning

Nadat de gemeente de aanvraag beoordeeld heeft, krijgen omwonenden de kans om bezwaar te maken. Hierdoor duurt het vergunningsproces vaak zo’n 8 weken (2022).

Alert

Boete bij bouwen zonder vergunning

Geen vergunning en toch verbouwen? Niet doen! Je kan een fikse boete krijgen en het gebouw in originele staat moeten herstellen. Ook ben je zonder bouwvergunning niet verzekerd!

Verbouwing voordelig financieren? Via hypotheek!

Voordat je met verbouwen begint, wil je vast weten wat de voordeligste manier is om je verbouwing te financieren. Bel Promovendum, want vaak is dit via jouw hypotheek te realiseren! Onze onafhankelijke hypotheekexperts adviseren je graag over al je mogelijkheden. Laat je gegevens hieronder achter of bel zelf naar 078 648 13 48.

Contact

Chat Bel Mail