mensen in keuken

Scherp het schooljaar in: zorg dat je kind goed ziet!

De zomer vliegt voorbij en nog even en jouw kind duikt de boeken weer in. Maar hoe zit het met de ogen? Oogproblemen komen vaak voor, ook bij jonge kinderen. Slecht zicht is vervelend, vermoeiend en kan zelfs leiden tot vervelende situaties. Waar kun je als ouder op letten?

Zo ontstaan slechte ogen

Slechte ogen zijn deels genetisch bepaald, maar kunnen ook ontstaan door levensstijl. Bijvoorbeeld doordat kinderen veel minder buitenspelen en juist meer naar beeldschermen kijken. Het afgelopen jaar hebben veel kinderen vanwege corona online lessen gevolgd, waardoor zij nog meer achter de computer zaten.

 

En dat terwijl te veel naar beeldschermen kijken, slecht is voor de ontwikkeling van het oog. Bij kinderen kan dit er voor zorgen dat zij een bril nodig hebben om goed in de verte te zien. In Nederland is inmiddels een kwart van de 13-jarigen bijziend. De grootste achteruitgang qua zicht vindt bij kinderen plaats tussen de 6 en 17 jaar.

Bril om letters in verte te lezen

Slecht zicht herkennen bij je kind

Soms is het overduidelijk dat je kind slechte ogen heeft. Een andere keer weten de hersenen van onze kinderen bijziendheid slim te verbloemen. Let vooral goed op als je kind:

 

  • last heeft van hoofdpijn of ‘vermoeide ogen’;
  • dichtbij de televisie, computer of andere beeldschermen gaat zitten;
  • bij het lezen een boek heel dichtbij houdt;
  • veel knippert, knijpt of in de ogen wrijft;
  • objecten in de verte zoals verkeersborden niet goed kan zien;
  • het schoolbord niet meer goed kan lezen.

Dit zijn de meest voorkomende signalen die erop kunnen wijzen dat je kind niet goed ziet.

Gevolgen van oogproblemen

Slecht zicht is erg vermoeiend en vervelend. En kan leiden tot te veel inspanning met hoofdpijn tot gevolg. Maar het kan ook zorgen voor vervelende situaties, die in veel gevallen voorkomen kunnen worden. 

In de klas

Slecht zicht kan ervoor zorgen dat je kind zich minder goed kan concentreren tijdens de lessen. Daarnaast is het ontzettend belangrijk dat je kind goed kan lezen wat er op het schoolbord staat. Lukt dit niet? Dan kan dat invloed hebben op de schoolprestaties van het kind.

Onderweg naar school

Gaat je kind op de fiets naar school? Dan kunnen er gevaarlijke verkeerssituaties ontstaan wanneer hij of zij niet scherp genoeg ziet. Bijvoorbeeld omdat de afstand verkeerd wordt ingeschat of auto’s over het hoofd worden gezien. 

Zorg goed voor je ogen: 2 tips

Tip 1: 'vierkante ogen' voorkomen

De ogen van kinderen gaan minder snel achteruit wanneer ver en dichtbij kijken wordt afgewisseld. Daarom hebben oogartsen de 20-20-2 regel bedacht om oogproblemen te verminderen:

  • Na 20 minuten beeldschermtijd even een pauze houden en 20 seconden in de verte kijken. 
  • Elke dag minstens 2 uur naar buiten, zodat je ogen voldoende daglicht krijgen. Buitenspelen is super goed voor de ontwikkeling van ogen. Maar ook wandelen of fietsen naar school is een goed idee!

 

Tip 2: oogmeting voor het nieuwe schooljaar

Heb je het idee dat jouw kind minder goed ziet? Ga langs bij de opticien of oogarts voor een oogmeting. Naar wie je het beste kunt gaan, hangt af van de leeftijd van je kind. Tussen de acht en twaalf jaar word je kind meestal behandeld door een optometrist. Vanaf twaalf jaar door een opticien. Zo zorg je ervoor dat jouw kind dit schooljaar met een frisse blik begint!

Moeder knuffelt met zoon

Vragen?

Heb je nog vragen over jouw zorgverzekering?

Bel dan 078 648 13 00. We helpen je graag!

 

Stel jouw vraag online

Contact

Chat Bel Mail